lasarga participatius

L’ambaixador de Veneçuela i Javier Couso omplin la UNESCO

L’ambaixador de Veneçuela i Couso desmunten les mentides dels grans mitjans de comunicació • Javier Couso va fer una explicació per tal de prendre consciència de la situació europea en general • Per la seua banda, l’ambaixador de Veneçuela va expressar la intenció de tindre bones relacions amb Espanya: va demanar comprensió i va explicar el que està succeint en el seu país

embaixador-couso venecuela alcoi

La Sala del Club Amis de la UNESCO de gom a gom ./Foto: Premsa Ambaixada Veneçuela

L’ambaixador de Veneçuela, Mario Isea Bohórquez, i l’eurodiputat d’Esquerra Unida, Javier Couso, van compartir espai en la Unesco el dijous per tal de fer una xarrada desmentint les tergiversacions i senyalant els silencis dels principals mitjans de comunicació espanyols entorn de la situació Europea i Veneçolana.

En primer lloc, Javier Couso va fer una explicació per tal de prendre consciència de la situació europea en general: va aclarir que l’Europa actual no és l’Europa dels pobles, sinó l’Europa neoliberal (és a dir, al servei dels interessos dels mercats financers i dels EE.UU). Va remarcar que la necessitat de recuperar la sobirania dels països del Sud d’Europa, els quals estan seient saquejats i utilitzats com a mà d’obra barata en nom de la competitivitat.

Després va aportar arguments i raonaments per a donar suport a la tesi segons la qual als dirigents de EE.UU., actual principal potència militar i política d’occident, no els preocupa gens els drets humans i les democràcies. Eixa no és la raó per la qual estan atacant mediàtica, política i comercialment a Veneçuela. Perquè si eixe fora el seu vertader interès, va remarcar Couso, no hi hagueren permés que en Ucraïna s’instal·lara un govern nazi, ni permetrien l’actual guerra de Colòmbia, ni el que està succeint a Mèxic (que el narcotràfic està invadint l’Estat), etc., etc., etc.

En esta línia va formular algunes preguntes retòriques: “algú creu que Iraq està mijor anys després de la intervenció militar dels Estats Units, la qual va costar milions de morts? Algú aniria a fer turisme ara allí? I a Líbia, país en el qual van fer el mateix?EE.UU ha promogut centenars de colps d’Estat en la seua història (incloent-hi el fallit que va procurar contra Veneçuela en 2002, al qual van participar els principals mitjans de comunicació espanyols), va comentar.

El que l’interessa a EE.UU és continuar amb la seua hegemonia geopolítica”, va concloure. I com que en l’actualitat els països BRICS (Xina, Rússia, Brasil, Sud-àfrica, Índia) estan competint amb ella, EE.UU. es veu obligat a combatre als aliats d’aquestos. És el cas de Veneçuela, un país ric en recursos energètics que prioritza les relacions comercials amb els països del seu entorn abans que amb EE.UU.

veneçuela embaixador i couso alcoi

Per la seua banda, l’ambaixador de Veneçuela va expressar la intenció de tindre bones relacions amb Espanya: va demanar comprensió i va explicar el que està succeint en el seu país.

Primer va desmentir que Veneçuela siga una dictadura: va remarcar que Hugo Chàvez va ser legitimat per les urnes durant més de 15 anys. En este sentit va parafrasejar les paraules de l’intel·lectual, recent difunt, Eduardo Galeano:quina estranya dictadura aquella que celebra eleccions cada quatre anys, té governadors de l’oposició i a més proporciona al poble un recurs revocatori per tal de destituir a aquell governant que no complisca el compromís per al qual ha sigut elegit”.

Entre les idees que va transmetre, va remarcar que no pot ser que el govern d’un país amb més d’un 24% de desocupació, en el qual es desnona diàriament a famílies i en el qual la corrupció està a l’ordre del dia, es preocupe més dels problemes que té Veneçuela que dels seus problemes.

Va informar que la raó per la qual Veneçuela està sofrint un atac polític, mediàtic i comercial permanent, és que alguns dirigents dels països d’occident no toleren el fet que els països tinguen altre model polític diferent dels seus. Les competències dirigents de Veneçuela, va explicar, tenen com a prioritat propiciar els drets del seu poble, no com en Europa, que es dediquen més a propiciar beneficis als capitals financers. La diferència de model polític consisteix en el fet que “en Veneçuela les despeses socials es veuen com una inversió, no com una despesa“.

El missatge final de l’ambaixador va ser que el seu país no vol problemes amb cap país. De fet, va continuar, “nosaltres no tenim bases militars en cap lloc, cosa que els EE.UU. tenen cents distribuïdes per tot el món”. Tot el contrari, va remarcar, el que volen és tindre “bones relacions amb la resta de països“, cosa que no els deixen.

Font: Fotografias María Jasper, Premsa Ambaixada Veneçuela./

ajualcoi


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *