foradia ivace

Que parlen les xarxes! Actualitat mediàtica

• Recopilem alguns dels memes més populars que han circulat per les xarxes i els comentem: que parlen les xarxes!! • L'actualitat mediàtica ens porta la crisi humanitària dels refugiats europeus, els comptes financers de El Corte Inglés, la condemna als titellaires i els casos de corrupció valencians

Alguns dels temes més comentats a les xarxes socials durant aquests dies han sigut: la crisi humanitària dels refugiats europeus, els comptes financers de El Corte Inglés, la condemna als titellaires i els casos de corrupció valencians. Analitzem-los.

que_parlen_les_xarxes_actualitat__1El Guernica de Picasso descriu les dramàtiques conseqüències humanes de la Guerra Civil espanyola: representa la barbàrie. Fa mesos que (podríem dir anys) escoltem casos de gent que mor a les portes d’Europa intentant fugir de països en guerra. Constantment les xarxes socials llancen missatges d’indignació que denuncien una Europa insolidària que no està a l’altura de fer front als reptes humanitaris del nostre temps. Sense anar més lluny, i per no parlar directament d’actuacions xenòfobes per part d’institucions i sectors socials europeus (que està havent-les-hi), aquests dies hem sabut que han desaparegut més de 10.000 xiquets refugiats a Europa (alguns es preguntaven què hi haguera passat si els xiquets hagueren sigut alemanys). Aquesta vinyeta, arreplegant el significat de barbàrie de El Guernica, precisament vol criticar la manca de valors humanitaris d’Europa.

Gràcies al moviment Anonymous hem conegut els comptes financers detallats de l’empresa El Corte Inglés. Destaca el fet que aquest gran empori manté a sou a periodistes de certa repercussió pública, com ara: Isabel Duran, Fernando Onega i Jaime González. Periodistes que, aparentant defendre l’objectivitat i el bé comú, ara sabem, treballen per als interessos privats de l’empresa. D’aquesta forma, comprant influència en els grans mitjans d’informació, l’empresa s’assegura que mai isquen a la llum alguns dels seus secrets d’èxit econòmic: productes fets per mans de xiquets a Àsia, abusos laborals, degradació del medi ambient, acomiadaments laborals massius (malgrat tindre beneficis multimilionaris anuals)…

que_parlen_les_xarxes_actualitat__2

El nostre benvolgut Gerardo Tecé, amb el seu brillant estil sarcàstic, sintetitza la repercussió que ha tingut la condemna a presó preventiva sense fiança de cinc dies dels titellaires que van representar l’obra satírica ‘La Bruja y Don Cristobal’. I és que les xarxes socials s’han mobilitzat enèrgicament solidaritzant-se amb les víctimes: reconeixent l’error de representar una ficció adulta davant de xiquets, no es pot comprendre que, pel fet de nomenar paròdicament organitzacions terroristes, s’acuse a ningú d’enaltiment de terrorisme ni que s’utilitze aquest fet per arremetre contra el fustigat govern de Madrid. Segons aquest criteri, s’haurien de jutjar també totes les pel·lícules, llibres i sèries que tracten de nazis o d’inquisidors. En qualsevol cas, castigar penalment manifestacions culturals és més propi de dictadures que de democràcies. Així ho manifesta Gerardo Tecé, recordant-nos que de vegades veiem la palla que hi ha en l’ull de l’altre i no veiem la biga del nostre.

que_parlen_les_xarxes_actualitat__3

Aquests dies també han proliferat en les xarxes socials comentaris sobre la trama de corrupció política destapada en València. En general, comentaris d’indignació i impotència de saber que molts polítics estan utilitzant els seus posicionament de poder i els recursos públics per fer negocis privats amb una generosa impunitat legal. També s’ha criticat, tal com fa aquesta vinyeta humorística, el fet que part de l’opinió pública, en bona part influïda per alguns mitjans de comunicació, es preocupe per la situació d’injustícia d’altres països llunyans, com Veneçuela, mentre que s’oblida de buscar solucions i pressionar per a resoldre les nostres carències democràtiques.

que_parlen_les_xarxes_actualitat__4

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *