foradia subscriutegrat

Beethoven

per José Antonio Tomás Andrés

El proper 16 de desembre s’acomplirà el 245 aniversari del naixement de Ludwig Van Beethoven. Moltíssima gent coneix aquest músic excepcional, però l’escrit present el que tracta és d’assenyalar alguns aspectes de la seua obra i la seua vida, i com a colofó un sonet de la 9ª simfonia.

Fou un dels compositors més grands de tots els temps. El prestigi de Ludwig Van Beethoven com virtuós del piano i compositor enginyós, li va obrir les portes de l’esplendorosa Viena. Als set anys va donar el seu primer concert de piano. Quan en tenia tretze, va sorgir la seua òpera prima Variaciones para clavecín. Poc després va ocupar el càrrec d’organista de la cort.

Va haver diferents mecenes d’oïda excel·lent amb la comesa de tallar les dificultats del camí radiant que pel seu art se li obria. El seu llegat ha influït decisivament en la música posterior a ell i en diverses obres del segle XX. El seu art s’expressa en nombrosos gèneres musicals, sent les simfonies la principal font de popularitat a tot el món.

El més significatiu de les seues obres es refereix també al piano i la música de cambra, i com no, al cicle de les Nou simfonies, que inclou la Heroica, i la Novena en re menor, basada en la Oda a la Alegria, és d’una qualitat excepcional. Les nou son magnífiques.

Sonet

Del piano fou un virtüós artista.

Veiem en la novena simfonia

una explosió de goig i d’harmonia

pròpia d’un músis valuós i elitista.

A la majoria de gent conquista

inclöent el símbol de l’alegria

i la llibertat; una melodia

riquíssima, luxosa i optimista.

Plenes d’un lirisme bell i elegant:

l’adagio, l’allegro e molto vivace;

l’energia i el ritme desbordant.

Ombrívoles frases dels viölins;

forta expressió d’eufòria i coratge.

Una peça mágica de sons fins.

 

Font: José Antonio Tomás Andrés.


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *