foradia subscriutegrat

El valor de la convivència social

• Un veí alcoià ha patit insults i amenaces d'altres veïns pel simple fet de portar un llacet groc • És possible que la convivència social estiga degradant-se a mesura que passen els dies

Un amic, fermament compromés amb la lluita per un món millor, em comentava l’altre dia que ha patit insults i amenaces d’alguns veïns alcoians pel simple fet de portar un llacet groc, un símbol que en els últims mesos s’utilitza com a signe de solidaritat cap als polítics presos catalans i de rebuig a la politització de la justícia espanyola.

Una bona part de la societat espanyola ha tingut tradicionalment animadversió contra Catalunya i els seus habitants. Aquest sentiment ha sigut especialment avivat durant els últims mesos per part d’alguns sectors polítics, amb la connivència d’alguns poders mediàtics, interessats a construir un enemic polític per guanyar vots. Ara comencen a veure madurar els seus fruits.

Es pot estar més o menys d’acord amb la reivindicació que simbolitza el llacet. Es pot discrepar ideològicament o defensar tot el contrari. Es pot debatre acaloradament i discutir. Es pot, inclús, abominar d’algunes idees. Però el que mai es pot fer, si aspirem a viure en una societat civilitzada, és faltar al respecte amb insults personals i faltes al respecte (com succeïx també, i cada cop amb més freqüència, en les xarxes socials). I menys encara, recórrer a amenaces de violència física (o directament a la violència física).

Que succeïsquen fets quotidians així al nostre dia a dia és un indicador de la manca de consciència cívica que patim com a societat: no tindre en compte que som éssers socials que hem de conviure en la millor de les condicions, respectant-nos els uns als altres.

Els valors del respecte i la solidaritat amb els nostres conciutadans i amb el nostre entorn són fonamentals si volem que el nostre món no esdevinga en un lloc pitjor. Però clar, aquests valors o naixen del no-res, sinó que formen part de l’educació que hem rebut. Educació que s’adquireix no a soles des de les institucions encarregades de transmetre-la, com és el sistema d’ensenyament, sinó també a través de la família, els amics, els mitjans de comunicació i la societat en general.

És molt difícil que es genere la consciència cívica i els valors de la convivència i la diversitat, que són els del bon ciutadà, quan tenim models socials que manquen d’aquesta, inclús que espenten en sentit contrari. Pense, per exemple, en els representants polítics que juguen a generar fòbia contra els catalans, els que utilitzen el seu poder per obtenir favors il·lícits i il·legals (com és obtenir una titulació acadèmica sense treballar-la) o dur a terme delictes de coll blanc, com és la malversació de fons públics. Pense també en el que ha sigut en Cap d’Estat espanyol durant 39 anys, que s’ha enriquit, en bona part, amb mètodes il·legals i il·lícits.

A aquesta manca de consciència cívica patent només calia afegir-li l’odi encobert que s’està inculcant en la societat cap als immigrants i els qui defensen que la solidaritat humana, juntament amb els drets humans, ha de ser una qüestió de primer ordre. Tot, en bona part, per interessos polítics, que amaguen darrere interessos econòmics i de poder.

És possible que la convivència social estiga degradant-se a mesura que passen els dies. Està succeint en molts països d’Europa (inclús en els EUA) on l’extrema dreta està guanyant, altra vegada en la història, una alarmant popularitat. El cas és que estem advertits pel passat: si no volem tornar a caure en la barbàrie, com a mínim, ens hem de respectar com a persones.

Font: Rodrigo Paños./


terra

animalcoi

Una resposta de El valor de la convivència social

  1. Arbre Agulló i Guerra ha dit:

    Tota la meva solidaritat per defensar la llibertat d’expressió.
    S’ha despertat el monstre franquista que com va dir el dictador tot està lligat i ben lligat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *