foradia subscriutegrat

Jordi Gil, un joglar del segle XXI

La veu de vellut • “Tot va començar l’any de 1968” ens explica en Jordi Gil • Aquest nou disc ha col·laborat Jesús Lara a la producció i està gravat per un grup de músics al seu estudi. ‘Sirena de la Llibertat’ així és el títol, són cançons de tall social i polític, com de veritat involucrades en millorar aquesta societat •

Es considera un profund admirador de l’obra de l’Ovidi, així com també de la Nova Cançó. El Jordi forma part d’esta fornada de cantautors que va veure en la figura del cantautor l’espill que havia d’orientar a partir d’aquell moment la seva música. Ara, el 2015, la figura de l’autor de cançons com Teresa, La Fera Ferotge, Si Senyor i tantes d’altres el segueix inspiran.

Un cantautor que porta més de 40 anys fent cançó amb veu i guitarra Jordi Gil (Alcoi, 1951) ens presenta el seu nou disc ‘Sirena de la Llibertat’  amb la “Munchaüsen Band”  arranjaments, swing, bossa nova, blues, jazz… Cançons en estat pur, tot seguint la tradició més trobadoresca dels cantautors  i una sonoritat mediterrània a aquell que encara recorda als que el precediren: Moustaki , Serrat, Brassens i per descomptat, Montllor.

és una poesia necessària com la d’Estellés, Hernández, Celaya”. 

Jordi Gil es transporta suament, el públic gaudeix tranquil·lament, per a molts és una poesia necessària com la d’Estellés, Hernández, Celaya. Atents al poeta i a les seves paraules, als seus comentaris, al seu posat seriós però alhora còmic, fent bromes constants amb els músics, deixant que el concert creixi en intensitat i emoció, el record per l’Ovidi, un pel seu nét Ausiàs, rememorant el Tren Xixarra d’Alcoi i per començar, de manera brillant i potent, com no podia ser d’altra manera, amb el tema “Sota l’asfalt està la platja”.

Jordi Gil declama amb una veu greu i sense cap artifici, només deixa lloc a una fina ironia que reforça el seu poemari.  Dalt de l’escenari la figura es torna més jovial, més íntima, més pròxima. La transformació de la realitat dins d’un projecte més democràtic i utòpic, de la seva capacitat per crear vicles d’identitat, per reforçar la idea d’un poble amb cultura pròpia.

jordi gil alcoi cd

Jordi Gil apropa el vers i la cançó a l’home explotat per l’home, a la dignitat dels homes i dones sense feina. La seva veu i el seu missatge ens ofereixen imatges que retraten una realitat coneguda per tots i que ell defineix com el poder dels “llangardaixos, gripaus i lladregots”. “Sota l’asfalt està la platja”, “Apocalipsis” o “Tornem a ser aquells herois”, “Muses del Parnàs”, “Naufragis”, odes a l’amic “Ai Ovidi” o  una cançó dedicada al seu net Ausiàs.

Més enllà d’aquestes imatges, Jordi Gil convoca la gent a que ompli els carrers i ciutats per a recuperar el protagonisme i la dignitat col·lectiva. Ciutadà d’Alcoi, amic personal d’Ovidi Montllor, comparteix amb altres conciutadans, com Antoni Miró, Sento Masià, Roc Candela inquietuds, aspiracions, desitjos i voluntats transformadores.

Disc arranjat i produït per Jesús Lara al seu estudi www.elartesanosonoro.com, gravat per un grup de músics joves. Aquest disc ha estat estrenat a l’Auditori de Sant Feliu durant el cicle d’homenatge a Ovidi Montllor el passat mes de març, i presentat a Alcoi el mes de maig 2015. La portada del disc són il·lustracions del pintor Antoni Miró.

Recentment han assolit aquesta feina discogràfica “Sirena de la llibertat”, pausada i carregada de petits detalls que segons el meu parer la fan especial. Amb aquestos 11 temes, vol donar a coneixer un treball de redreçament de la cançó que inclouen nous matisos i bells instruments, i alhora l’enriqueix sense perdre el seu vincle amb la sobrietat i el compromis cívic. Un disc en definitiva per a escoltar, rebre la vostra opinió i recolzament amb la tranquilitat que dona el vostre incondicional suport.

Podeu escoltar-lo en aquest enllaç: https://jordigil.bandcamp.com

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *