foradia subscriutegrat

Capità filà Miqueros 2016: L’ull de la Sagrantana

per Carles Bernàcer

Quan comença un càrrec fester? Quan qui fa de capità te la idea de ser-ho? Quan a la filà es nomena al capità? El dia del descans de l’any d’alferes? O tal volta en Mig Any quan es presenten els càrrecs? Evidentment cadascú pot tenir una consideració al respecte, però tenint en compte que les Festes no son res sense el poble, segurament aquestes comencen tant prompte es fa partícip a aquest poble de la pròpia capitania. I la filà Miqueros ha acostat ja la seua al poble d’Alcoi, i ja es gaudeix d’ella.

heraldica miqueros 2016

El passat mes de setembre la capitania dels Miqueros va presentar a la filà i al poble d’Alcoi la seua heràldica per a les festes del proper any. Si bé és cert que no és el primer acte que aquest càrrec ha realitzat durant l’any fester, aquest ha estat la seua presentació en societat, on el seu Capità, Pedro Luis López González i la Filà Miqueros donaren per encetat el càrrec.

Escut miquerosAquest acte de presentació es va desenvolupar sota una nassarita cúpula de mocàrabs i l’atenta mirada de la Sagrantana, motius centrals tant de l’heràldica com de la Capitania pel seu ampli significat espiritual. Si la cúpula i les voltes arquitectònicament només signifiquen la delimitació de l’espai, espiritualment va molt més enllà al delimitar el cel i la terra, l’humà del diví, representant amb els mocàrabs el que per a l’Islam és l’Arbre de la Vida sota el que el Capità i els seus Jerifes regnen Xarq al-Ándalus. I tot, amb la supervisió de la divinitat simbolitzada per l’Ull de la Sagrantana, la llum sagrada que il·lumina els quefers del seu poble, els nostres estimats Moros. Si per a la Filà Miqueros la Sagrantana sempre ha estat significativa, ho és tal volta més encara per a aquesta capitania, ja que el Capità i els Jerifes son membres de la Penya Sagrantana, que tot just aquest any celebra el seu 35 aniversari, i per això la llueix orgullosa al seu blasó. I per tancar el cercle altres dos Sagrantanes platejades abracen amb les seues cues el nom del Capità en grafisme àrab, Pedro Luis, junt a la casaca blava com a símbol familiar.

Tant la Filà Miqueros com la Penya Sagrantana amb la capitania encapçalada per Pedro Luis López González, sempre han tingut present que un càrrec fester no es limita als tres dies de festes” i als membres de la pròpia filà, per aquesta raó des del primer moment han plantejat una sèrie d’activitats més enllà de l’àmbit purament fester, on el poble d’Alcoi puga gaudir d’activitats culturals. D’aquesta manera el 12 de setembre la companyia alcoiana “Teatre Circ” va representar l’obra “El Juego de Yalta” de Brian Friel, i més recentment el dissabte 3 d’octubre es va fer un concert de música de l’edat mitjana interpretada amb instruments de l’època al nostre país. Sent les dues actuacions del grat del nombrós públic assistent. Aquestes activitats es van realitzar als Jardins del Conservatori de Música i Dansa d’Alcoi, lloc que recentment havia estat rehabilitat, però que gràcies a les tasques realitzades per aquesta capitania s’ha pogut millorar per a ser un nou espai obert al públic on en el futur poder realitzar més esdeveniments culturals.

Així doncs, amb aquestes activitats i les que estan per venir, la Capitania de Pedro Luis López González i la Filà Miqueros, conviden al poble d’Alcoi a gaudir amb ells d’aquestes festes de Sant Jordi que ja s’han encetat.

imatge capitania miqueros 2016, faldo publicitat

Font: Carles Bernàcer./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *