foradia pressupostparticipatiualcoi

Paco Agulló: número tres per la llista d’Esquerra Unida a Alacant

Parlem amb Paco Agulló Payà, número tres per la llista d’Esquerra Unida a Alacant.

Paco Agulló Payà

 

Esquerra Unida és imprescindible

per a canviar les tendències”

Paco Agulló Payà és primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Alcoi, regidor d’Esquerra Unida de les delegacions de Medi Ambient, Cultura, Polítiques comarcals i Política Lingüística. Ara és el número tres per la llista d’Esquerra Unida a Alacant. Parlem en ell per fer un balanç d’aquests quatre anys de gestió i per a conéixer quines són les expectatives de cara a les eleccions vinents.

– Quina és la valoració que faries d’aquests quatre anys de govern?

Aquesta legislatura ha sigut molt difícil perquè hem hagut de sanejar l’Ajuntament i això impossibilitava que pogueres actuar en coses. A més, la legislatura ha sigut complexa perquè ha demostrat quina és la tendència i és que s’han acabat les majories absolutes als ajuntaments i això obliga crear espais de consens i equilibri, que no tots saben fer-ho. En aquest sentit, per a que hi haguera acords EU va marcar un projecte de ciutat amb uns mínims i són els que han estat de fil conductor perquè el partit mantinguera l’equip de govern. Encara que la valoració és positiva, per exemple amb els pressupostos participatius que han sigut molt fructífers. Jo crec que en aquesta legislatura la paraula que més a sonat en tots els grups polítics, fet en el qual hem influït perquè aixó fóra així, ha sigut “participació ciutadana” molt vinculada a la transparència.

– I del teu paper des de la Regidoria de Cultura?

Un dels objectius era tornar a situar a Alcoi en el calendari i en el mapa cultural. Jo crec que, modestament, hem fet el que hem pogut resituant algunes coses com la mostra de teatre que s’havia canviat de format, hem llançat un cicle d’exposicions plàstiques amb una resposta de forma massiva. Quant al tema de patrimoni històric, jo crec que és una legislatura prou important en eixe tema, de fet crec que l’hem resituat perquè hem llançat un cicle d’excursions una vegada al mes al patrimoni, que estan tenint molt d’èxit, hem hagut d’ampliar les visites a La Sarga perquè és un nucli d’atracció potent i finalment la resolució del Castell de Barxell perquè no es degrade més. En aquests temes estem moderadament satisfets.

– Quines coses penses que poden haver sigut millorables?

Per haver treballat en estes condicions, els objectius que tu marques al principi de la legislatura no es tanquen tots. Una d’elles és el tema de la recuperació de la neteja a l’àmbit públic, encara que sí hem iniciat el procés. I en qüestió de patrimoni històric ens ha quedat un tema pendent com és el tema de la recuperació del patrimoni industrial i d’aquesta manera tindríem raons, fora del Nadal i les Festes, perquè la gent visitara la ciutat.

– Què pretén EU en qüestió autonòmica?

Per una banda està el tema de la promoció econòmica i el de la regeneració industrial dels territoris. Després, un altre element que per a EU és fonamental és el pilar del benestar social. En aquest sentit, estem radicalment encontra de les privatitzacions dels serveis generals públics. Per açò, nem a fiscalitzar tots els plans de condicions per a veure tots els incompliments de les empreses per demostrar-ho. I pel que fa al medi ambient, volem fer una gestió diferent de residus. Llavors, fa falta un pla integral que contemple el reciclatge i, a més, una cosa molt important: el kilòmetre 0, és a dir, els residus s’han de tractar en el lloc on es generen. Quant a l’aigua tenim grans carències perquè fa falta una agència valenciana de l’aigua i nosaltres no contemplem fer transvasaments. També fa falta un pla energètic valencià que contemple les energies alternatives. I ja en el tema cultural, pensem que la dreta el que ha fet és desmuntar totes les línies d’actuació culturals i nosaltres volem ciutadans crítics.

– Quines són les expectatives de cara a les eleccions autonòmiques?

Pensem que EU és la veu de l’esquerra i que per al futur del País Valencià i un canvi de la Generalitat som imprescindibles per a canviar les tendències. Per tant, l’expectativa és estar a Les Corts, tindre un equip de govern fort i poder influir i aportar el que coneixem amb el nostre treball. I altra cosa important és que a Les Corts és necessari que arriben diputats que tinguen el bagatge i l’experiència de l’àmbit municipal perquè és l’única forma per a que les veus del activisme puguen arribar.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *