foradia cdturisme

8000 persones omplin la Trobada pel Valencià de l’Alcoià-Comtat

S’han celebrat 28 anys de Trobades d’Escoles en Valencià  a la comarca de l'Alcoià-Comtat. “El balanç d’assistència de les Trobades 2015 ha estat històric”, segons ha comentat el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, “ més de 220.00 persones han donat suport al model de l’escola que volem, el document que Escola Valenciana ha presentat als partits polítics valencians i que esperem que siga una de les bases per a la reconstrucció del model educatiu que ens mereixem”

Unes 8.000 persones s’han aplegat a la Canyada i el Camp de Mirra i han triplicat durant un dia la població de les dues localitats. El motiu ha estat la 28a edició de la cita més important d’estima per la llengua. És la primera vegada que la festa d’estima per la nostra llengua se celebra a la Canyada i el Camp de Mirra.

Vora 50 tallers dels centres educatius, públics i concertats, i més de vint paradetes d’editorials i associacions, s’han sumat a activitats prèvies com ara exposicions sobre toponímia, una xarrada sobre el mestre i escriptor Carles Salvador, contacontes, represetnacions parcials del Tractat de Mirra i l’Auto dels Reis Mags, un correfoc a càrrec dels dimonis de Beneixama i un concert de música en valencià per tancar la nit, amb els grups Notes Soltes, Trocamba Matanusca i Burumballa.

Set han estat les activitats, excursions, xerrades, música, Sambori… que des del mes de març han precedit el dia de la Trobada. A destacar, pel volum de participació, el Festitrò- trobada musical- on participaren vora 800 alumnes de 15 localitats diferents de la comarca.

Professorat, famílies, alumnes, col·lectius locals i comarcals, així com entitats s’han reunit per a reivindicar el model de l’escola que volem, la reconstrucció de l’escola pública, de qualitat i en valencià que cal iniciar de cara al curs que ve.

En edicions passades s’ha celebrat a 14 poblacions més de l’Alcoià i el Comtat. Professorat, famílies, alumnes, col·lectius locals i comarcals, així com entitats s’han reunit per a reivindicar el model de l’escola que volem, la reconstrucció de l’escola, de qualitat i en valencià que cal iniciar de cara al curs que ve.

Durant les tres dècades s’han celebrat 487 Trobades en 214 municipis valencians. Enguany han estat 19 les festes per la llengua que han organitzat les Coordinadores comarcals de l’entitat, una d’elles la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, amb la Trobada als municipis de La Canyada i Camp de Mirra.

Francesc Gisbert, president de la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat  ha comentat: ‘El Camp de Mirra i la Canyada han sabut sumar esforços, municipals, de les ampes i dels centres, de desenes de comerços i empreses, per dur endavant aquesta festa per la llengua. Ens hem coordinat perfectament, tota una demostració del treball d’equip continuat pel valencià”.

 

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *