lasarga subscriutegrat

Jordi i Loli “transmeten una informació filtrada”

• El poble és savi: com veus la situació de Grècia? Parlem amb Jordi i Loli de la resposta que està donant el govern grec a les institucions europees

La situació de Grècia és delicada. Des de fa anys, 2007, Grècia ha estat complint els requisits que les institucions europees li han demanat: austeritat en economia social i en inversions públiques, privatització de serveis socials i empreses públiques, retallades en despeses socials, reformes laborals, pujada d’impostos indirectes, etc.

Aquestes eren requisits indispensables per a rebre injeccions financeres (els coneguts rescats econòmics), les quals s’han destinat, no a crear treball i producció, sinó a pagar interessos de deute; deute que amb cada rescat creixia. Entrant així en una espiral d’endeutament infinita.

Després de més de set anys d’aplicació d’aquestes polítiques neoliberals, i amb el funcionament d’un Banc Central Europeu que no funciona com a tal sinó com un lobby de les grans empreses del nord europeu, la situació de Grècia no ha millorat, sinó tot el contrari: el deute púbic s’ha disparat i les condicions de vida dels grecs han empitjorat (no hi ha diners per a consumir, i per tant l’economia continua estancada).

Els grecs han comprés que l’única forma d’eixir de la situació era abandonar les polítiques d’austeritat i fer front al deute públic (considerat part d’ell il·legítim). Syriza va ser mandatat pel poble grec per a dur a terme aquestes tasques. Però la pressió de les institucions financeres és enorme. Trencar amb aquestes polítiques neoliberals suposa entaular una guerra política. Per això, el president grec, Tsipras va convocar un referèndum (que ha donat positiu) consultant al seu poble si Grècia ha de dir el que diguen els poders financers o si ha de lluitar per la seua sobirania.

La reacció immediata de les institucions europees ha sigut crear un “corralito econòmic”, el que alguns experts econòmics anomenen un colp d’estat financer. Syriza ara es troba en una fase de negociació política amb les institucions europees.

Aquesta quinzena volem parlar amb els nostres conciutadans alcoians de com veuen ells la situació del nostre veí mediterrani.

Jordi i Loli el poble es savi alcoi lesmuntanyes

Parlem amb Jordi i Loli./ lesmuntanyes.com

Jordi i Loli ens parlen de com interpreten ells la situació de Grècia i les negociacions amb les institucions europees. El primer que ens comenta Jordi és que ells “parteixen d’una informació parcial, ja que l’única informació que tenim al respecte prové dels grans mitjans de comunicació, els quals transmeten una informació filtrada pels seus interessos”.

La situació de Grècia està fatal: estan passant fam, amb un atur d’un 25% (i un 60% d’atur juvenil…). Segons opinen Jordi i Loli, les polítiques d’austeritat no han servit per a res més que per a empobrir a la societat grega. Loli afegeix que si el que volen les institucions europees (Banc Central Europeu, Fons Monetari Internacional i Comissió Europea) és austeritat que comencen donant exemple”.

Respecte al deute grec i les seues condicions de pagament, Jordi i Loli opinen que el govern està fent les coses com cal fer-les: està negociant amb les institucions les millors condicions per a poder eixir de l’espiral negativa en la qual està immersa el país.

Els espanyols hauríem de fer el mateix, conclouen Jordi i Loli, ja que les polítiques que ens han imposat durant els últims anys (i que continuen imposant) ens han portat a una situació d’empobriment inaudita: estem retrocedint a l’època franquista”, comenta Loli en relació a la situació econòmica i a les lleis aprovades en Espanya (en concret la llei mordassa); i els joves d’ara ho teniu molt fotut per a tindre unes condicions de vida dignes”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *