foradia subscriutegrat

Fonèvol: “els drets humans han d’estar per damunt dels motius estètics”

Fonèvol ha realitzat recentment una xarrada a la seu de Podem Alcoi

fonevol podem

Un fonèvol és una màquina de guerra que serveix per catapultar pedres contra un objectiu. L’objectiu de Fonèvol és llançar pedres contra el masclisme i la discriminació que es produeix a les Festes d’Alcoi: lluita per la integració de ple dret de les dones. I no és qüestió intranscendent: es tracta d’una reivindicació que té més a veure amb els drets humans que amb la Festa.

Aquesta associació ha realitzat recentment una xarrada a la seu de Podem Alcoi, partit que ha assumit les seues propostes, exposant la història i la situació actual de les seues reivindicacions.

Les ponents han relatat la seua experiència en diferents filaes alcoianes: una experiència marcada per la dificultat de participar en els Moros i Cristians amb els mateixos drets que els homes. Quan les primeres dones (molt poquetes) van començar a entrar en la Festa amb ple dret (per l’any 1997), les burles masclistes estaven a l’ordre del dia; a més a més, l’Associació de Sant Jordi i les filaes van començar a reformar els estatuts per tal de dificultar l’entrada de més dones.

fonevol seu podemNo obstant això, gràcies a les reivindicacions, a un canvi de mentalitat i una renovació generacional, cada any que passa les dones estan més a prop de participar de ple dret en les Festes: ja són 14 de les 28 filaes alcoianes les que ho fan realitat.

Però són molts els avanços que s’han d’aconseguir perquè la plena integració es cristal·litze: a més de la baixa proporció de dones participant en la Festa, encara no es contempla, per exemple, la possibilitat que dones i homes desfilen en la mateixa esquadra. En aquest sentit, una de les portaveus del col·lectiu, Gemma Ballester afirma que “cal que la gent canvie la forma de pensar i cal comprendre que els drets humans han d’estar per damunt dels motius estètics”.

Els avanços cap a la igualtat són constants: als anys 80’ les dones a soles podien participar al boato i als ballets. L’any passat es va celebrar la primera Diana a la qual va desfilar una esquadra sencera de dones. I aquest any, la segona entradeta reivindicativa de Fonèvol. Però, com afirmen les membres de l’associació: serà necessària una discriminació positiva, tant per part de l’Associació Sant Jordi com de les filaes, per tal d’avançar en aquesta direcció al ritme que la societat requereix.

Font: Rodrigo Paños./


Una resposta de Fonèvol: “els drets humans han d’estar per damunt dels motius estètics”

  1. Guardo ha dit:

    I per què no s’han de poder compaginar els drets humans amb els motius estetics?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *