foradia subscriutegrat

EASD Alcoi: L’avantguarda del disseny

Del que va ser l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics a l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi. Un llarg període de constant evolució pel qual avui el centre atresora una consolidada reputació al món del disseny. Per conéixer de primera mà com ha sigut aquest procès, quin moment viu l’escola i cap a on es dirigeix, el seu director, Vicent Martí, ens obri les portes del seu despatx.

60 mestres. 630 alumnes. I creixent. L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi es constitueix avui com un centre complet i de referencia. Amb unes instal·lacions d’avantguarda, les seues aules i passadissos desprenen art, creativitat i talent. El centre compta amb una oferta formativa que abasta totes les famílies sectorials del món del disseny en la industria: disseny gràfic, de moda, d’interior, de producte i il·lustració. Una formació multidisciplinària feta a la mida de les necessitats del moment. Per al curs vinent encaren nous reptes formatius amb la incorporació del cicle superior en Animació i el Màster de Disseny Paramètric i Edició Digital.

Evolució de l’escola
L’escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi és l’heretera de l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics. Per conéixer aquest procés, el director del centre, Vicent Martí, ens conta que “realment hi ha un germen original que és de 1843, que és una escola industrial que es dedicava a la formació de la industria tèxtil. L’escola actual es funda en 1973, que primerament és una escola municipal i després ja començà a formar part de la xarxa de les escoles de la Consegeria i d’arts i oficis. Després en la dècada dels 80, el centre comença a donar-se compte dels canvis en el món de la indústria i evoluciona d’una formació més vinculada a l’artesania i les arts tradicionals cap al disseny dels sectors industrials més propers com és el tèxtil, moda, disseny de producte, el disseny gràfic i interiorisme”.

Finalment, amb el desenvolupament de la LOGSE, a partir de la segona meitat dels noranta, van introduir un pla experimental de disseny als seus ensenyaments amb el Batxiller d’Arts i les especialitats es modifiquen per a adaptar-les als cicles formatius de grau mitjà i de grau superior d’Arts plàstiques i disseny: art finalista de Disseny gràfic, Il·lustració, Gràfica Publicitària, Projectes i Adreça d’obres de decoració, Mobiliari, Estilisme d’indumentària i Art Tèxtil. Més recentment, en 2001, s’incorpora l’Ensenyament Superior no Universitària amb l’Especialitat de Disseny de Productes i Disseny Gràfic. En el 2004 les Diplomatures i després en el 2008 l’ensenyament de Grau.

fotodirectoreasd1

Vicent Martí Vañó, Director de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi. Professor d’Historia de l’Art i del Disseny. /lesmuntanyes.com

Oferta Formativa
El centre compta amb una oferta formativa que abasta totes les famílies sectorials del món del disseny a la industria: disseny gràfic, de moda, d’interior, de producte i il·lustració. Una formació multidisciplinària feta a la mida de les necessitats del moment.

“Eixes mateixes famílies les oferim en cicles formatius de dos anys i en graus. Els primers serien equivalents al que és la formació professional i integren pràctiques i projecte final i té una titulació de tècnic superior, i quant als graus són de quatre anys i també incluïx projecte final i pràctiques d’empresa il·lustració aplicada al disseny gràfic, moda, producte i interiorisme”, explica Vicent.

I quant a l’oferta pertanyent als cicles s’encontren el d’Estilisme e Indumentària que està en família de Moda, el de Projecte i Direcció d’Obres en la família d’Interiorisme, el de Gràfica Publicitaria que s’encontra en la família de Disseny Gràfic, el de Il·lustració. Aquests ensenyaments tenen com a objectiu proporcionar als alumnes una formació artística de qualitat, desenvolupar la seva capacitat creativa i garantir la seva qualificació professional en l’àmbit del disseny.

Nous reptes
Per al curs vinent encaren nous reptes formatius amb la incorporació del cicle superior en Animació i el Màster en Disseny Paramètric i Edició Digital. Dues bales innovadores i trencadores que s’adapten a les necessitats del moment i donen una formació complementaria als estudiants de disseny. Segons en conta el director de centre és un cicle que no s’imparteix en cap escola pública de la zona i en molt poques a l’àmbit nacional. El cicle consisteix en “l’animació, tant mitjans infogràfics, mitjans 2D i 3D, com sistemes tradicionals de rectoscopia o stop motion” i pel que fa l’aplicació d’aquesta formació pot ser per a “productors de televisió i de publicitat, nous mitjans digital, aplicacions de mòbils, pàgines web, curtmetratges, pel·lícules d’animació… Acabem de començar i ja el tenim complet” explica Vicent.

D’altra banda, el Màster és un projecte que, segons el director “està vinculat a programes aSofer o el Rhinoceros i treballem tant en el disseny com després amb l’edició, és a dir, el que és la impressió digital i màquines de tall controlades per ordinador. En definitiva és un màster molt professionalitzat dirigit a gent d’estudis d’interiorisme, producte, mobiliari, inclús complements de moda”.

“El disseny és l’única via possible”

Reflexió del moment actual
Molts sectors, per no dir quasi tots, s’han vist durament afectats per al moment que travessa el país. L’art i la cultura és un d’ells. Per aquest motiu preguntem a Vicent com a director d’una escola de disseny, com veu el posicionament actual d’aquesta disciplina i el paper que ocupen els seus professionals. Al respecte, ens afirma de forma molt contundent que “cal a tindre molt en compte que actualment el disseny és l’única via necessària i possible per a la competitivitat actual en els productes industrials. És a dir, no es pot competir en abaratiment de preus, doncs no tenim més remei que competir en dissenys des de la innovació en l’aspecte del producte i en millorar les seves potencialitats per complir unes necessitats. En definitiva, si abans es deia que el disseny era un valor afegit, ara ho és estratègic perquè o hi ha disseny o no hi ha producte, venda i difusió”.

Quant a la valoració professional dels dissenyadors Vicent considera que “és un mal moment per a tots, però saben que els únics que han tirat endavant la situació són aquells que han apostat per la innovació i pel disseny i això fa que el prestigi d’aquesta matèria siga absolut i que les empreses i les industries els valoren com cal perquè són vitals. És un dels sectors que funciona, per necessitat. És l’única via que té el món industrial i de la comunicació per continuar creant nous productes i mercat, generant il·lusió real i desig pels productes”.

“L’escola és molt completa. Tota l’oferta de disseny que existeix la tenim ací”

Projecció de futur
L’Escola no ha deixat de créixer des del seu naixement. Un llarg període de constant evolució pel qual avui el centre atresora una consolidada reputació al món del disseny. Així, el seu director valora que “és molt completa per l’oferta formativa que té. Tota l’oferta de disseny que existeix la tenim ací, encara que continuem intentant cada dia oferint el millor amb una bona política d’increment de la qualitat, metodologia, enquestes de valoració amb l’alumnat, pla de formació de professorat, les jornades del disseny amb professionals externes de primera línia del món del disseny per fer conferències i màster class. Tot això contribueix que l’oferta que oferim vaja millorant cada any”.

DCIM100GOPROGOPR0518.

EASD Alcoi. Escola d’Art i superior de disseny d’Alcoi. /lesmuntanyes.com

Font: Beatriz Sánchez./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *