foradia subscriutegrat

Homenatge col·lectiu a l’escriptora alcoiana més universal, Isabel-Clara Simó

• La Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comptat ha volgut organitzar un acte d’homenatge a l’escriptora que ha omplit de seguidors seus el saló d’actes • Isabel ha volgut denunciar l’estat d’emergència de les idees racistes, del “menyspreu als pobles” per part dels poderosos, de “l’emergència de la ultradreta a tota Europa”...

Mentre que estàs escrivint, el llibre és teu, però en el moment que el lector el llegeix passa a ser seu també”. A partir d’aquesta frase de Francesc Gisbert, podem dir que l’obra d’Isabel-Clara Simó pertany a milers i milers de persones, joves i grans, que han gaudit dels seus escrits.

No en va la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià i el Comptat ha volgut organitzar un acte d’homenatge a l’escriptora que ha omplit de seguidors seus el saló d’actes de la Cambra de Comerç d’Alcoi, ara seu també del Campus d’Alcoi de la Universitat d’Alacant.

Durant l’acte, s’ha presentat una auca dedicada a l’escriptora, amb textos de Francesc Gisbert i il·lustracions de Rosanna Crespo. Aquesta auca, que realitza un simpàtic i amé recorregut per la vida de la creadora, servirà per estimular la cultura de la literatura entre els joves estudiants, ja que serà repartida, a més d’en les Trobades d’Escoles Valencianes, pels centres educatius de les nostres comarques. “Una eina pedagògica per als futurs lectors”, tal com l’ha descrit el vicerector de Cultura, Esport i Llengües de la UA, Carles Cortés,

Aquesta no ha sigut la única novetat anunciada durant l’acte: també s’ha presentat la reedició de la novel·la ‘El mas del diable’, que inclou el tema del tràfic il·legal d’obres d’art com a trama principal. Aquesta obra, tal com l’ha definit el president de la Coordinadora pel Valencià, resulta tan alcoiana com cosmopolita, ja que a les seues pàgines es poden trobar personatges i espais alcoians, com són Antoni Miró i la Font Roja, però està escrita amb la visió d’una dona que sap transcendir els motius concrets a categories universals.

Amb la reedició d’aquesta obra, la Coordinadora pel Valencià ha fet possible que el públic puga tornar a gaudir d’una novel·la “de ritme trepidant”, “de la qual podria fer-se inclús un guió cinematogràfic”, que es trobava, malgrat el seu èxit inicial, fóra del mercat.

Per a completar l’homenatge, la Coordinadora ha convidat diversos narradors alcoians a escriure un article dedicat a a Isabel-Clara. Aquests són: Silvestre Vilaplana, Francesc Bodí, Mercè Climent, Ester Vizcarra, Miquel Cruz, Jordi Botella, Carles Cortés i Maria Àngels Francés. Alguns dels quals han contribuït a l’acte amb algunes paraules.

El primer d’ells ha sigut Silvestre Vilaplana, qui s’ha referit a l’autora de la cèlebre ‘Júlia’ com a una creadora “d’estructures narratives perfectes”, com a una “docent entusiasmada”, com a una “comunicadora extraordinària”, com a una dona “combativa”, “forta”, “d’idees compromeses”, que coneix molt bé els mecanismes amb els quals actua el poder, que sempre ha expressat l’orgull d’una llengua pròpia… Com a una persona “de tracte amable i somriure franc” que sap arribar als afectes de tots.

I és que Isabel-Clara ha marcat la pràctica no a soles de la lectura de moltes persones, sinó també la de l’escriptura. És el cas de Francesc Bodí, qui ha destacat d’ella també la seua habilitat per a guanyar-se l’interés d’un públic tan complicat com el que està vivint l’efervescència hormonal que comporta l’adolescència. Autora de narrativa, assaig i gèneres periodístics, amb una “prosa neta”, “arrelada a la realitat”, “activista” i “compromesa”. En definitiva, “una persona polièdrica”.

El següent torn dels elogis ha sigut per a Ester Vizcarra, qui ha fet valdre que Simó ha sabut canalitzar l’escriptura com a passió, com a manera de viure. Aportant als seus escrits no tan sols ficció, sinó també reflexions sobre la condició de l’ésser humà. Sempre fent als lectors partícips de les seues trames: deixant els finals oberts a la interpretació que decidisca cadascú.

‘Alcoi-Nova York’ és una de les obres amb les quals Mercè Climent va descobrir a Isabel, des de llavors es va convertir en “lectora incondicional”. No a soles per la seua “prosa madura i elegant, propera de vegades a la poesia”, sinó també pel domini de la psicologia dels seus personatges.

Jordi Botella, per la seua banda, ha volgut contribuir a l’elogi col·lectiu d’Isabel situant-la a l’alçada d’escriptors clàssics compromesos amb la seua llengua com Fernando Pessoa, Vicent Estellés, Joan Fuster o Enric Valor. “S’instal·la ‘motu proprio’ en la llista de noms que assumeixen la responsabilitat de carregar sobre les seues esquenes el fet d’una creació literària i d’una llengua minoritzada al llarg de la seua història

Després de totes aquestes, i moltes altres, paraules d’elogi, el micròfon va arribar a mans d’una Isabel-Claraemocionada que no va voler deixar de fer una lectura reivindicativa i de denúncia de la realitat actual. Aristòtil deia que amb tan poca informació, els habitants de l’Antiga Grècia eren capaços de saber molt; i un lingüista actual, Noam Chomsky, remarca que amb tanta informació al seu abast, la societat actual no és capaç de saber el que cal. Amb aquesta comparativa Isabel ha volgut denunciar l’estat d’emergència de les idees racistes, d’injustícia que fa tindre “presos polítics i exiliats”, del “menyspreu als pobles” per part dels poderosos, de “l’emergència de la ultradreta a tota Europa”…

Dit això, l’escriptora va expressar el seu agraïment als organitzadors i als assistents de l’acte d’homenatge, “a tots els autors tan bons i propers que han col·laborat”: “em sent envanida i orgullosa”. També ho va agrair a l’Ajuntament d’Alcoi, “encara que faça coses de vegades un poquet especials”, per contribuir a aquest acte i per atorgar-li el títol que més s’estima: el de Fill Predilecta de la Ciutat d’Alcoi.

La traca final de l’homenatge va ser anunciada pel regidor Manolo Gomícia, qui va anunciar que l’Ajuntament d’Alcoi convocarà el pròxim any el I Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *