lasarga ajualcoitel

La Sarga

• La Sarga és coneguda per la presència de pintures rupestres que hi ha a unes coves situades al Mas de la Cova • És un dels jaciments que millor expliquen la seqüència artística de la Prehistòria al territori valencià • No va ser un habitatge, va ser un espai dedicat a donar testimoni de les creences que tenien

foto la sarga

La Sarga es una pedanía de Xixona i està situada entre esta localitat i Alcoi. És coneguda per la presència de pintures rupestres que hi ha a unes coves situades al Mas de la Cova a 800 metres de la pedania, en terme municipal d’Alcoi. A les pintures es veuen figures  d’antics caçadors, animals, vegetacio i altres figures geomètriques, que han ajudat a conèixer millor la presència de vida humana en l’època neolítica

Els primers agricultors i pastors de la historia es varen establir al barranc de la Cova Foradada, un entorn privilegiat on varen convertir en santuari tres abrics, que són els que conformen el grup monumental de La Sarga. Ens situem en l’època del Neolític. A ella s’arribà gràcies al canvi climàtic, que provoca una lenta conversió de l’economia de subsistència que hi havia hagut fins aleshores i que és caracteritzava per la caça. El desenvolupament del pastoreig dona lloc a la ‘transhumància’, el que facilita el contacte amb persones d’altres terres. Els instruments que utilitzaven estaven fabricats amb pedra pulida i ossos. En la sembra es varen dedicar a a recol·lecció i magatzem de cereals.

El canvi climàtic va convertir l’economia de subsistència”

Aquells pobladors varen habitar les nostres terres i varen emprar tres abrics com a santuari. Allí queda constància del que feien gràcies a una de les primeres manifestacions artístiques de la historia. La Sarga és un dels jaciments que millor expliquen la seqüència artística de la Prehistòria al territori valencià. A les representació es poden diferenciar clarament escenes de ramaderia i agricultura. Majoritàriament es poden veure imatges de caça de cérvols i cabres i de recol·lecció de fruits.

El que sense fixar-se massa poden semblar simples taques sobre la pedra són en realitat pigments ocre mesclats amb aglutinats orgànics fins fer una espècie de pintura amb la qual varen representar fa milers d’anys el que hui queda com testimoni del mode de vida. La Sarga no va ser un habitatge, va ser un espai dedicat a donar testimoni de les creences que tenien a mode de santuari. Allí, segons s’ha pogut saber amb diverses investigacions, se celebraven rituals.

lasarga_rupestreLa característica essencial és que conté els tres tipus d’art més representatiu de la conca mediterrània: el macro esquemàtic, el llevantí i l’esquemàtic. El primer art fa referencia als pobladors del neolític i les seues imatges representen les figures humanes amb dimensions grans. El segon, el llevantí, comparteixen amb e pobladors anteriors els mateixos territoris i les escenes són d’un estil més naturista on els animals i els humans són els protagonistes. I l’art esquemàtic es caracteritza per la simplicitat i representació de figures geomètriques.

S’han identificat fins 39 figures diferents, algunes de les quals varen ser descobertes en 2007 quan es va realitzar una neteja de les parets, però és possible, segons s’explica al document de recerca ‘La Sarga. Nuevas imágenes, nuevas interpretaciones’ (M. Hernández, P. Ferrer i E. Catalá), que hi haja més figures amagades sota la brutícia, líquens i costres de carbonats càlcics. Hi ha una zona en la qual s’endevina la presència d’algun tipus de dibuix, just en la part superior, al sostre, on hi ha una capa obscura, pràcticament negra. Les pintures varen ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 19 de desembre de 1998 i en esta s’inclouen totes les manifestacions d’art rupestre de la prehistòria situat a l’arc mediterrani.

Figures

Un dels motius que desperta un major interés és un arbre, que es considera un ametller , amb les ametlles escampades pel sòl, encara que per la vegetació que hi ha al voltant de l’abric podria tractar-se d’una carrasca. Se sap que aleshores hi havia este tipus de vegetació i que les bellotes estaven presents al mesolític i neolític.

Els homes també apareixen representats, s’han registrat fins 12 individus en diferents posicions: recol·lectant, amb arcs i fletxes, segut amb els genolls flexionats, etc. Els animals representants en el conjunt d’abrics de La Sarga corresponen a cabres, dels quals s’ha identificat 16 exemplars.

Neolític
Per entendre La Sarga cal situar-se al neolític, fa entre 5000 y 2500 anys aC. Aquell va ser el temps de descobriment de l’agricultura, en alguns casos va acompanyat del treball d’alfareria però no necessàriament. El neolític de ceràmica cardial s’extenia per tota la costa mediterrània, inclosa Italia sencera. La paraula Neolític es tradueix de forma literal com ‘Nova edat de Pedra’ però la seua característica principal és que la nova forma de vida està basada en la producció d’aliments a partir d’espècies vegetals i de la domesticació d’animals.

Horaris visites guiades:
Torns: 10:30h, 11:30h i 12:30h
Maig: Diumenge 15
Juny: Diumenge 5 i 19
Juliol: Diumenge 3 i 17
Agost: Diumenge 7 i 21
Setembre: Diumenge 4, 18 i 25
Octubre: Diumenge 2 i 9

Les visites són gratuïtes i no és necessari reservar a menys que siga un grup.

 

Font: Mireia Pascual./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *