foradia cdturisme

Francisco Baldó: Capità Cristià 2016 filà Mozàrabs

Francisco Baldó: "Volem que siga un brindis al poble d’Alcoi que és qui soporta la festa"

Francisco Baldó està jubilat i es dedica a la vida contemplativa. Els seus hobbies són eixir a caminar, regar-li les plantes a la seua dona i disfrutar del temps. Antes era comercial d’una empresa d’Ontinyent on va treballar 34 anys en el departament d’exportació, cosa que l’ha fet viatjar per pràcticament tots els continents.

Francisco va eixir a festes per primera volta sent molt xicotet, quan sa mare el va vestir de Massero. Assegura que la festa sempre li ha agradat però diu que “un no ix a festes fins que no creu que pot eixir i a partir d’eixe moment és quan ja t’involucres al màxim en la festa i comences a disfrutar-la”. Afirma que és de la filà que sempre li ha agradat, els Gats, els Mozàrabs. Porta eixint 50 anys participant de ple en esta filà, des de que tenia 27 anys, ara és el membre major.

foto capita cristia 2016

Volem que siga un brindis al poble d’Alcoi que és qui soporta la festa”

La gran noticia

En l’últim capità que va tindre la filà Mozàrabs en l’any 2002, Francisco va ser cavaller del capità Jose Manuel Rico, junt amb tot el grup d’amics. Explica que quan van anar a Fontilles li se va ocórrer dir “el pròxim capità seré jo” i més d’un va agafar la paraula, però el fet no s’afiançà fins l’any 2011 i en 2013 la filà en Assemblea de Rams l’anomena Capità. Hi havia una altra candidatura però li van cedir el lloc per antiguitat i per ser el més major. “Estic molt il·lusionat. Moltíssim. Si no estàs il·lusionat és tirar-li pedres a la lluna i gastar-te molts diners sense trellat, per açò tens que tindre moltíssima il·lusió”, explica, i afegeix que d’eixa il·lusió deu participar un sèrie de gent, família i amics: “Són els que t’acompanyen i els que t’animen”. A banda d’il·lusionat també reconeix estar un poc nerviós: “Nerviós? Si dic que no és mentira. A estones. A voltes quan tanques els ulls et veus dins d’una bola que no saps ni per on agarrar. Però no és un nerviosisme al borde de l’infart”. Està inquiet perquè vol que tot isca bé: “M’agradaria que la gent hem recordara com un Capità que ha sabut quedar bé en el seu poble, sense extravagàncies, dins de la normalitat, que crec que és lo més bonic que pot tindre la festa”.

Cavallers i favorita

Té dotze cavallers, entre els quals està el meu fill, al que li va privar de que fer l’esquadra del capità per a que fóra cavaller seu. I a part del seu fill té un grup d’amics incondicionals i festers, d’Alcoi i d’Ontinyent. Francisco no olvida a ningú: “Els meus cavallers són Jose Manuel Rico, Adolfo Bernabeu, Rafa Silvestre, Tono García, Andrés Tárrega, Jorge Gonzálvez, Juan Ignacio Sempere, Jorge Sempere, José Ramón Revert pare i fill i Rafa Rovira”. “La favorita és la seua filla Silvia, que va acompanyada de dotze dames que són amigues seues”. Francisco somriu mentre afirma que les seues rodelles són les seues netes Alba i María. Assegura que està ben acompanyat de tota la família, inclosa la seua dona que estarà a peu de carrer aplaudint, recolzant i cridant amb totes les seues forces a tota la família: “La meua dona Silvia és el principal recolzament que jo tinc”, afirma emocionat.

El boato

La temàtica del boato gira en torn a l’època de la que estem parlant. Els mozàrabs eren els cristians que convivien en els sefardíns, que eren judíos espanyols, i a la vegada convivien amb els mudèjars. Pensant un poc en esta situació de convivència a tres, Juan Climent ha dissenyat el boato i es basa en la representació d’eixes tres comunitats: “¿I com va això preparat? Honradament no tinc ni idea. Una que m’ho conten i se m’olvida i dos que si me’n recordara no ho contaria”.

La música

“M’acompanya l’Ateneu Musical de Cocentaina i la marxa és de José María Valls Satorres i no s’ha estrenat ni tocat en el carrer. Fem l’estrena al carrer, només s’ha interpretat en un concert”. Francisco no vol dir el títol perquè assegura que no el sap ningú. Ni siquiera els propis cavallers saben el títol, perquè li ho van preguntar i els ho vaig dir però no se’n recorden i quan li tornen a preguntar no els ho diu: “Sempre dic que el que vulga saber que estudie”, fa broma i afegeix: “És una marxa molt bonica, no està escrita per a mi, sinó que jo la vaig triar comparant-la amb altres marxes escrites de diversos autors i totes són boniques, però em vaig inclinar per eixa de José María Valls Satorre”. L’Entrà té molta música d’este autor.

Tratges

Els tratges del Capità, favorita, rodelles i cavallers han sigut dissenyats pel seu nebot Luis Sanus: “És fill d’una cosina germana, a ell li feia molta il·lusió i a mi també”. Luis Sanus serà el Capità a l’any que ve. El Molinar és qui està confeccionant-los, inclosos els tratges del boato.

Actes

La Filà Mozàrabs està pensant en fer un concert de música escrita per a la filà. Seran marxes cristianes o peces que s’han escrit expressament per a individus de la filà o per a ella en concret. Part de la música està escrita per José María Valls Satorre i l’altra part per Amando Blanquer. El dia 11 de març hi ha un acte d’invitació de càrrecs a la filà i alguns dels actes que ja s’han celebrat són per exemple, el sopar de nomenament de cavallers, així com diversos dinars i sopars de convivència.

heraldica capita cristiaLa heràldica

Està composta de quatre parts i ha estat dissenyada pel seu fill. En la primera d’elles està representa l’heràldica de la filà, l’escut , que és el lleó i la mitja lluna. En la segona està representada l’heràldica de la família del cognom ‘Baldó’, que són cinc mans sobre un camp verd. També hi ha un element que portarà el Capità en el seu tratge, que està en un códice d’un Papa i que és el que es deia una il·luminació dels escriptors d’aquella època, un monge que es deia Florencio i això data de l’any 709.

Sensacions

La factura proforma, sense poder encara fer un balanç, és molt positiva perquè el recolzament que estic rebent per part de la filà, dels cavallers i de la família és sensacional. Espere un balanç positiu. Anem a fer una capitania senzilla, sense desgavells, austera, enfocada al poble i volent baixar l’Entrà brindant en el poble. Volem que siga un brindis al poble d’Alcoi, que és el que soporta la festa omplint els carrers”, conclou.

Font: Mireia Pascual./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *