foradia subscriutegrat

Cara a cara del projecte Alcoinnova: Pablo de Gracia

• El projecte industrial d’Alcoinnova ha resultat polèmic en quant la seua ubicació, La Canal d’Alcoi • Volem contrastar els arguments i contra arguments que esgrimeixen dos coneixedors del projecte amb opinions confrontades • Si o NO a l'ATE la Canal amb Pablo de Gracia

pablo de gracia alcoi

Pablo de Gracia, Si a l’ATE de la Canal./ lesmuntanyes.com

Pablo de Gracia Pérez és el President de la Federació d’Empresaris Alcoià Comptat. Enginyer tècnic en Telecomunicacions amb especialitat en telemàtica, màster de Gestió d’Empreses. Va entrar a treballar a FORADIA en l’any 2000, fins al 2005 va ser director de qualitat, director de producció fins al 2010, i, des de llavors, director gerent.

però sí que és cert que acompanyat a aquests hi ha un projecte urbanístic”

  • Bon dia Pablo, podries explicar-nos en què consisteix el projecte Alcoinnova?

Quan van presentar Alcoinnova, l’empresa promotora, l’Espanyola, ens va explicar el projecte i ens va entusiasmar. És un projecte prou ambiciós. El seu objectiu és el trasllat de l’empresa, ja que al quedar-se dins de la població urbana té difícil accés i és un poc complicat, a un altre lloc que té les característiques que ha de tindre un parc tecnològic industrial, en especial el tema d’accés a l’autovia.

Des de l’empresa es presenten diverses opcions: una és la ubicació en La Canal d’Alcoi i l’altra és ubicar-se a Sevilla. Però per alcoiania ells volen quedar-se ací.

A banda del trasllat de l’empresa, volen generar un caldo de cultiu perquè altres empreses de caràcter tecnològic puguen instal·lar-se en el lloc. Com empresa tractora estaria l’Espanyola per les seues dimensions, la seua facturació i per la imatge que té tant en territori nacional com en l’exterior. I que a partir d’allí que hi haja una sèrie d’empreses satèl·lits que vagen conformant un teixit industrial que done el revulsiu que necessita Alcoi. Nosaltres no podem tolerar de cap de les formes sentir parlar de ciutat de serveis. Volem que es veja alegria en el futur industrial d’Alcoi.

  • Respecte a la ubicació, plataformes com Salvem l’Aqüífer del Molinar, grups ecologistes i estudis mediambientals, diuen que la ubicació del projecte Alcoinnova en La Canal por implicar un risc per a l’aigua d’Alcoi, ja que es situa damunt de l’aqüífer del Molinar, principal proveïment d’aigua potable de la ciutat.

Des de l’empresa em van explicar que treballaran tècnics perquè hi haja “vertido zero”. Nosaltres pensem que en el segle XXI hi ha solució per a tot. Altres diuen que el problema seria el manteniment al llarg del temps, el qual lògicament ha d’estar lligat directament a l’administració, que ha de garantir que es complisquen les normes de seguretat per al medi ambient. Però no podem pensar que alguns no van a fer la seua faena perquè així no avancem i no progressem.

Aquest projecte s’ha valorat per diferents tècnics, tant a nivell de la Conselleria com a nivell local, que han donat el vistiplau, per aquests motius es va aprovar l’ATE per l’anterior govern de la Generalitat. Si els tècnics diuen que és viable haurem de creure’ls. En el moment en el qual tots els tècnics donen el vistiplau i la Generalitat ho aprova no es deu demorar més el projecte.

  • No n’hi ha alternatives d’ubicació a La Canal?

Estan oferint alternatives d’ubicació al projecte. Però per desgràcia el sòl que tenim és molt escàs i és molt difícil mantenir-ho estable. És difícil trobar un lloc que complisca les característiques que demana l’empresa i jo la comprenc. Jo no veig alternativa. Diuen que està Pagos, estem esperant estudis geotècnics, però jo no sé si serà la més adequada.

Nosaltres donem suport al projecte industrial perquè és necessari per a la ciutat”

El projecte l’hem de resoldre prompte. La societat està espantada perquè el missatge que donen plataformes ecologistes diuen que serà una catàstrofe total, però el que seria una catàstrofe seria que se’n vaja a altre lloc: perdríem, en la situació d’atur que estem, més llocs de treball encara. I ja no és això: qualsevol empresa que vulga invertir a la ciutat, si veu que n’hi ha grups de pressió en contra de qualsevol iniciativa empresarial, ja no voldrà vindre i no tindrem més remei que convertir-se en una ciutat dormitori i anar-se’n a treballar a altres llocs que sí que tenen indústria.

  • Altra crítica que està fent-se és que els terrenys poden ser requalificats i que el que es pretén és fer una operació especulativa urbanística de terrenys.

A nosaltres el projecte que ens van explicar és l’industrial, però sí que és cert que acompanyat a aquests hi ha un projecte urbanístic. Jo crec que el tema de l’especulació era més creïble farà deu anys, quan hi havia molta demanda de xalets o habitatges, s’especulava molt. Es tracta de crear un entorn urbanitzable en el qual algunes persones puguen estar en la serra i que es puga integrar un parc tecnològic amb una part urbanística. Nosaltres donem suport al projecte industrial perquè és necessari per a la ciutat.

  • Quin tipus d’empreses es podrien ubicar?

L’espanyola és un grup d’empreses de les quals van eixint més empreses: va eixir una empresa de cosmètics, una altra de nivell tecnològic per fer la selecció de les olives; a banda, podrien situar-se algunes que donen suport a les necessitats de l’Espanyola, maquinaria, tecnologia. Empreses per a protegir el medi ambient i reduir l’impacte de residus. També podrien ubicar-se empreses del sector terciari…

  • Quina és l’actualitat d’execució del projecte?

L’ATE , a partir dels informes i dels procediments oficials, està aprovat per l’anterior Consell. A partir d’això és l’Ajuntament el que ha de donar el permís d’obres.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *