Mesures d’avantguarda en la recuperació de la serra Montcabrer
Compromís proposa mesures per evitar la situació de Serelles después de l'incendi • Una vegada extingit l’incendi no s’acaba tot i cal demanar responsabilitats per la dolenta gestió que es va fer del post incendi del Montcabrer • Els científics estan investigant molt sobre aquest tema i ja és hora què s'implanten mesures importants de gestió del territori cremat.
Aquest mes de juliol es compleixen 3 anys de l’incendi de Serelles i el Montcabrer, la degradació que ha patit el sòl de la serra de Mariola és evident, i s’ha convertit en irreversible per no haver-se pres les mesures adequades en el seu moment. L’extracció dels troncs cremats, a més es converteix en un negoci econòmic per a alguns, ha acabat de fer irreversible la recuperació del terreny.
Anna Climent, la regidora de Compromís considera que cal tenir molta informació i educació, com assenyala “cal estar en l’avantguarda en la recuperació de la serra després d’un incendi ”. Segons Climent: “si s’extreuen els troncs cremats o no s’actua abans de les pluges, l’efecte pot ser irrecuperable. Hem de saber conviure i gestionar el foc per a què no se’ns en vaja de les mans, però és important que tinguem cura de la biodiversitat que el bosc alberga”.
La regidora de Compromís diu al respecte: ”El que sí que ha quedat clar és que l’extracció de troncs cremats era roïna i la corroboració de l’informe tècnic no ha sigut cap sorpresa, ja se sabia, i malgrat tot el govern de la Generalitat la va permetre”.
Una vegada extingit l’incendi no s’acaba tot i cal demanar responsabilitats per la dolenta gestió que es va fer del post incendi del Montcabrer com declara la regidora de Compromís “hem de preservar el sòl sinó la recuperació de la massa forestal es retardarà desenes d’anys i les pluges arrossegaran tota la terra fent més difícil el creixement vegetal”.
De manera testimonial es va fer al Montcabrer una prova de protegir un petit espai de terra cremada amb palla, que per altra banda Climent reconeix que la prova de la palla no ha tingut l’efecte positiu esperat, però els científics estan investigant molt sobre aquest tema i ja és hora què s’implanten mesures importants de gestió del territori cremat.
En l’actualitat hi ha iniciatives novedoses, com el recobriment amb estellat de fusta que, estan fent-se a Xàbia, o com altres implantades en zones de Zamora, Saragossa i Almeria que capten l’aigua de l’ambient i permeten generar repoblacions efectives en llocs semidesèrtics, amb sistemes que prevenen l’evaporació de l’aigua o produeixen aigua per condensació .
Per últim, la regidora acaba dient que seria molt important que l’Ajuntament creara un protocol de bones pràctiques per al post incendi, per a què tothom sàpiga com actuar i no hi haja improvisacions.
Comenta i participa-hi