foradia subscriutegrat

Ester “estan obligats a parlar i arreglar-ho com siga”

El Poble és Savi: Aquesta nova entrega volem comentar amb els nostres veïns d’Alcoi dels resultats electorals • Volem conèixer com interpreten els resultats electorals en general i els resultats d’Alcoi en concret. Anem allà. Parlem amb Ester.

Els resultats de les eleccions municipals i autonòmiques celebrades el 24 de maig han significat un canvi significatiu en les relacions de poder entre els partits polítics i les institucions públiques. El PP, encara que ha obtingut la majoria de vots, ha perdut al voltant de 2’5 milions de vots i molt de poder i el PSOE més de 0’5 milions.

Per altra banda les noves forces polítiques han irromput amb força: Ciutadans i Podemos seran la clau de govern de moltes comunitats. Les candidatures d’unitat popular (noves formacions polítiques caracteritzades per, a més de la unió de diferents forces polítiques, la participació ciutadana i els requisits del que s’anomena la nova política) han sigut la sorpresa electoral en molts municipis, principalment els grans i mitjans.

Amb aquest panorama podem dir que s’ha tabalejat l’escenari polític i que en els pròxims mesos, d’ací a les eleccions generals de novembre, aniran sortint sorpreses i novetats. Amb una pluralitat representativa mai vista en la democràcia espanyola, primerament veurem com es van materialitzant els diferents pactes polítics, tant de les comunitats com dels municipis. En segon lloc comprovarem si les noves forces polítiques estan disposades i tenen la capacitat de cristal·litzar una altra forma de fer política.

Aquesta quinzena volem parlar de totes aquestes qüestions amb els nostres veïns d’Alcoi. Volem conèixer com interpreten els resultats electorals en general i els resultats d’Alcoi en concret. Anem allà.

ester el poble es savi alcoi

Ester parla per El Poble és Savi dels resultats electorals./lesmuntanyes.com

Diumenge de matí, 7 de juny. El sol calfa agradablement el paisatge. Gravadora en mà, ens dirigim a un lloc tranquil però prou concorregut de gent per tal de conversar amb els nostres veïns sobre les impressions que tenen dels resultats electorals del 24 de maig. Ens trobem amb Ester: “disculpa, podríem fer-te unes preguntes per al Gratis?”. Ester accepta encantada. “Moltes gràcies. Quina és la valoració que fas respecte als resultats electorals?

Prou positiu: el que més valore és que no hi ha hagut majories absolutes. Ester pensa que, amb tanta pluralitat política ideològica, es fomenta el debat i el consens: “els pactes seran conflictius, però estan obligats a parlar i arreglar-ho com siga”. En aquest sentit creu que hi ha hagut un canvi en positiu: “Quan, amb la majoria absoluta, havien de fer una proposta l‘aprovaven directament i ja està, sobraven els parlaments i les càmeres. Ara estaran obligats a parlar i consensuar”. Serà una democràcia més representativa.

En la Comunitat Valenciana espere que hi haja un canvi. Un canvi en el qual no ens furten tants de diners. Perquè el deute públic que ens han deixat els que governaven és inassumible”.

Dels resultats en Alcoi opina el mateix: que és positiu que haja hagut tantes forces polítiques i tan igualades:com més hi haja millor. Home, també és de veres que hi haurà més embolic (en el sentit que han de parlar i consensuar més), però crec que és el que cal”, continua Ester, “segurament serà més complicat el govern, però entre tots, pense jo, es farà millor”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *