foradia pressupostparticipatiualcoi

Lorena i Merce: “no està bé que facen negoci amb les nostres dades personals”

• Ha quedat clar que tot el que sap Facebook sobre els seus usuaris pot ser utilitzat per tal de crear propaganda personalitzada i manipular • Les nostres dades són utilitzades per a fer negoci, inclús controlant i manipulant la informació

Els avanços tecnològics estan canviant el nostre món i la nostra manera de relacionar-nos amb ell. Internet és un exemple ben clar en aquest sentit: una eina que ens permet accedir a una enorme quantitat d’informació i comunicar-nos de manera instantània amb qualsevol persona de qualsevol lloc del món.

Dins del món d’Internet, destaquen les xarxes socials com a ferramenta de comunicació massiva; i entre elles, la més popular és Facebook. La majoria de persones de la nostra societat fan ús d’aquestes.

Recentment hem viscut un fet que ens obliga a prendre més consciència del poder que té una empresa com Facebook i de l’ús que fa d’ell: el cas de Cambridge Analytica ha posat en evidència que aquesta plataforma ha transgredit la norma de respectar les dades privades i personals dels seus usuaris. I, pitjor encara, ho ha fet a favor de la campanya política que va guanyar les últimes eleccions, la de Donald Trump.

Ha quedat clar que tot el que sap Facebook sobre els seus usuaris, i no és poc, pot ser utilitzat per tal de crear propaganda personalitzada i manipular la nostra manera de pensar sobre determinats temes i conduir, així, la nostra conducta cap a determinades accions.

Analitzem amb les nostres veïnes i veïns d’Alcoi aquest fenomen.

Lorena i Merce ens comenten que utilitzen, com gran part de la nostra societat, Facebook per a informar-se de l’actualitat i mantenir el contacte amb amics i familiars, “ens enterem de tot”. Això inclou notícies i vídeos d’actualitat, així com fotos, esdeveniments i comentaris d’amics i dels contactes dels nostres amics.

Però qui realment s’assabenta de tot són els propietaris de la xarxa social i les empreses a les quals facilita les nostres dades. Ací ja no parlem a soles de fotos i comentaris, sinó de gustos, costums, ideologia i personalitat psicològica… Dades que, com ha demostrat el cas de Cambridge Analytica, són utilitzades per a fer negoci, inclús controlant i manipulant la informació.

No està bé que facen negoci amb les nostres dades personals, ens comenten Lorena i Merce, replantejant-se, com han fet en altres ocasions, la possibilitat de tancar el seu compte de la xarxa social, “perquè estem perdent tota la privacitat”.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *