foradia subscriutegrat

Maria i Antonio “A Suarez va ser l’últim que vaig votar”

El poble és savi: Tens algun compte en Suïssa? • Hui conversem amb Maria sobre el sistema d’impostos: Diuen que estem eixint de la crisi però... “Jo li dic a Rajoy i a qui siga: mentida!”

Pagar impostos no sol agradar a ningú. No t’alces al matí pensant “Què alegria, vaig a pagar els meus impostos!”. No obstant això, si no pagàrem impostos, com hauríem construït les carreteres que ens porten d’una ciutat a una altra? Com mantindríem els hospitals i els centres educatius? Com mantindríem la prestació per desocupació dels aturats?

Els impostos són una de les principals vies de l’Estat per a obtenir ingressos públics. Si aquests ingressos es gestionen bé, serveixen per a millorar els serveis públics, crear ocupació, avançar en medicina, educació, en ciència en tecnologia… En una paraula, per a millorar la qualitat de vida dels ciutadans.

Les rendes més elevades posseeixen una rica varietat d’instruments legals per a evadir impostos. Un d’ells és el paradís fiscal: es calcula que les empreses de l’Ibex 35 tenen 810 filials en paradisos fiscals. Segons la llista Falciani 2694 espanyols evadeixen impostos amb comptes a Suïssa.

Hui conversem amb els nostres veïns d’Alcoi sobre el sistema d’impostos: Hisenda som tots? O alguns més que altres?

maria i antonio el poble es savi

Maria i Antonio./

Passejant ens trobem amb Maria, que va amb el seu gos, Antonio. “Tu tens algun compte bancari en Suïssa, Maria?”“Aaaai….”, ens respon amb molta gràcia, “ni en Suïssa, ni en Alcoi… ni en cap lloc”.

A Maria l’indigna que hi haja gent que tinga privilegis legals i econòmics per damunt de la resta: “una cosa és que tu vulgues pagar i no pugues pagar, i altra cosa és poder pagar i que no paguen. A eixos no els passa res però ara a un pobre… a la presó! Ací estic jo més cabrejada que ningú”.

Segons Maria, els polítics no estan fent res per a evitar-lo: “a l’inrevés: omplir-se les butxaques. I la joventut sense treball”. Diuen que estem eixint de la crisi però… “Jo li dic a Rajoy i a qui siga: mentida!” Està creant-se cada vegada més desigualtat: “els pobres cada vegada més pobres i els rics cada vegada més rics”.

Maria ens comenta que no vota mai, “A Suarez va ser l’últim que vaig votar”, però esta vegada està pensant-se si anar a les urnes perquè “ara està eixint eixe, el Coletas li dic jo… Ja va sent hora que isca algú que mire pels pobres. Però ja veurem…”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *