foradia subscriutegrat

Jornada a Alcoi sobre els bebés robats durant el franquisme

• Una jornada sobre la trama dels bebés robats del franquisme tindrà lloc a l’espai Àgora Oberta d’Alcoi, dimecres 31 de gener a les 19.30 hores. • L’acte estarà protagonitzat per l’europarlamentària d’Esquerra Unida Marina Albiol qui comunica que “volem donar a conéixer la dimensió d’aquesta trama"


Una jornada sobre la trama dels bebés robats del franquisme tindrà lloc a l’espai Àgora Oberta d’Alcoi, dimecres 31 de gener a les 19.30 hores.

L’acte estarà protagonitzat per l’europarlamentària d’Esquerra Unida Marina Albiol qui comunica que “volem donar a conéixer la dimensió d’aquesta trama que durant dècades, des de la Guerra civil i fins a mitjans dècada dels noranta, va operar amb total impunitat i en connivència amb els poders fàctics i eclesials robant nadons i xiquets per donar-los a famílies afectes al règim o que simplement pagaven per ells”.

“Estem en un moment important per a les investigacions de trames afavorides pel franquisme”

A partir de la gran tasca portada a terme durant anys per les associacions de víctimes, l’eurodiputada va ser la impulsora de la missió del Parlament Europeu que el passat mes de maig va visitar l’Estat espanyol per investigar aquesta trama, “ja que sempre s’han posat traves a les investigacions i es tracta de delictes que no han prescrit en considerar-se de lesa humanitat”, comenta Albiol, afegint que “davant la indignació que provoca que les autoritats polítiques, judicials o eclesiàstiques mai hagen volgut obrir els arxius ni permetre que s’investiguen els casos, des d’Europa s’ha mostrat gran preocupació i vam aconseguir organitzar una missió a l’Estat espanyol per investigar la qüestió. I fruit d’aquella missió des d’Europa s’ha instat a les institucions espanyoles a col·laborar amb les investigacions i a facilitar recursos i mitjans perquè les persones que denuncien robatoris troben veritat, justícia i reparació”.

La jornada serà presentada per la senadora alcoiana per Unidos Podemos Vicenta Jiménez, i comptarà també amb la presència de la responsable de l’Àrea de Memòria Democràtica d’Izquierda Unida Esther López Barceló, que va ser diputada a les Corts i, com a historiadora, ha participat en les investigacions de la trama. A més, l’acte comptarà amb la presència de María José Picó, membre de SOS Bebés Robats Comunitat Valenciana i víctima de la trama, que des de fa anys busca la seua germana bessona, ‘desapareguda’ en nàixer. L’acte comptarà també amb el testimoni de diverses víctimes d’aquesta pràctica d’Alcoi i comarques.

Al País Valencià s’acaba d’aprovar la Llei de Memòria Democràtica que donarà cobertura a les víctimes del feixisme en les seues gestions per conéixer la veritat i buscar responsabilitats, “i és absolutament necessari que aquesta llei es faça efectiva i es convertisca en un instrument útil, aportant els recursos necessaris i tot el recolzament institucional”.

Per això, “és important que l’opinió pública conega les barbaritats de què van ser víctimes milers de famílies per culpa d’una extensa trama que va nàixer com un mètode de depuració ideològica i que amb el temps va oferir abundants beneficis econòmics als seus implicats, sent l’església catòlica una de les institucions amb major responsabilitat”.

La jornada està organitzada pel Grup de l’Esquerra Unitària Europea-Esquerra Verda Nòrdica (GUE/NGL) i la plataforma Guanyar Alcoi.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *