foradia cdturisme

Cara a cara del projecte Alcoinnova: Àlvar Seguí

• El projecte industrial d’Alcoinnova ha resultat polèmic en quant la seua ubicació, La Canal d’Alcoi • Volem contrastar els arguments i contra arguments que esgrimeixen dos coneixedors del projecte amb opinions confrontades • Si o NO a l'ATE la Canal amb Àlvar Seguí

Àlvar Seguí, No a l’ATE de la Canal./ lesmuntanyes.com

Àlvar Seguí és membre de l’assemblea de la plataforma Salvem l’Aqüífer del Molinar. La seua professió ha estat sempre vinculada al medi ambient. Ha sigut guarda forestal, regidor de l’Ajuntament d’Alcoi de 1991 a 1995 i regidor de medi ambient d’Alcoi de 1995 a 1999. Actualment és coordinador del Projecte Canyet.

 Però si es contamina l’aigua, molts llocs de treball perdrem?

  • Bon dia Àlvar, pots comentar-nos l’actualitat del projecte Alcoinnova?

Respecte al projecte Alcoinnova hi ha dos vessants: la gent defensora a ultrança, com l’impulsor del projecte, alguns partits de l’Ajuntament i algunes associacions d’empresaris. Per a ells és una oportunitat que no es pot deixar passar.

Però quan et preocupes pel tema, comences a llegir informes, a seguir la seua història (portem ja 15 anys fent informes), i d’una forma objectiva vas coneixent el projecte, t’adones que és un projecte merament especulatiu. Tota la gent que ens oposem no estem en contra del projecte, estem en contra de la ubicació: no volem que vaja a La Canal.

Han buscat la pitjor ubicació possible, una zona que és l’àrea d’amortiment d’impactes d’un parc natural, és una àrea ZEPA (zona d’especial protecció per a les aigües), una àrea lIC (lloc d’interés comunitari. La Canal és el principal aqüífer d’Alcoi. El 70% d’aigua que bevem els alcoians ve d’allí. A més tota la gent que ha fet estudis ha dit que té totes les qualitats físiques que pot tindre l’aigua.

  • Però els defensors del projecte diuen que es garantiria el vessament zero i no hi hauria risc…

El vessament zero no existeix en cap lloc. En Aznalcollar, per exemple, van anar empreses Suïsses amb alta tecnologia, però no es va poder parar el desastre mediambiental: va intoxicar kilòmetres sencers de rius. En Alzira, per exemple, els nitrats que utilitzen en l’agricultura han acabat afectant els aqüífers. I així hi ha molts pobles que no poden beure del grifo, i no perquè fa sabor a cloro, sinó perquè és mala per a la salut. És a dir, no es poden posar portes al camp.

 el senyor Alverola, té terrenys allí, i vol fer “un pelotazo”

Els informes diuen que qualsevol fallo que hi haja allí afectaria l’aqüífer. A més l’ultim estudi realitzat, per l’empresa EVREM, entre altres conclusions, diu que en la zona de La Canal devia estar terminantment prohibit certes activitats com per exemple, indústria alimentaria, begudes, fabricació de perfums, productes de bellesa i higiene, just tot el que vol potenciar l’Espanyola allí.

  • Hi ha alternatives d’ubicació?

En el primer estudi, realitzat en 1999 per l’empresa GEA 21, que el vam promoure des de la regidoria de medi ambient, es plantejaven àrees alternatives, com la zona de Pagos. Altra alternativa que estava plantejat, i que ara està paralitzada, és el polígon mancomunat de la zona de Muro. És a dir, sí que hi ha alternatives d’ubicació. Tots sabem que el terreny d’Alcoi és complicat, torturat, tots són muntanyes, bancals, no som Muro ni Ibi, tenim pocs llocs. Però la solució és ubicar el projecte a aquests llocs.

  • I perquè, si és així, el projecte va a La Canal? Perquè tant d’interès?

Perquè el gerent de l’Espanyola, el senyor Alverola, té terrenys allí, i vol fer “un pelotazo”. L’única explicació que té és que aquests senyors tenen allí uns terrenys que passarien d’àrea de protecció paisatgística i forestal a zona urbanitzable industrial. “El pelotazo” és increïble perquè una zona rústica té un valor i una zona que estiga urbanitzada, amb aigua, gas i totes les infraestructures el preu es dispara.

  • Els promotors, en principi, rebutgen aquestes alternatives, diuen que volen La Canal o se’n van a Sevilla…

Sí, això és una coacció. Un xantatge a la gent. O això o se’n anem. Segons la llei, han de presentar un projecte i una alternativa. Aquest projecte no presenta cap alternativa. Llavors, diuen “és que perdrem cinc-cents llocs de treball”. Però si es contamina l’aigua, molts llocs de treball perdrem? Molta gent hauria d’anar-se’n fora d’Alcoi a viure a altres ciutats que tinguen manantials i aqüífers de qualitat? Perquè ací no es podria fer l’activitat econòmica ni humana. Això no ens el plantegen en cap moment.

Aquests dies he rebut el llibre La Canal d’Alcoi. Arqueologia història i paisatge, fet per un grup de tècnics de la zona. Em quede amb una frase del coordinador del projecte, Ignasi Grau, que diu: “si Alcoi coneguera La Canal, no hi hauria debat sobre el polígon”.

  • Creus que al final es durà a terme el projecte?

Jo estic esperançat. L’Ajuntament ha demanat la paralització cautelar del projecte. Alcoi és un poble amb una gran sensibilitat mediambiental.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *