foradia subscriutegrat

#welovemountains Dia Internacional de Les Muntanyes 2015

• Si tu vols participar, puja a la muntanya que més t’agrade, fer-te una fotografía i enviar-nos-la • A les millors fotografíes regalarem un tarret de mel natural Abejas Silvestre gentiletza de ASAF • Feliç dia Internacional de les muntanyes 2015

Alcoi, esta bella ciutat envoltada d’elles. I les moltes poblacions que tenim properes, a les comarques, i que viuen dins d’elles. Ens protegeixen i ens permeten aïllar-nos sense anar molt lluny. Ens susurren paraules callades a través de ventoleres que circulen entre els seus arbres, ens regalen bells paisatges que atrauen a tot aquell que sap valorar el que tenim des que varen nàixer.

Les muntanyes, les nostres veïnes i les nostres germanes, part de la nostra família.

Les muntanyes aporten entre el 60 i el 80% de l’aigua dolça del planeta, abarquen el 22% de la superfície terrestre i són responsables de contribuir a la seguretat alimentaria perquè dóna menjar als ramats o facilita l’aparició de fongs o mel.

Amb l’objectiu de crear consciencia sobre la importància de les muntanyes per a la vida, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar que a partir de l’any 2003 cada 11 de desembre se celebraria el Dia Internacional de Les Muntanyes. El tema elegit per a commemorar esta data en el 2015 és la promoció dels productes de muntanya. La globalització ofereix oportunitats perquè els productors puguen comercialitzar els seus productes d’una alta qualitat. Segons la zona caldria destacar diferents productes com el café, el cacau, la mel, les herbes, especies o artesania. L’alt valor dels productes pot ajudar a impulsar les economies locals.

Promoció dels productes de les muntanyes

web_IMD 2015 Poster Final ESPerò a més cal destacar l’oferta turística que les zones rurals de muntanya poden oferir, com esquí, alpinisme, patrimoni cultural o sendes naturals. Totes elles permeten conéixer la biodiversitat d’un territori allunyat de la contaminació ambiental de les grans urbs i del soroll de ciutats estressades i amb un ritme de vida taquicàrdic.

El Dia Internacional de Les Muntanyes 2015 ofereix una bona oportunitat de posar de relleu com les comunitats estan protegint la biodiversitat, la fauna i flora, que són essencials per a la vida saludable.

Evidentment tot no pot ser meravellós, conviure amb un relleu d’estes característiques té els seus riscos perquè es poden produir perills naturals. En funció de la zona del planeta, viure en la muntanya o rodejat d’elles pot traduir-se en risc de devessalls de neu, erupcions volcàniques, ensulsides de pedres, etc. Minimitzar estos riscs i donar resposta al desafiament i amenaces a nivell mundial és un dels altres dels objectius d’este dia internacional. A més un 12% de la població humana viu a zones muntanyoses i malauradament estes poblacions solen ser les grans oblidades política, social i econòmicament. En molts casos són zones pobres i desafavorides i en altres tenen una evident carència de serveis bàsics de salut i educació.

Segons Nacions Unides en l’àmbit de les polítiques cal fortalir les ja existents, i crear-n’ he de noves i innovadores en les institucions, en els àmbits nacionals, regionals i internacionals. Assegura que els governs devien posar més atenció en la gestió de riscos en les zones de muntanya a través del desenvolupament de mesures, enfocaments i polítiques per a la prevenció i mitigació dels desastres naturals i la rehabilitació dels serveis públics després dels desastres. També serà necessari implementar infraestructures de transport i comunicacions.

La gestió sostenible dels recursos naturals és un altre dels punts del que tracta este any el dia internacional. El text de Nacions Unides explica que és “fonamental per a promoure la conservació i l’ús sostenible dels recursos, cada vegada més escassos en les zones de muntanya, com l’aigua, la biodiversitat biològica, els boscos, la pastura i els sòls”. El canvi climàtic fa que cada vegada siga més freqüent la incidència i amenaça dels perills naturals, pel que serà de vital importància incrementar la sensibilització, la prudència i l’eficàcia en la gestió dels recursos naturals en estes zones.

Puja a la muntanya que més t’agrade, fer-te una fotografía

lesmuntanyesEl Dia Internacional de Les Muntanyes ens toca de prop i no podem deixar de celebrar-lo. Des de la nostra redacció, amb la nostra web www.lesmuntanyes.com cada dia sentim per elles. Pel que ens aporta viure cada dia veient com canvien d’estació, com es pinten de blanc o verd, com si es tractés d’un canvi d’estat d’ànim. I amb més força que mai celebrarem l’11 de desembre. Si cada dia escrivim muntanya, l’11 també la respirarem fins sentir-la dins nostre.

Ara que ja ha obert els braços, tanquen-los i abrace-les, perquè elles, les muntanyes, són les nostres germanes.

 #welovemountains #DIM15

Per a celebrar esta data ‘El Gratis’ i la versió web d’actualitat ‘lesmuntanyes.com’, va a adherirse a una iniciativa de FAO i a l’estat espanyol per #welovemountainsper la qual pujarem a les muntanyes del nostre voltant que més ens agraden i ens farem una fotografía amb la bandera oficial del Dia Internacional de les muntanyes per a l’ocasió, reivindicant els nostres paratges.

Si tu vols participar, pots descarregar la bandera i imprimir-la, pujar a la muntanya que més t’agrade, fer-te una fotografía i enviar-nos-la. ‘El Gratis’ la publicarà en la próxima edició impresa així com a la página de noticies digitals d’Alcoi ‘Les Muntanyes’.

A les millors fotografíes regalarem un tarret de mel natural Abejas Silvestre gentiletza de ASAF.

Si tu vols participar, puja a la muntanya que més t’agrade, fer-te una fotografía i enviar-nos-la. Espai Patrocinat per Restaurant d’Ana a Alcoi.

Font: Mireia Pascual./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *