Foradia ajualcoitel

Antonio Masiá: Capità Moro 2015 Filà Judios

Antonio Masiá: “cal encertar amb la idea, ja que Alcoi és molt especial per als boatos perquè ací el protagonista número u és el públic, és sobirà” • “El que va ser com una simple proposta va portar a una determinació”

SONY DSC

Antonio Masiá Castro serà el pròxim capità Moro per a la filà Judios./ lesmuntanyes.com 

Antonio Masiá Castro serà el pròxim capità Moro per a la filà Judios. Amb 53 anys d’edat, està al comandament del seu negoci de manipulació de paper per a la impressió digital, raó per la qual s’ha encarregat de molts dels preparatius del càrrec que ha portat a manera d’hobby, com el modelatge de la seua carrossa o la composició de l’heràldica. Els seus 33 anys d’experiència en aquesta filà li han permès gaudir d’altres càrrecs com l’esquadra de negres de 2007. En la capitania, Antonio comptarà amb la calor de tota la seua família, la seua dona serà la Favorita i els seus dos fills majors li acompanyaran amb un vestit especial.

Experiència festera

L’experiència en una filà no es mesura solament pels anys, sinó per la passió i implicació festera en tot aquest temps. En el cas del nostre capità Moro “en la la filà Judios porte 33 anys però eixint a festes quasi 40, des de l’any 76 que tenia 14 anys i vaig començar a eixir en els Miqueros perquè des que em vaig posar a treballar vaig estalviar per a poder eixir a festes, que era la meua il·lusió”, ens explica. No sempre va pertànyer a aquesta filà, o almenys des dels seus primers passos com a fester, però es pot dir que sempre va ser Judio, doncs quan va posar un peu en aquesta filà va saber que era el seu lloc. Així ens ho explica Antonio, qui després de canviar-se als Judios per les amistats, com en molts casos ocorre, “em va agradar molt perquè em vaig adonar que aquesta filà és com una gran família. I ara com ara em trobe tan a gust com el primer dia”.

“El que va ser com una simple proposta va portar a una determinació”

La decisió

La devoció per les festes implica a tot bon fester la inquietud per fer algun càrrec important en la seua vida, però no sempre es dóna l’ocasió o les circumstàncies adequades que ho permeten. Malgrat la intenció del nostre capità per ser-ho des de sempre, li havia bastat fins llavors participar en tot i quant va poder en els preparatius d’altres edicions, doncs segons compte “ja he col·laborat en els preparatius de dos càrrecs i quan participes en el procés t’agafen ganes de ser tu, perquè quan un porta tant temps en les festes, si li agraden de debò, sempre té ganes de fer un càrrec”.

Sobre com va ser la decisió final, Antonio ens explica que ja havia tingut la intenció de fer-ho anteriorment però no l’oportunitat, doncs en aquest cas ja havien altres candidats i va decidir esperar. “Aquesta vegada, també hi havia un grup d’amics que volien però per circumstàncies es van tirar arrere. Llavors, fa tres anys, vam fer un assaig i en una de les xarrades entre gent de la fila li vaig dir al Primer Tró, a manera de proposta, que comentara a la junta que jo estava interessat i que decidiren. Van passar aqueixes festes i el dia dels trons ja es rumoretjava per la filà que jo anava a ser el pròxim capità, així que, finalment, el que va ser com una simple proposta va portar a una determinació”, explica entusiasmat.

La capitania
És indubtable que un càrrec d’aquestes característiques porta una gran sobrecàrrega de treball
i dedicació durant un llarg temps. Un esforç que es veu finalment recompensat i més encara si es porta a manera d’hobby segons ens explica el nostre protagonista, qui afirma sentir-se molt satisfet amb tot el procés. En aquest sentit, Antonio ha portat, entre altres coses, la decoració de la façana que la filà podrà lluir en festes, que està inspirada en la Alhambra. A més, ha exercit l’elaboració de la seua carrossa, doncs segons explica “el que jo volia, artesanalment parlant, és molt complicat i a mi m’agrada molt modelar, llavors encara que mai m’he dedicat professionalment a açò és un gran hobby que tinc. Per tant, no va a ser una carrossa espectacular, sinó que serà un complement del vestit, doncs a mi m’agrada la senzillesa i l’elegància, perquè si poses molta cosa en una carrossa la gent solament es queda amb l’anecdòtic i no amb l’important, és a dir, al final no et veuen a tu, veuen a la carrossa”. La resta de les carrosses les està elaborant el taller de Carrosses el Murero.

A prop de la distribució i conjectura de la capitania, la Favorita és la seua dona i els seus dos fills majors la recolzaran en la mateixa carrossa amb un vestit especial fet per a tots dos, concorde a la temàtica del vestit del seu pare i el dels cavallers. “Després hi ha com una carrossa familiar, en la qual tota la eráic ha volgut participar, on també traurem a la meua néta de cinc mesos. I quant a les dames i els cavallers ixen d’una forma molt especial, que no puc explicar”, afirma entre riures. “Jo baix en carrossa encara que la part de la meua eráic, es erái dir que eixim tots junts però cadascun en el seu lloc”.

“cal encertar amb la idea, ja que Alcoi és molt especial per als boatos perquè ací el protagonista número u és el públic, és sobirà”

Boato

Els dissenys dels vestits del boato de la capitania mora han sigut a càrrec del dissenyador José Moiña i la temàtica, respecte a ells i al càrrec en general, erá relativament clàssica. En aquest sentit, el nostre protagonista comenta que “novetats a aportar en la festa és difícil, el seu és encertar amb la idea, ja que Alcoi és molt especial per al boatos perquè ací el protagonista número u és el públic, és sobirà. I és que per a mi les festes de Moros i Cristians d’Alcoi es componen de tres coses: de festa, música i públic”.

Pel que fa als ballets que amenitzaran la desfilada, la filà Judios posarà un toc distintiu al que estem acostumats. Serà en aquest cas un grup de xiques joves de la filà qui protagonitze el ballet principal. Encara que, “també va haver-hi un grup de dones que va voler participar d’una forma semblant i llavors hem preparat alguna cosa per a elles, que és una idea que està costant de muntar però quedarà molt bé”, afegeix Antonio. I més professionalment parlant, també tindrà cabuda el ballet de Virginia Bulufer.

Sin título-1L’heràldica

L’emblema que representa la capitania Judia per a aquestes festes de Moros i Cristians 2015 ha sigut, en aquest cas, composta pel seu capità. “Com tot, jo he participat amb la meua idea i després de la fantasia s’ha encarregat el dissenyador, encara que em van fer diversos dissenys però cap era complet per a mi, llavors em vaig encarregar de compondre-la finalment fent un muntatge barrejant elements que volia”. D’aquesta manera, Antonio ens explica la simbologia dels elements, en els quals el Barranc del Zinc representa l’emblema de la ciutat; les ales, en referència a les de l’escut d’Alcoi; i dos lleons, com a al·lusió als seus dos fills.

Música a mesura

No menys important és la música que acompanyarà en aquest dia la capitania dels Judios. El compositor ha sigut Paco Valor, qui hi ha composat dues marxes, “El guardià de l’arca” per al capità i “Yehudí” per als cavallers. “La meua no és expressament una marxa mora, sinó que jo després d’escoltar molta música tenia una idea i li vaig marcar uns passos a seguir a Paco Valor i llavors ell la va compondre”, explica el nostre protagonista. La filà, en general, eixirà amb les marxes clàssiques dels Judios.

Un balanç

Per a finalitzar l’entrevista, ens interessem per les opinions i preferències d’Antonio que, a més de poder fer una valoració com a fester, enguany pot fer-la com a capità. Ens explica que el seu acte preferit no és el tret, a diferència d’una gran majoria, sinó ‘L’Entrà’: “el dia que més gaudisc és veient les entrades, jo sóc dels quals em xope de tot perquè gaudisc veient-ho”.

En referència als temes més polèmics sobre l’actualitat de la festa es troba el d’estipular les dates de la celebració cada any. El nostre capità Moro no es mostra reticent en aquest aspecte, doncs manifesta que “hem de tenir en compte que el fet que vaja a cap de setmana no és inamovible sinó circumstancial. Pense que cal adequar-se i entendre que no podem trencar una setmana de treball, i a més hi ha molts festers de fora d’Alcoi que es veuen beneficiats amb açò. A més, caent l’entrada dissabte les festes s’engrandeixen”.

La possibilitat d’incorporar a la dona de forma total en la festa és un altre dels temes pels quals li preguntem a Antonio, qui considera que “el seu lloc en la festa és alguna cosa que li correspon decidir a la dona, ella dirà on vol estar i participar i no nosaltres. Encara que, la festa és molt exigent i no accepta qualsevol tipus de decisió, hi ha certes coses que cal conservar o evolucionar amb cap i, així i tot, pense que la integració de la dona en la festa ja està”.

Arribat aquest punt solament ens queda transmetre a Antonio i a tota la seva fila tots els nostres bons desitjos perquè en aquestes festes 2015 regne una bona temperatura i tot isca com l’esperat.

Font: Beatriz Sánchez./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *