foradia subscriutegrat

Estiguem tots tranquils amb els verins autoritzats!

per Ester Jordà

Fa sols uns dies l’Agrupació de Defensa Sanitària Apícola (apiADS) de la Comunitat Valenciana, l’Associació d’Apicultors de la Regió de Múrcia i Greenpeace denunciaven la mort massiva d’abelles i la desaparició de ruscos sencers coincidint amb la fumigació dels arbres de floració primerenca com poden ser les bresquilleres, ametlers, albercoquers…

ApiADS vincula les seues morts amb l’ús indiscriminat de plaguicides”

La situació és alarmant, estem parlant de MILIONS I MILIONS d’abelles que porten morint des de principis de febrer. ApiADS vincula les seues morts amb l’ús indiscriminat de plaguicides com pot ser el clorpirifos (present en 80% de les mostres d’abelles mortes), el dimetoato (68%), l’imidacloprid (32%) i en menor percentatge el metiocarb o el fosmet. La situació és tan dramàtica que els apicultors ja van començar fa uns anys a emportar-se els ruscos en l’època de floració dels tarongers lluny de les nostres terres. I no cal dir que sense abelles, sense insectes pol·linitzadors, oblidem-nos de la recol·lecció. Elles són totalment necessàries per a obtindre fruits!!!

I la llei? En teoria des de l’1 de gener de 2014 totes les explotacions de la UE han de complir amb els principis de la Gestió Integrada de Plagues que indiquen que s’ha de donar prioritat sempre als mètodes no químics per a lluitar contra les plagues amb l’objectiu de protegir el medi ambient i la salut humana. Però els agricultors no es molesten a aplicar-la.

abella 1Esta mateixa setmana la Comissió Europea tènia que decidir si renovava l’autorització d’utilització del glifosat als països membres. El glifosat és el principal component de l’herbicida denominat Roundup, que ha sigut desenrotllat per Monsanto des dels anys 70 però que actualment, caducada la patent, es troba en més marques malgrat que per a Monsanto és un dels productes que majors beneficis genera. I no, no penses que el glifosat és cosa dels bancals, el glifosat és l’herbicida més comú utilitzat en les ciutats en parcs i voreres per a controlar les ‘males herbes’ (que sempre he pensat jo… i que tenen de roïnes els pobres? Ni que s’embolicaren a galtades amb tot aquell que passa pel seu costat…)

Organització Mundial de la Salut ha classificat el glifosat com “probablement cancerigen per a l’home”

El problema ha arribat quan l’Organització Mundial de la Salut ha classificat el glifosat com “probablement cancerigen per a l’home” el que ha suposat que Monsanto porte mesos desacreditant l’estudi aconseguint que la Comissió Europea haja posposat el vot fins al mes maig ja que hi ha països com França, Suècia i Itàlia que s’oposen a legalitzar-lo de nou.

Font: Ester Jordà./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *