foradia subscriutegrat

L’escriptora alcoiana Agnès Vidal guanya el 17é premi Bernat Capó

• Guanyadora del 17é Premi Bernat Capó, de difusió de la Cultura popular • "Fem safareig" fa un recorregut humà pels llavadors i el que significaven com a centre social de les dones • Agnès Vidal i Vicedo (Alcoi, 1979) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València

premi bullentAhir divendres 25 de setembre, s’ha celebrat a Dénia el lliurament del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Enguany compleix 17 edicions.

Durant l’acte hi ha hagut parlaments de Francesc Tamarit, (Director del Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València), Xavier Rius, (Diputat de Cultura de la Diputació De València) Núria Sendra (Editora d’Edicions del Bullent), Jaume Buïgues (vicepresident de l’IECMA) Vicent Grimalt (president de la Macma i Alcalde de Dénia) i Bernat Capó.

Han amenitzat la vetllada el grup ENDINS, un grup de música en valencià, format per Rebeca Mut (Beniarbeig) i Àlex Velázquez (Pedreguer) que tenen un ampli repertori de distints estils que van des del swing, fins al pasdoble, passant per la cançó protesta..

Les entitats col·laboradores i organitzadores del premi i l’acte d’entrega són Edicions del Bullent, el Museu Valencià d’Etnologia, l’Ajuntament de Dénia i la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta, que aporta el grup de música que amenitza la vetllada, el grup Endins, així com l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina.

Sobre l’obra guanyadora: Fem safareig, l’obra guanyadora, pretén donar veu a les dones que anaven als llavadors, perquè aquests no només han estat lloc de trobada on es reunien les veïnes per netejar la roba, també eren un escenari privilegiat on compartir experiències i converses. Els homes es trobaven al casino del poble i les dones al llavador… i pobre de l’home que s’atrevira a rondar per allí!

A “Fem safareig” Agnès Vidal ha volgut treure a la llum el testimoni d’una trentena de dones, a la vegada ha establert un diàleg entorn el procés de la bugada. Tot plegat vol servir d’homenatge a tantes dones que carregaven amb una tasca tan feixuga com silenciada.

Agnès Vidal ha expressat una gran satisfacció per guanyar el Premi Bernat Capó “a nivell personal i professional, sobretot després de gairebé set anys treballant-hi, però tot arriba… Com deia el poeta Marià Villangómez, “voler l’impossible ens cal, i no que mori el desig”. El premi Bernat Capó és important si volem mantenir viva la historia dels nostres pobles.”

Agnés Vidal premi bernat capo alcoi

Agnès Vidal i Vicedo (Alcoi, 1979) és llicenciada en Filosofia per la Universitat de València. En el camp de la narrativa curta ha estat guardonada amb el XII Premi de Literatura Breu Vila de Mislata; el XIV Premi Sant Jordi, promogut per la Xarxa de Dones de 50 i més; el III Premi de microrelats amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, convocat per l’Institut Català de la Dona, així com el VII Concurs de Relats Breus Hem de Parlar, convocat per IB3. A més, ha publicat el treball d’investigació El Cementeri dels Anglesos. L’herència Britànica a Dénia (Edicions del Bullent) i el recull de contes Petites Engrunes (Ed. Grup de Calabrot), del qual és coordinadora i coautora. També ha participat de la publicació “Ofegat per la burocràcia i els set relats finalistes del XXI Premi Illa de Menorca de Narració Curta”. Durant onze anys ha estat col·laboradora habitual de la Revista Lletres (Grup del Llibre). És membre de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana. Actualment treballa d’educadora mediambiental a Eivissa.

Valoració de l’obra per part del jurat: El jurat, format per Josep V. Aguilar (Conservador del Museu Valencià d’Etnologia), Pilar Payá, (Conservadora del Museu Valencià d’Etnologia), Clara Pérez (Directora del Museu comarcal de l’Horta Sud), Núria Sendra (editora d’Edicions del Bullent) i Jaume Buïgues i Vila (vicepresident de l’Institut d’Estudis Comarcals). En concedir el Premi Bernat Capó a l’obra Fem safareig. Un passeig pels llavadors del País Valencià ha valorat l’amenitat amb la qual està escrita. Es tracta d’una obra que posa en valor el patrimoni material i immaterial lligat a una activitat quotidiana vinculada al treball de les dones. I fa visible la realitat femenina en la cultura popular valenciana en un espai social desaparegut del que encara queden les construccions.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *