Acabeu amb aquesta crisi…!?
Espanya ni tan sols va a créixer prou en 2015 per a pagar els interessos del seu deute. Pagar 36.000 milions d’euros a l’any en interessos és una barbaritat.
No ho dic jo, ho diu Paul Krugman, 2008 va ser guardonat amb el Premi Nobel d’Economia, però sembla que als qui tenen avui la batuta política i econòmica del món, especialment d’Europa, les lliçons de la història no els serveixen de res.
Per a bona fortuna, Atenes era liderada en aquesta època pel gran Pèricles, un avançat.
Pèricles, com a solució per lluitar contra la depressió no va recórrer a la reducció del pressupost. En el seu lloc, va ordenar la construcció d’una gran obra pública el Partenó, edificat entre els anys 447 i 432 aC
Keynes segueix planejant sobre l’actual crisi, ell va ser qui va aconsellar al govern nord-americà que l’única forma de sortir de la Gran Depressió era fent una gran inversió pública per reactivar l’economia. I van sortir…
Encara que ho contradiga la realitat Keynes tenia raó, segurament no va preveure el que 500 anys AC va advertir Plató: “les ambicions desmesurades degraden a l’individu”
Però, clar, en la UE s’ha imposat el criteri de l’ajust, i així es reté el consum i es genera més atur, i volta a començar en una espiral negativa. El contrari originaria un moviment en sentit contrari que activaria l’economia.
Actualment els que acumulen molta riquesa et tanquen la fàbrica i te la traslladen a Xina, o bé et radiquen la casa matriu en llocs on es pague menys imposats
És bàsic i lògic, i els deutes dels estats es paguen amb creixement. Però no, a Europa els governs són majoritàriament neoconservadores i el nucli de Brussel·les també. Si portem diversos anys retrocedint, caldria provar receptes diferents de les empleades fins ara.
“Executius americans i europeus que van preferir buscar mà d’obra barata i fer ‘Outsourcing’ a Xina, a Vietnam o a Bangladesh per acumular més riquesa”
Malgrat tot, el Keynesianisme segueix sent un referent. Obama està fent el contrari del que es fa a Europa, i es noten els efectes positius
Karl Marx, va indicar que l’empobriment de la població suposa un greu problema per al capitalisme: l’escassa demanda. Keynes va parlar també, més tard, de l’escassetat de la demanda, però poc de la concentració del capital. I encara menys de la relació entre aquesta concentració i l’empobriment de la població treballadora.
El rescat econòmic no és per a Grècia, sinó per als bancs dels països creditors. Encara que aquest endeutament irresponsable no hauria estat possible sense uns préstecs irresponsables. Tot sembla indicar que els paquets de rescat tenen més que veure amb salvar a bancs francesos i alemanys que amb salvar a Grècia.
Des d’un punt de vista objectiu, resoldre aquesta situació no hauria de ser difícil. Grècia necessita la bona voluntat del banc central europeu.
De Guindos, multitud de comentaris i fins a Mario Vargas Llosa ens recorden contínuament que Grècia deu a Espanya 26.000 milions… tot això no respon a la realitat i, per tant, ens permet qualificar-ho com una gran mentida. No obstant això, lamentablement el que s’aconsegueix explicar són les raons per les quals la nostra premsa està com està.
Espanya ni tan sols va a créixer prou en 2015 per a pagar els interessos del seu deute. Pagar 36.000 milions d’euros a l’any en interessos és una barbaritat.
Per acabar, Juncker ha reconegut l’estupidesa de no adonar-se compte abans; i el primer caldria resoldre el tema de la pobresa i la dignitat, no? El capitalisme li ha de posar un preu a tot… Quan tota una economia opera sense regles, té un problema.
Aquesta era una de les grans diferències entre Karl Marx i John Maynard Keynes i del mateix Pericles.
Comenta i participa-hi