foradia subscriutegrat

La dona fa història a l’entrà d’Alcoi

• La ciutat d’Alcoi ha viscut hui un dels dies més esperats de l’any • De matí els cristians i de vesprada els moros, les distintes esquadres han anat desfilant pels carrers d'Alcoi durant tot el dia • Ha destacat l'esquadra femenina dels Bascos, la primera la història

esquadra_femenina_bascos_

La ciutat d’Alcoi ha viscut hui un dels dies més esperats de l’any i volguts per tots els alcoians. Amb l’himne de festes, este any dirigit pel japonés Hiroshi Fugii, cantat al uníson per tots els alcoians i alcoianes, la ciutat donava per encetades les Festes després de la celebració del dia dels músics, tot un homentatge a una part importantíssima de la festa. Així, immersos en plena Trilogia, ha sigut el moment de la majestuosa desfilada de l’Entrada de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi.

moros_i_cristians_2016Encara de nit, els actes s’han iniciat a la matinada amb la celebració de l’acte de la Diana. Després del prec de l’Avemaria i de la interpretació del Himne de la Festa s’inicia el desfile. Una esquadra de cada filà ha recorregut els carrers del centre com a mostra del que vindria més tard, despertant al poble d’Alcoi al ritme de marxes mores i cristianes amb la intenció de rememorar les batalles d’antany.

Els cristians han arrencat primer, desfilant des de la part alta del centre a partir de les 10’30 hores del matí. El Capità Cristià Francisco Baldó per a la Filà ‘Mozàrabs’ ha obert la desfilada acompanyat per un enorme festeig que ha traslladat els carrers d’Alcoi l’època medieval.

Darrere dels Mozárabs, han desfilat totes i cadascuna de les altres catorze ‘filaes’ cristianes de la Festa alcoiana. Va destacar en ella, l’esquadra del Mig trencant la monotonia al pas de la Filà Aragonesos, qui ostentava el càrrec en aquesta ocasió.

Cal destacar l’esquadra femenina de la filà Bascos, que ha fet història a la festa d’Alcoi al ser la primera en la participació de la dona en la festa.

Aleshores, sobre les dos del mig dia, arribava el torn de l’Alferes, José Javier Gandía de la Filà Almogàvars, qui ha eixit acompanyat de dos ballets, cinc carrosses espectaculars i els abanderats d’Arezzo. L’esquadra, dissenyada per Orfeo, fill d’Alejandro Soler.  A més portaven la companyia  de 29 cavallers i 29 dames. El temps ha respectat als cristians, encara que hi hagut presència d’algún núvol.

entrada_mora_2016

Per la vesprada ha arribat el torn de la mitja lluna per envair, un any més, la ciutat d’Alcoi. Desafiant als cristians que ho havia fet al matí, els moros han descendit pel centre alcoià amb una Capitania que ha recauigut sobre la Filà Domingo Miques. Pedro Luis López ha sigut l’encarregat de dirigir les tropes musulmanes en esta entrada triomfal a la vila cristiana. El seu pas pels carrers del centra ha sigut ràpid. Després del Capità discorrien la resta de filaes.

balls_entrada_mora_2016

La pluja ha fet acte de presència una estona durant la vesprada, una vegada ja havia desfilat el capità. Com no podia ser d’una altra manera, la desfilada vha seguit el seu curs. De nou, com ja passava al matí, la Filà Marraskesch ha mostrat al públic la seva versió més guerrera amb l’Esquadra del Mig, a més  l’esquadra de dones han tornat ha fer història en la festa d’Alcoi a l’Entrada de Moros, rebent els aplaudiments de tot el públic entregat a la causa morisca.

Amb l’última claror del dia sobre Alcoi era el moment perquè el Alferez Moro Fidel Mestre tancara la desfilada per la Filà Chano. La música que marcava el seu pas ha sigut ‘Voluntat de fer’, del mestre Vilaplana. El boato ha sigut curt però molt musical. L’emoció li se notava en el rostre adornat per una vestimenta meravellosa.

Font: Mireia Pascual./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *