Dia de portes obertes a La Sarga amb noves visites guiades
• Pel que fa a les pintures de La Sarga es poden veure tres estils a diferents zones, com el macro esquemàtic, el llevantí i l’esquemàtic • Espai ‘sagrat’ dels primer Neolítics que van habitar la vall del riu d’Alcoi • Les pintures rupestres de la Sarga que van ser descobertes oficialment l'any 1951

L’onzena jornada de portes obertes d’aquest any a les pintures rupestres de La Sarga./ lesmuntanyes.com
Aquest diumenge una nova jornada de portes obertes va tenir lloc a les pintures rupestres de La Sarga, el públic assistent van poder escoltar les explicacions del tècnic historiador que els va informar que aquest lloc era un espai ‘sagrat’ dels primer Neolítics que van habitar la vall del riu d’Alcoi (zona d’Alcoi, Cocentaina i Muro).
Al llarg del dia van tenir lloc tres visites guiades en diferents horaris. Els assistents van aprendre que era un lloc on es feien diferents cerimònies, i que es podria comparar en el que ara seria un santurari on es fa “una romeria i processó”, on es va per motiu religiós però també social.
Recordem que les pintures de la Sarga que van ser descobertes oficialment l’any 1951, dos anys després de la inauguració del Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi, van ser realitzades a l’època del Neolític, pels primers que van arribar a aquesta zona fa uns 7.000 anys, van ser els primers agricultors-ramaders, ja que fins aquell moment hi havia caçadors-recol·lectors. Després d’arribar a Dénia, van anar cap a l’interior fins arribar a la vall del riu d’Alcoi, portant llavors i animals domesticats. Cal remarcar que abans de 1951 probablement els habitants de la zona ja coneixerien les pintures per manca de cultura no les podien classificar com prehistòriques i com tantes altres coses deien que “eren pintures dels moros”, segons va indicar el guia.
El regidor de Cultura, Raül Llopis, va assistir a una de les excursions, destacan que “A Alcoi tenim un gran patrimoni, que hem de conservar i a més hem de posar-lo en valor, per a què més gent el puga conéixer i afavorir la seua difusió”. Llopis explica que “treballarem conjuntament amb la regidoria de Turisme per fer valdre el nostre patrimoni i dotar-lo d’elements que ajuden al seu major coneixement”.
Comenta i participa-hi