foradia subscriutegrat

Alcoi i els museus

per Rubén Fresneda Romera

El proper dimecres 18 de maig se celebra el dia mundial dels museus, on com no la nostra ciutat també se suma a aquesta data amb diversos actes. Sembla ser que les diferents administracions que han passat per la nostra casa consistorial només recorden els museus d’Alcoi en aquesta data.

Rubén FresnedaPer aquesta efemèride vull fer una reflexió al voltant dels espais museològics de la nostra ciutat, els quals romanen pràcticament buits de públic tot l’any i on el seu horari resulta impossible. A dia de hui, cap regidor ni personal dels museus ha estat capaç d’establir, ni tan sols plantejar, una programació i una funcionalitat a aquests contenidors culturals d’una forma atractiva, potent i interessant.

El museu (siga del tipus que siga), per aquells que no ho sàpiguen, ha de ser un ens científic, investigador, divulgador i educatiu, però també lúdic a més de ser culturalment i, en últim lloc, turísticament dinamitzador. Tampoc cal oblidar que és un element que s’ha de relacionar en l’entorn que el rodeja. Doncs bé, de tot aquests trets que defineixen un museu, cap dels nostres espais compleixen les expectatives esperades.

Sembla ser que els alcoians hem oblidat que tenim museus, perquè no hi va ningú. Clar, tampoc ofereixen diferents atractius que puguen portar públic, a banda de col·leccions permanents, que fins i tot poden resultar estèrils i obsoletes. M’he cansat de visitar aquests espais fantasmes on amics meus i jo hem estat sols a tot l’edifici com si d’una visita privada es tractara. Segons el meu parer, crec que hauríem de replantejar-nos seriosament l’ús que fem dels nostres espais museístics i de l’impacte negatiu a nivell econòmic, científic, social, cultural i turístic que suposa la infrautilització d’aquests agents. Vist l’interés general, només els recordem en una data assenyalada com si d’un difunt es tractara. I és que, els nostres museus a efectes pràctics, resulten ser un cementiri, això sí, amb cadàvers exquisits.

Com altres coses a la nostra ciutat, tenim elements amb una potencialitat que cap altra població veïna té, però que cap govern local sap traure profit, no sé si per desinterés, desconeixement o simple ignorància.

Fem el primer pas, visitem els nostres museus, recuperem espais, fem cultura.

Font: Rubén Fresneda Romera, Membre de Guanyar Alcoi, del Consell Polític Local d'EUPV i de la Junta directiva del Club d'Amics de la Unesco./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *