foradia pressupostparticipatiualcoi

Coneixem l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi a fons

L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi a fons • Parlem amb el seu director per conèixer la història, l'oferta formativa, el contacte amb el món laboral... • "Cada vegada les empreses estan demanant-nos més personal".

directoreasd1

L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi té una llarga trajectòria històrica, va començar al segle XIX com a Escola d’Arts Industrials vinculada a la formació de tècnics creatius per a l’industria tèxtil. Al llarg de les dècades va esdevenir en diferents projectes educatius. Fins a arribar a l’any 1982, quan passa a ser centre oficial pertanyent al Ministeri d’Educació. En l’actualitat, es tracta d’un centre formatiu en l’àmbit del disseny de rellevància, no sols d’Alcoi i comarques centrals, sinó també a la Marina, la Safor, Alacantí i la Costera, tenint inclòs alumnes de la resta de l’Estat.

Vicent Martí és director des del 2012, treballa com a professor d’Història de l’Art i Disseny des de 1988. Parlem amb ell sobre l’actualitat d’un dels centres educatius més importants de la nostra ciutat, l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi.

Actualitat de l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi

L’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi actualment és un centre d’educació públic en el qual estudien vora 650 alumnes. Segons ens comenta el seu director, Vicent Martí, les matriculacions estan pujant any rere any: “calculem que l’any que ve tindrem més de 700 alumnes. I cal afegir que el batxillerat artístic es va transferir a l’Andreu Sempere per qüestions d’espai. Vam perdre 150 alumnes”.

Cada vegada les empreses estan demanant-nos més personal. Des d’ací observem que la situació comença a remuntar

Aquestes dades corroboren que estem parlant d’un centre d’estudis superiors d’una importància creixent. Una escola d’una ciutat de 60.000 habitants que, amb un transport públic precari i no desenvolupat, obliga als alumnes a vindre amb el seu cotxe privat o a llogar habitatges per poder estudiar, amb l’encariment que comporta. “Així i tot, he de dir que som la segona escola (desprès de l’EASD VALÈNCIA) amb més matrícules i amb més oferta educativa de tota la Comunitat Valenciana. La gent ve ací pels resultats concrets: els alumnes s’adapten, hi ha un tracte de sensibilització cap a la seua perspectiva futura i una col·laboració amb les empreses del sector que facilita el contacte amb el món laboral”.

Els seus estudis i els resultats que s’obtenen amb ells fan que l’Escola d’Art siga un exemple d’èxit de formació de professionals del disseny i totes les seues rames. Anem a comentar concretament l’oferta educativa.

 Oferta educativa

Són cinc les principals rames del disseny que s’imparteixen en dos rangs acadèmics: per una banda el Grau acadèmic, el Títol Superior de Disseny, equivalent als Graus universitaris, amb una duració de quatre anys, que integra pràctiques d’empresa i projecte final: Disseny d’Il·lustració Aplicada, Disseny de Moda, Disseny de Producte, Disseny d’Interiors i Disseny Gràfic.

El Grau de Disseny d’Il·lustració aplicada és exclusiu d’aquesta Escola. És el camp més artístic, el més pròxim a les Belles Arts. “Apliquem l’àmbit de la creativitat artística al disseny. Es tracta de personalitzar o tunejar qualsevol tipus d’objecte: cadires, portes, samarretes, elements ceràmics, i sobretot aplicat a la indústria tèxtil. Sempre buscant respondre a les tendències gràfiques i artístiques més actuals”.

Per altra banda està el Disseny de Moda, ensenyança típica de l’Escola, per ser l’entorn d’Alcoi industrial del món tèxtil i de la moda. “Portem 18 anys col·laborant i fent concursos amb empreses com Tutto Piccolo. I a través d’aquest tenim una connexió important amb el sector i un prestigi important en el camp de la moda”.

El Grau de Disseny de Producte està relacionat amb la producció de “tot tipus de disseny en 3 dimensions, des del mobiliari, la joguina, objectes d’il·luminació, cotxes, material de papereria o qualsevol objecte que ens rodeja”.

En Disseny d’Interiorses treballa amb l’arquitectura, la reforma, l’ampliació, l’equipament d’interior dels espais, arquitectures efímeres, escaparatisme, etc.”.

I finalment, el Grau de Disseny Gràfic, la titulació més nombrosa. Els seus camps d’acció són: “el disseny editorial, el disseny d’imatge corporativa, el disseny publicitari i de promoció de productes i el disseny de sistemes d’informació gràfica”.

Treballem amb empreses de mobiliari específic, d’hostaleria i empreses tèxtils en general

L’altre rang formatiu són els cicles formatius, equivalents a la FP, amb les mateixes especialitats. Un cicle mitjà (Assistent al Producte Gràfic Imprés) de dos anys de duració, amb pràctiques d’empresa i projecte final. I cinc superiors amb una durada també de dos cursos que inclouen el projecte final i les pràctiques d’empresa. Entre els cicles destaca el Cicle d’Animació, “exclusiu de l’escola, on s’estudien totes les tècniques d’animació”. També estan els de Gràfica Publicitària, Estilisme de Indumentària, Il·lustració i Projectes i Direcció d’Obres.

Altra de les novetats que està treballant l’Escola és dur a terme pròximament un Màster d’Investigació en Moda i Tèxtils Experimentals  que s’està organitzant en col·laboració amb AITEX. “L’àmbit d’AITEX seria la investigació i l’experimentació sobre els materials tèxtils. AITEX és un laboratori de primer nivell a escala europea, inclòs mundial. Buscar tèxtils intel·ligents, tècnics, treballant el reciclatge i la recuperació. I nosaltres treballaríem l’estètica de les tendències”.

Formació i accés

La idea de l’Escola és ampliar el seu àmbit educatiu. Dedicar-se també a gent que no estudia directament a l’Escola, que està treballant o que té interès. Per això s’aposta per la formació contínua a través de la realització de cursos formatius complementaris a les classes oficials: “masterclases i workshops on els alumnes tenen l’oportunitat de treballar amb primeres espases dels seues àmbits”.

Les proves d’accés a l’Escola per la temporada 2016-2017 ja han començat. Hi ha dos tipus de proves: unes de maduresa per als que no tenen els requisits acadèmics requerits; i les especifiques, vinculades a les característiques de cada especialitat.

Perquè els alumnes aproven sense problemes les proves d’accés, aquest any s’estan fent jornades preparatòries. Ja s’ha realitzat una, amb la participació de més de 60 alumnes. A final de juny es farà altra. “Es fan perquè el contingut i les ensenyances que s’imparteixen de disseny a l’Escola són molt específiques i no s’imparteixen al batxiller, ni tan sols al batxillerat artístic. No són proves difícils, són proves d’aproximació”.

 Contacte amb el món laboral

Cal no perdre de vista que un dels objectius principals de l’ensenyament de l’Escola és l’eixida dels alumnes al món laboral. I en eixe sentit s’ha de tindre en compte el context: “Aterrar en el món laboral després dels estudis és complicat. Encara que tingues titulació, si no tens un trampolí que t’enllace amb la vida professional es passa una temporada en el desert”.

En aquest sentit, l’Escola procura tindre un ancoratge en el món professional. “S’estudia, investiga i es realitzen els projectes a partir de com treballen en les empreses de disseny. Es busca que els projectes responguen a l’actualitat i no estiguen desconnectades de la realitat. Treballem amb Erum, Actiu, amb empreses de mobiliari específic d’hostaleria, amb AIJU,ACETEX, ATEVAL i empreses tèxtils en general”.

Som la segona escola amb més matrícules i amb més oferta educativa de tota la Comunitat Valenciana”

El Contacte amb les empreses i l’Escola és permanent: col·laborant en projectes, concursos, cerca d’exalumnes amb perfil determinat, pràctiques d’alumnes… “Les pràctiques d’empresa tenen un ressò enorme perquè coneixen als alumnes de prop, veuen el seu nivell de formació i actualització dels coneixements i les tendències. Els alumnes enriqueixen l’empresa, que de vegades per la seua dinàmica de treball no avancen ni innoven. Els alumnes aporten una nova visió. Moltes vegades les pràctiques són un primer pas per una relació més duradora. Cada vegada les empreses estan demanant-nos més personal. Des d’ací observem que la situació comença a remuntar”.

Durant la crisi, ens comenta Vicent Martí, vam tindre un període d’estancament en el qual les eixides directes dels estudiants de l’Escola en el món laboral eren més baixes. “Però ara estem tornant a reviscolar i a pujar. Les empreses que s’han mantingut en el mercat són conscients de la necessitat estratègica de tindre un bon gabinet de disseny i desenvolupar productes competitius per poder mantenir l’empresa”.

 

 

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *