foradia subscriutegrat

Ona de calor: consells d’estiu per afrontar-la 

Com tindrà clares les mesures més elementals i de sentit comú, només vaig a donar-li alguns consells que potser tinga menys presents • Val la pena recordar què es deu i què no s'ha de fer

ona calor sol alcoi

Ningú espera morir per culpa de la calor, doncs sembla que aquestes coses sempre els ocorren a uns altres. No obstant això, fins i tot les persones joves i sanes poden morir a causa de les altes temperatures i la deshidratació. I a més, moltes defuncions degudes a la calor queden ocults perquè la calor no és la causa directa, sinó la causa indirecta que produeix una sobremortalidad per l’agreujament de malalties prèvies (sobretot cardiovasculars i respiratòries), en descompensar un estat de salut més fràgil.

Per això, amb els termòmetres en màximes anuals en plena ona de calor, val la pena recordar què es deu i què no s’ha de fer. Com tindrà clares les mesures més elementals i de sentit comú, només vaig a donar-li alguns consells que potser tinga menys presents:

  1. Beure amb freqüència, fins i tot encara que no tinga sed. I si sempre ha d’evitar els refrescs i les begudes ensucrades, ara amb més raó. Els refrescs (amb altes concentracions de sucre i cafeïna) fan que en realitat perda líquids corporals (a part de tenir altres conseqüències negatives per a la seua salut).
  2. Encara que amb calor no hi ha gens que semble més apetible que una beguda ben freda, evite ingerir líquids excessivament freds, doncs poden provocar còlics.
  3. Encara que donar-se un bany (en la piscina, en el mar, etc.) augmente la sensació d’estar fresc, això no fa que no siga necessari beure. És més, el risc és… que se li oblide beure.
  4. Fer exercici és imprescindible per a la salut, però tinga molta cura amb l’esport en moments de gran calor. Hidrate’s abundantment mentre fa exercici (un litre d’aigua per hora seria l’òptim, encara que semble excessiu). I vaja amb compte amb les begudes isotòniques que venen per prendre en fer esport si segueix una dieta baixa en sal.
  5. Consuma aliments frescos i naturals, amb abundància de fruites i verdures, que a més són riques en aigua. I faça menjars lleugers.
  6. Reconega els primers signes d’una alteració de la salut relacionada amb la calor (mareig, pal·lidesa, palpitacions, sigueu extrema…) per acudir al metge ràpidament.
  7. Tinga especial cuidat si la seua salut o les seues circumstàncies li fan especialment vulnerable a la calor (major de 65 anys, sobrepés, diabètic…).
  8. Alguns medicaments poden agreujar els efectes d’un cop de calor en l’organisme, per provocar alteracions en la hidratació o en la funció renal. Vaja amb compte amb els efectes de la calor si es troba sota medicació. I, sempre que siga possible, és millor evitar els medicaments antiinflamatoris no esteroides (AINE) i, en cas de febre, evitar prendre paracetamol. De la mateixa manera, si vosté està prenent diürètics com a part del tractament de la insuficiència cardíaca o de la hipertensió, ha de consultar amb el seu metge per si fos necessari reajustar la dosi del fàrmac.
Font: Juan-M. Dupuis./


animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *