Plataforma comarcal contra els tractats de les grans corporacions
Es Constituix la plataforma No al TTIP Alcoià-Comtat-Foia en el Club Amics de la UNESCO

Acte de Constitució de la plataforma No al TTIP Alcoià-Comtat-Foia./ lesmuntanyes.com
Us imagineu que el pollastre que ens mengem estiguera netejat amb cloro? En els Estats Units succeeix, encara que òbviament és roín per a la salut. Allí, les regulacions alimentàries (també les del medi ambient) són molt menys laxes que a Europa, cosa la qual permet que les empreses puguen tractar els aliments amb hormones i químics per tal de produir més i així guanyar més diners, encara que això comporte conseqüències negatives per a la salut de la ciutadania i de l’entorn natural.
A Europa, els estàndards de qualitat dels aliments són més estrictes que els dels EUA. Però des de fa uns anys, les grans corporacions estan promovent tractats de comerç (TTIP i CETA) entre els dos continents que impliquen que els filtres de qualitat dels nostres aliments s’igualen a la baixa en regulació. Això vol dir que si s’aplicaren els tractats, els alcoians trobaríem als comerços aliments que han sigut tractats amb químics que atempten contra la nostra salut. Conseqüències segures: proliferació de malalties, al·lèrgies, estats anímics nocius en la població…
Però aquest és a soles una de les implicacions negatives que comporten els tractats internacionals que s’estan negociant. Primerament caldria assenyalar l’opacitat amb la qual estan duent-se a terme la gestió i negociació d’aquests. No són públics. De fet la majoria de la població no sap ni que existeixen, com a molt ho sap per la propaganda que han fet d’ells alguns dels grans mitjans de comunicació.
Però els hem conegut a través de filtracions per part de Wikileaks primerament i per part d’Europarlamentaris compromesos amb els interessos de la gent i no de les grans empreses interessades. I sabem que el seu objectiu, que serà el seu efecte, és donar més poder i més guanys a les grans corporacions. En detriment, per descomptat, de la qualitat de vida, la seguretat i el benestar del medi ambient, dels animals i de les persones.
I en detriment de la nostra democràcia i sobirania. Si finalment les grans corporacions aconsegueixen dur a terme els tractats, es crearan institucions privades que se situen per damunt de les institucions públiques: tindran el poder de sancionar a països que frenen els guanys de les corporacions. Això ja està donant-se en altres països amb tractats similars. Per exemple, recentment una multinacional tabaquera, Philip Morris, va denunciar a Uruguai per etiquetar el producte amb notificacions que avisaven a la població del fet que el tabac és nociu per la salut.
La bona notícia és que cada vegada més gent és coneixedora de les distòpiques conseqüències que comportaria l’aprovació del TTIP o el CETA. I per aquest motiu estan proliferant les plataformes i les manifestacions públiques que pretenen parar aquesta barbaritat. A escala internacional, nacional i regional.
En aquest context s’ha constituït la plataforma No al TTIP Alcoià-Comtat-Foia. I s’ha fet, a més de per part de persones de la societat, per membres, càrrecs públics i representants de diverses associacions socials, forces polítiques, sindicats i plataformes ciutadanes, entre ells: la Colla Ecologista La Carrasca i La Plataforma per les Marxes per la Dignitat; la CGT; Guanyar, Compromís, Esquerra Unida i Podem.
I seria bo que molta més gent i moltes més associacions i forces polítiques s’animaren a participar en les diverses tasques organitzatives i activitats que es duran a terme per part de la plataforma per tal de sensibilitzar a més gent i de protegir els interessos del nostre entorn natural, els nostres comerços, els nostres serveis públics, els nostres drets, i la nostra qualitat de vida.
Comenta i participa-hi