lasarga ajualcoitel

Rosana “m’agrada l’ambient, els amics, veure a la gent passant-ho bé…”

Eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians • Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys • Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa parlem amb Rosana

Ja estan ací. Arriben les nostres Festes. I es nota en l’ambient: els músics ultimen els assaigs, els festers es fan amb els seus tratges, les filaes desborden activitat, les nits del Centre s’omplen de gent…

Des d’un punt de vista social són molts i molt importants els beneficis que les festes aporten a la societat: dies per desconnectar de la rutina, per ajuntar-se amb la família, els amics i els veïns, dies per millorar els vincles socials, per la cohesió de la ciutat. Però sobretot, dies per passar-ho bé.

Aquesta quinzena eixim al carrer a parlar amb els nostres veïns i veïnes sobre els Moros i els Cristians. Sobre els aspectes que més agraden, sobre els que menys. Centrem molta de la nostra atenció en la qüestió de la participació de les dones en la Festa, un avanç social que va materialitzant-se amb més força cada any que passa. Comencem!

el poble fester rosana

Parlem amb Rosana./ lesmuntanyes.com

els actes estan plens quasi tot d’homes, pense que haurien d’haver-hi més dones perquè siguen més vistosos”

Rosana no és alcoiana de naixement, però viu a Alcoi des dels 3 anys. Està esperant els dies de Festes amb molta il·lusió, no perquè isca en l’entrada sinó per gaudir amb els amics de l’ambient del carrer i dels actes. De fet, segons ens comenta, ja està gaudint de les animades nits de filaetes.

Rosana no ha eixit mai a l’entrada, però sí que té amics que ho fan habitualment. No es mostra entusiasta de cap dia de celebració ni de cap acte en concret, el que li agrada “és sobretot, i més que res, l’ambient, eixir amb els amics, veure a la gent passant-ho bé…”.

Opina que falta participació de les dones:jo veig que els actes estan plens quasi tot d’homes, pense que haurien d’haver-hi més dones perquè siguen més vistosos”. En una societat que vol avançar cap a l’eliminació de la discriminació de gènere i del masclisme, hi hauria de participar més la dona en la Festa, igual que en la resta d’àmbits i sectors de la nostra societat, pensa Rosana, “però també són les mateixes dones les que han de reivindicar poder eixir i mostrar més interés per participar en tots els actes”.

Li preguntem a Rosana com valora el preu econòmic d’eixir en Moros i Cristians: “com jo no he participat mai, no sé el preu exacte d’eixir en les Festes, però pel que sent per ahí i pel que em comenten els meus amics pareix que resulta molt car eixir”.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoiturisme

culturalcoi

 

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *