Foradia subscriutegrat

Discriminació positiva

per Fonèvol

enrique botellaEn la festa hi ha tanta discriminació amb majúscules que un poc de discriminació positiva és bona. Segons les nostres minses informacions hi ha catorze filaes sense dones que paguen fulla: Andaluces, Asturianos, Cides, Mozárabes, Almogávares, Tomasinas, Muntanyesos, Cruzados, Verds, Magenta, Ligeros, Abencerrajes, Berberiscos i Benimerines. I hi ha catorze filaes amb dones de ple dret, en total unes 91 segons els nostres comptes, que mai són els oficials perquè no existixen dades oficials sobre esta qüestió: per molt que ho demanem a l’ASJ, mai és un tema prioritari per a ells.

Hi ha dones que paguen des de fa anys i no tenen dret a actes rellevants. El cas més greu és el d’una dona que paga des de fa 19 anys: no pot fer esquadra i, com que no la fa, passa a la cua de la roda. El problema és que els homes que passen al final de la roda ho fan perquè han decidit no fer esquadra i ella, per imposició. I hi ha normes que tothom assumix com a vàlides fins que una dona es pot beneficiar d’elles, per exemple, sempre hem pensat que quan una dona arribara a ser la primera de la roda podria triar esquadra i lloc, però tenim més d’un exemple en què, arribat el dia, la filà inventa una nova norma per a impedir-ho. En resum, un llistat innumerable de greuges visibles i invisibles.

Si tenim en compte la quantitat de voltes que s’han incomplert les normes per a barrar el pas a les dones, està bé que se’ls cedisca el pas a les poques dones que ho intenten sense cenyir-se al reglament, sempre que estiga clar que l’incompliment té eixa finalitat i que l’excepció cessarà quan hi haja igualtat. Per això, si a alguna dona no li toca Diana per roda, o perquè no paga la fulla sencera, però la fa, a nosaltres ens sembla bé. Si està prohibit que els xics i les xiques desfilen junts, però ho fan per a no prolongar una injustícia, a nosaltres ens sembla bé. Arribarà el dia que no patirem discriminacions negatives i no caldran les positives.

Queda molt per fer.

Font: FONÈVOL./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *