foradia subscriutegrat

Sant Jordi recupera la cristiandat de la vila d’Alcoi

• El Dia dels Trons 3.000 quilos de pólvora han posat punt i final a la Trilogia dedicada al patró Sant Jordi • Després d'un dia de guerra en Alcoi • Sant Jordi ha aparegut darrere del castell per ajudar a recuperar la cristiandat de la vila

aparició_sant_jordiet_2016:1

Després de la solemnitat del Dia de Sant Jordi, el Dia dels Trons ha posat punt i final a la Trilogia dedicada al patró Sant Jordi.

La jornada s’iniciava amb l’acte del ‘Contraban’ el qual complia el centenari, a més s’ha repetit al midgdia. I ja després d’aquest preludi va arribar la gran batalla entre els Moros de la mitja lluna i els Cristians defensors de la creu de Sant Jordi. Així, els moros d’Al-Azraq van colpejar primer al matí, exigint als cristians que abandonaren la ciutat i es rendiren per força de l’exèrcit de Mahoma.

El ‘Contraban’ complia el centenari.| lesmuntanyes.com

Després de diversos parlaments que no han portat a acord entre els ambaixadors de tots dos bàndols, van començar a retronar els trabucs pels carrers més cèntrics d’Alcoi simbolitzant la batalla entre els dos bàndols. 

Al voltant de 3.000 quilos de pólvora, 300 més que l’any anterior, s’han disparat en este últim dia de festes, un quilo per cada fester. Passades diverses hores de batalla, els Moros s’han fet amb el control de la vila just abans de l’hora de dinar, hissant la bandera de la mitja lluna a la part alta del castell.

Però els cristians no s’han rendit fàcilment, encomanant-se al seu patró Sant Jordi perquè els guiara en la batalla. Emplaçant-se per a la revenja, la batalla ha tornat als carrers de la ciutat unes hores més tard. En aquesta ocasió eren els guerrers de la creu els que exigien a Capità i Alferes Moro, dels Mozàrabs i dels Almogàvars respectivament, que abandonaren el castell i se’n anaren lluny de les seves terres. Repetint el mateix guió que al matí, després de la dialèctica dels ambaixadors, s’ha declarat  de nou la guerra a Alcoi.

Enrique botella

En esta segona ocasió han sigut els cristians els que han mostrat les seves millors armes, fent recular als moros amb els trets dels trons. Des de dos quarts de sis de la vesprada fins a quasi les 20 hores de la nit no han cessat. Una vegada acabats els trets, s’ha escenificat la batalla amb les espases i els sabres als mateixos peus del castell alcoià. Així s’ha propiaciat la derrota morisca lliurant les claus de la vila al seu original amo. De nou la bandera de la creu de Sant Jordi ha tornat a lluir a la part alta del castell i Alcoi ha recuperat la seva cristiandat.

Enrique Botella

Tancant els actes d’aquest ‘Dia dels Trons’ i d’aquestes festes en general, amb la posada del sol s’ha celebrat l’Aparició de Sant Jordi. A lloms d’un cavall blanc i a la part alta del castell, el xiquet Juan Anduix, Sant Jordiet 2016 de la Filà Asturianos, ha escenificat l’arribada del patró salvador per les muntanyes alcoianes. Ha repartit les seues fletxes entre els seus fidels que s’amuntegaven als peus de la fortificació per a conservar aquest típic record de les festes alcoianes. A continuación el xiquet ha baixat del castell i ha donat diverses voltes a la plaça realitzant la mateixa operació, assegurant-se que ningú quedava sense el seu present.

La cloenda de la festa tindrà lloc a continuación amb els típics ‘sopartes’. S’han acabat les festes de Moros i Cristians 2016.

Font: Mireia Pascual./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *