foradia subscriutegrat

Si fos voluntari

• En aquest món les injustícies són cada vegada més i majors • Tots en algun moment pensem en fer alguna cosa al respecte, però les circumstàncies ens porten a aplaçar-ho • El temps, l’esforç i les capacitats de tots nosaltres sempre són benvingudes als col·lectius que compten amb voluntaris

voluntariat1

En el temps en què vivim un s’adona que les coses no van bé, que en aquest món les injustícies són cada vegada més i majors, i que el trellat es veu superat pels destrellats. I tots en algun moment pensem en fer alguna cosa al respecte, però les circumstàncies ens porten a aplaçar-ho, a deixar-ho en un segon pla i amb el temps oblidar-ho. Però aquestos problemes continuen estant ahi i cada vegada que ens assabentem d’algun cas o algun succés ens torna a vindre al cap aportar alguna cosa per intentar solucionar-ho. ¿Què podem fer?

Evidentment la major part de nosaltres no som rics per poder ajudar econòmicament a altres, i per desgracia no som herois amb superpoders per tal de solventar res. Però el que tots tenim és temps, i si busquem a dins nostre trobarem que a més tenim capacitats i coneixements que posar a disposició de causes que ho necessiten, i si ho fem pel bé comú i millorar el món en que vivim, això s’anomena voluntariat.

Són moltes les associacions i agrupacions que treballen pel bé comú de forma altruista, i a la nostra ciutat hi ha un bon grapat d’exemples que intenten cobrir les màximes necessitats possibles als àmbits més variats de la nostra societat. Fent un petit repàs, on de segur ens deixem alguns, trobem assemblees locals d’organitzacions nacionals o internacionals com la Creu Roja, Càritas o AECC (Associació Espanyola Contra el Càncer), per la millora de les condicions dels malalts i les seus malalties com SOLC (Associació d’ajuda en el tractament del càncer), AFA ( Associació de Familiars i Amics de malalts d’Alzheimer), o AVANZAR (Associació de Persones amb Diversitat Funcional d’Alcoi), d’altres àmbits com el GARA (Grup d’Alcohòlics Rehabilitats d’Alcoi), AIN (Associació per la Integració dels Nens) o ASPROIM (també per la integració dels xiquets), també voluntariats mediambientals com ACIF (Agrupació Contra els Incendis Forestals) i la Colla Ecologista La Carrasca, o a l’àmbit animalístic l’SPAPA (Societat Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi). Un gran nombre de col·lectius on de segur el nostre temps i les nostres energies sempre seran ben rebudes.

Sóc un dels que un dia vaig pensar en fer alguna cosa al veure el que succeïa”

Si bé cada persona té les seues prioritats a la vida, siguen les que siguen aquestes, al ventall d’opcions que trobem a Alcoi segur que tenen cabuda. Parle per pròpia experiència ja que jo mateix sóc voluntari, en aquest cas de la Societat Protectora d’Animals i Plantes d’Alcoi. Sóc un dels que un dia vaig pensar en fer alguna cosa al veure el que succeïa.

És molt bonic compartir a les xarxes socials fotos d’animalets abandonats i frases cèlebres en defensa dels animals i de la vida en general, però el primer que hi ha que fer és conscienciar-se de la problemàtica que resta darrere d’aquestes publicacions i actuar. I al igual que amb els animals, amb les persones desfavorides, amb els malalts i les seues famílies o amb el medi ambient. Tot conforma el món on vivim i a tots ens toca d’una forma o altra.

El temps, l’esforç i les capacitats de tots nosaltres sempre són benvingudes als col·lectius que compten amb voluntaris. Cadascú, a banda de les seues prioritats a l’hora de triar un voluntariat, trobarà sempre on pot ajudar. Totes aquestes associacions comparteixen necessitats com el finançament, per al que unes capten socis, altres realitzen activitats culturals, els populars “mercadillos”, loteries, calendaris o la ja quotidiana recollida de taps de plàstic pels animals de la Protectora.

voluntariat2Per altra banda la difusió del propi col·lectiu per créixer i per conscienciar és fonamental. A vegades, alguns problemes ja estan arrelats a la societat i és difícil canviar algunes coses, per aquesta raó és fonamental l’educació dels més joves per que des de ben petits tinguen consciencia del que passa al seu voltant, així projectes educatius com el que realitza la Protectora sensibilitza als xiquets sobre els abandonaments, els maltractaments i els negocis infames que pateixen els animals. Però de la mateixa manera que ho fan els ecologistes, que animen a la repoblació als més petits i a l’estima de la natura que ens envolta, o familiars de malalts que ajuden als xiquets a entendre el que passa al seu voltant o fins i tot a sa casa.

A vegades les pròpies associacions col·laboren entre elles per un bé comú. Col·lectius que compten amb persones amb diversitat funcional, gent amb carències emocionals o altres necessitats s’aprofiten dels beneficis de les teràpies amb animals que aporta la Protectora. Altres vegades és aquesta la que s’aprofita dels ecologistes per a les seues activitats, o aquestos els primers que recullen fons per als bancs d’aliments d’altres grups.

Tot té cabuda al voluntariat, bé siga recolzant malalts o familiars, bé cuidant animals o boscos, o bé recollint roba i aliments per als necessitats. Fes-te voluntari, posa un poc de la teua part per un món millor i més just.

Enhorabona i gràcies a tots aquells voluntaris que treballen per fer un món millor sense esperar res a canvi. I també gràcies als que ho fareu molt prompte.

Font: Carles Bernácer./


animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *