foradia subscriutegrat

ACIF Alcoi: els guardians del nostre entorn natural

• Reportaje sobre l’Agrupació Contra Incendis Forestals d’Alcoi (ACIF), una associació de voluntaris que es dediquen a prevenir i lluitar contra els incendis i altres labors de protección civil.

fotoacif1

L’Agrupació Contra Incendis Forestals d’Alcoi (ACIF) és una associació de voluntaris que es dediquen a prevenir i lluitar contra els incendis, a més d’altres labors referents al medi ambient (com repoblació d’arbres) i a la protecció civil (la cerca de persones desaparegudes o en l’evacuació i acompanyament de persones durant les nevades). Actualment, mantenen una brigada de vigilància i dos estacions meteorològiques (una a la seua seu de Trencacaps i altra a la Font Roja) que reben aproximadament 300.000 visites anuals d’usuaris.

L’Agrupació va ser creada l’any 1991. Porta una trajectòria de 23 anys de cura i defensa del nostre entorn mediambiental. Recentment ha sigut reconeguda per la Generalitat amb la condecoració de la medalla al mèrit de protecció civil. Pel bon treball que desenvolupen els seus membres, s’ha alçat com una associació de referència.

Condecorat amb la medalla al mèrit de protecció civil”

L’ACIF d’Alcoi és una associació referent en el País Valencià en quant la tasca de protecció civil. De fet la Generalitat l’ha condecorat amb la medalla al mèrit de protecció civil, per proposta de l’Ajuntament d’Alcoi, i coincidint amb el seu 25 aniversari.

Segons ens comenta el seu actual president, Jordi Gutiérrez, l’ACIF d’Alcoi ha sigut una entitat pionera en les seues tasques. Arrel la seua eficàcia, s’han constituït altres tres ACIF al nostre entorn: ACIF Mariola Verda, ACIF Albaida i ACIF Marina Alta. Així, comptant amb l’ACIF Salinas ja són 5 les entitats. “Pròximament es crearà la nostra federació”.

Les seues labors no es limiten a l’extinció d’incendis, per a les quals compten amb, a més de la col·laboració dels bombers i dispositius d’emergència, amb 35 voluntaris capacitats. “També desenvolupem tasques de prevenció d’incendis per als quals comptem amb material i equip específic (actualment 4 vehícles de transport (encara que dos pendents de substitució) i un d’aigua), una zona assignada per la Conselleria, al carrer Trencacaps i 50 socis actius”.

A més d’amb els voluntaris, per al seu manteniment i realització de les seues activitatsl’associació compta amb al voltant de 200 persones que aporten la seua quota anual, 30 empreses privades que col·laboren econòmicament i les ajudes de l’Ajuntament d’Alcoi i la Conselleria”.

fotoacif2

Aquesta temporada el principal incendi va ser el de Mariola, però va ser extingit sense problemes majors. “També el de la Torre de les Mançanes. I hi ha hagut altres més anecdòtics com el del Racó de Sant Bonaventura, baix del Pont de Fernando Reig, un menor a Muro… Però aquest any hem tingut prou sort perquè les condicions meteorològiques els dies de les incidències han sigut prou favorables”.

 L’associació compta amb al voltant de 200 persones”

Fent un balanç de la temporada, “que encara no es pot dir que s’haja acabat, queda el mes de setembre, podem dir que ha sigut un any prou bo en quant la quantitat d’hectàrees cremades, que han sigut poques”.

No obstant això, el portaveu d’ACIF assegura que estan preocupats per les condicions ambientals d’aquest anyperquè portem tres anys de sequera extrema i hi ha un alt nivell d’estrés hídric, molt poca humitat. Aquestes condicions fan que el foc es propague de forma molt més ràpida, augmentant els rics”.

En qualsevol cas, en paraules del seu president:esperem tancar la temporada sense més incendis ni incidents. I sobretot, pel bé del nostre entorn, esperem que ploga prompte”.

Per garantir la seua tasca, tota ajuda és benvinguda. Tant a nivell de voluntaris per l’extinció i prevenció com per a la col·laboració econòmica i de material. En aquest sentit, ens comenta el seu president que “qualsevol interessat pot contactar amb nosaltres a través del nostre correu electrònic o a través del nostre facebook, en el qual actualitzem les nostres activitats.

Font: Rodrigo Paños./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *