foradia subscriutegrat

Francisca: “La d’Alcoi no és una Festa perquè isca la dona”

• Eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians • Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys • Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa parlem amb Rosana

Ja estan ací. Arriben les nostres Festes. I es nota en l’ambient: els músics ultimen els assaigs, els festers es fan amb els seus tratges, les filaes desborden activitat, les nits del Centre s’omplen de gent…

Des d’un punt de vista social són molts i molt importants els beneficis que les festes aporten a la societat: dies per desconnectar de la rutina, per ajuntar-se amb la família, els amics i els veïns, dies per millorar els vincles socials, per la cohesió de la ciutat. Però sobretot, dies per passar-ho bé.

Aquesta quinzena eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians. Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys. Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa, un avanç social que va materialitzant-se amb més força cada any que passa. Comencem!

francisca_poble_es_savi

M’agradaria que s’acurtara en el temps de l’Entrada un poquet”

Francisca s’il·lusiona de pensar que les Festes ja estan ahí. Encara que ella no ho ha fet mai, el seu fill ix des de l’any 92 en la filà Magenta. El que més li agrada és l’entrada, i en concret la dels Moros. Això sí, ens comenta, “m’agradaria que s’acurtara en el temps un poquet. Que no siga tan llarga. Perquè molta gent no arriba a veure a l’Alferes. Es cansa abans”.

Respecte a la participació de les dones a la Festa, Francisca ens comenta que li agrada que isca com a boato, però, “per exemple, de Mora no m’agrada. La d’Alcoi no és una Festa perquè isca la dona. Jo respecte les opinions de tota la gent. Però jo, com a Alcoiana, si es fera un referèndum per votar la participació de les dones a la Festa, votaria que no. Perquè les festes d’Alcoi tenen la seua pròpia identitat”.

A Francisca el full d’inscripció de les filaes li pareix “caríssim, hi ha molta gent que no pot participar molts anys pel preu de la fulla, per exemple el meu fill, que va deixar de participar durant tres anys”. La proposta que fa Francesca al respecte és la realització de descomptes a les persones que volen participar però que estan aturades, “que els lleven un 20% del preu total, per exemple”.

Per altra banda,hi ha gent que ix a l’esquadra i està massa bufada. Això queda lleig per al públic”, observa Francisca respecte a la compatibilitat de l’alcohol i els actes. “Els mateixos membres de la filà haurien d’estar pendents si algú està passat i no deixar-lo eixir”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *