foradia subscriutegrat

Paco y Mari Carmen ‘m’agradaria que participassen igual que els homes’

El poble és savi: festes de Moros i Cristians es converteix en El Poble és Fester • Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc. • Parlem de Festes amb Paco y Mari Carmen: El poble és fester

Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi tenen el seu origen en la Batalla que es va produir a d’Alcoi en 1276 a les portes de la ciutat. Aquesta batalla va enfrontar a les tropes del cabdill musulmà Alazraq contra els habitants d’Alcoi. Segons la llegenda, en el moment clau de la batalla va aparèixer la figura de Sant Jordi a lloms d’un cavall sobre les muralles de la ciutat, el qual va aconseguir la victòria per als alcoians.

Per aquesta raó, Sant Jordi va ser nomenat patró de les festes i el dia 23 d’abril es conmemora al seu honor. Les festes de Moros i Cristians s’organitzen des de aproximadament l’any 1883 per l’Associació de Sant Jordi.

Encara que són molts els pobles de la Comunitat Valenciana els quals celebren les festes de Moros i Cristians, des de l’últim terç del segle XX les d’Alcoi es consideren d’una especial singularitat per la riquesa i espectacularitat dels seus boatos. Des de 1965 han sigut declarades festes d’Interès Turístic i des de gener de 1980 festes d’Interés internacional.

Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc.

Paco y Mari Carmen el poble es fester lesmuntanyes.comjpgMari Carmen diu que té ganes que vinguen les festes, però Paco no tant, bromeja: “vivim prop del centre i m’agrada molt. Són molt pesades però m’agraden molt”.

Creeu que les dones haurien de tindre més participació?A mi m’agradaria que participassen igual que els homes”, respon Mari Carmen. “El problema és que continua la tradició de la dona en casa i l’home a les festes”, conclou Paco.

I l’economia? Creeu que és un impediment a l’hora d’eixir? Mari Carmen ens diu que “la fulla d’inscripció és caríssima. Hauria de ser més barata per tal de fomentar la participació dels alcoians. Jo conec famílies que els fills han fet els 18 anys i les resulta impossible eixir tots”. Continua Paco: “abans les festes eren més barates: les filaes, beure i menjar. I ja està. Ara hi ha molta més parafernàlia

A Mari Carmen li pareix bé que hagen canviat el calendari perquè “vindrà més gent de fora i es deixarà quatre perres, i a més els treballadors no perdran tota la setmana”. Per altra banda, Paco pensa que també cal mirar la qüestió des del punt de vista dels festers: “resulta més còmode eixir entre setmana perquè no n’hi ha tanta aglomeració”.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *