foradia subscriutegrat

Burres per espantar llops

Les burres tenen molt bona oïda, olfacte i un sentit de pertinença al grup important.

P1110497Ni fusells, ni verí, ni filats, ni llaços… burres per espantar llops!! Amb l’augment de la presència de llops al nord d’Espanya, fruit de les campanyes de protecció portades a terme les últimes dècades, els atacs als ramaders han augmentat. Això ha portat les conseqüents protestes dels ramaders i el pendre’s la justícia per la seua mà amb la utilització d’eines per a la caça prohibides. Amb la mort d’exemplars de llop ibèric, que indiscriminadament han caigut en ceps o enverinats, han mort també somnis de pobles com destí turístic per vore llops (és el cas de Robledo en Zamora, on els veïns s’estimaven a la lloba del poble que vivia a la serra de Culebra)

En definitiva, la mort del llop, que finalment a l’atacar a vaques, ovelles o cabres sols està fent allò per la qual està creat, beneficia sols a uns quants ramaders en detriment dels valors ecològics de la zona.

La solució havia d’arribar amb les burres. Hi havia constància que s’havien utilitzat als Alps i també als EE.UU per previndre els atacs dels llops i el projecte europeu ‘Wolf’ començava a finançar la iniciativa. Així, explotacions ramaderes d’Àvila, Zámora, Astúries i recentment Galícia porten ja vora 4 anys utilitzant les burres com a guardianes.

Els resultats no podien ser millors, d’una banda estan recuperant-se races autòctones de burretes de cada lloc i d’altra banda han reduït els atacs dels llops. I com pot ser?

Les burres tenen molt bona oïda, olfacte i un sentit de pertinença al grup important. Això suposa que quan elles detecten qualsevol indici de perill per al grup donen la veu d’alarma. Han pogut demostrar que les burres detecten la presència de llops a kilòmetres d’on estan elles i amb els seus potents bramits avisen a tota la contornà de l’imminent atac. D’esta manera, tindre un parell de burres junt a un parell de gossos tipus mastí constitueixen per als llops una barrera infranquejable per la qual cosa opten per desplaçar-se a caçar a altres indrets. Els poderosos mastins, protegits amb grossos collars de cuir, de seguida es donen per avisats per les burres i acudeixen ràpidament a protegir el ramat per la qual cosa ni tan sols és necessària la presència de l’humà.

Des de les primeres iniciatives a 2009, juntament amb Portugal, les burres protectores s’han extés per tot el país així com per altres regions europees com ara Romania, on els resultats estan sent igual d’excel·lents.

No obstant, ni els europeus ni els americans són els amos de tan bona idea. El projecte encetat ací fa malgrat uns anys porta sent una tècnica mil·lenària de cria de ramat dels Massai. Generació darrere de generació d’esta tribu africana cria les seues burres per defendre els seus animals dels grans carnívors. Una solució econòmica i ecològica. De vegades, els diem Tercer Món però quantes vegades el Primer Món passa per inepte. En fi, està bé aprendre dels altres, ho hauríem de fer més a sovint.

Font: Ester Jordà./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *