foradia cdturisme

Perfecto ‘comporten uns dies de felicitat alcoiana’

El poble és savi: festes de Moros i Cristians es converteix en El Poble és Fester • Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc. • Parlem de Festes amb Perfecto: El poble és fester

Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi tenen el seu origen en la Batalla que es va produir a d’Alcoi en 1276 a les portes de la ciutat. Aquesta batalla va enfrontar a les tropes del cabdill musulmà Alazraq contra els habitants d’Alcoi. Segons la llegenda, en el moment clau de la batalla va aparèixer la figura de Sant Jordi a lloms d’un cavall sobre les muralles de la ciutat, el qual va aconseguir la victòria per als alcoians.

Per aquesta raó, Sant Jordi va ser nomenat patró de les festes i el dia 23 d’abril es conmemora al seu honor. Les festes de Moros i Cristians s’organitzen des de aproximadament l’any 1883 per l’Associació de Sant Jordi.

Encara que són molts els pobles de la Comunitat Valenciana els quals celebren les festes de Moros i Cristians, des de l’últim terç del segle XX les d’Alcoi es consideren d’una especial singularitat per la riquesa i espectacularitat dels seus boatos. Des de 1965 han sigut declarades festes d’Interès Turístic i des de gener de 1980 festes d’Interés internacional.

Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi les singularitats de la nostra festa, com la viuen, què els agrada més, què voldrien mijorar, com és la participación dels alcoians, etc.

perfecto el poble es fester lesmuntanyes.comPerfecto té ganes que arriben les Festes de Moros i Cristians. Considera que comporten uns dies de felicitat alcoiana. Encara que, en la seua opinió, la gent hauria de moderar-se amb l’alcohol, perquè “no fa bonic. En aquest sentit, considera que les filaes haurien de ser més dures i llevar de l’entrada a qui es passe bevent.

Des del seu punt de vista, les dones haurien de tindre els mateixos drets que els homes en les festes: quan hi ha guerra, van tots a la guerra, dones i homes. Perquè tradicionalment ha sigut així però “la tradició és el que un vol. La tradició es canvia quan un vol i quan no vol, no. Les tradicions han d’adaptar-se als temps que corren”.

Perfecto considera que l’economia és un impediment per a les festes, “però qui vol eixir pot eixir, amb més o menys gaste”.

Segons ell, “el calendari haurien d’haver-lo canviat ja fa temps. I posar les festes en el cap de semana. La seua proposta és fer una entrada cada dia “les dues entrades no posar-les el mateix dia, perquè això és aberrant. La gent que ve de fora ho nota. Tot el dia assegut en una cadira de fusta que és incòmoda”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *