foradia mediambient

Èxit de les jornades L’altra pintura a l’Escola d’Art

• Jornades 'L’altra pintura' a l’Escola d’Art i Disseny Superior d’Alcoi amb una molt bona acceptació en assistència i en l’interés per part del públic • La primera ponència va estar a càrrec del Catedràtic Romà de la Calle • Rafael Calbo va presentar oficialment el seu llibre i una ponència introductòria

altra-pintura

La Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani de la Universitat d’Alacant va organitzar la setmana passada les Jornades ‘L’altra pintura’ a l’Escola d’Art i Disseny Superior d’Alcoi amb una molt bona acceptació en assistència i en l’interés per part del públic.

El tema desenvolupat va ser la Tesi Doctoral de Rafael Calbo SuchLa otra pintura. El simulacro pictórico, su industria y sus relaciones. Un estudi sintetitzat al seu llibre de recent publicació: L’altra pintura. D’un temps, un indret i una indústria.

En ell, tal com es va comentar a les jornades, s’analitza l’aparició a la zona de l’Alcoià–El Comtat d’un nou tipus de producció pictòrica i la seua comercialització sorgida a la dècada dels anys 50. Una pintura que es caracteritzava pel seu caràcter artesanal però alhora industrial i on la temàtica es basava exclusivament en la simulació dels estils artístics d’èpoques anteriors.

Hui aquesta producció plàstica es troba quasi en extinció, entre altres causes, a causa de la seua deslocalització industrial i als canvis en els paràmetres estètics de la decoració contemporània.

Les jornades van ser inaugurades amb el Vicerector de la Universitat d’Alacant, l’Alcalde d’Alcoi i el director de l’EASDAlcoi.

rafa-calbo-roman-de-la-calle

La primera ponència va estar a càrrec del Catedràtic Romà de la Calle amb Reflexions estètiques sobre un fenomen artisticoticoindustrial. A continuació Rafael Calbo va presentar oficialment el seu llibre i una ponència introductòria. El matí va acabar amb una visita a Lienzos Levante a càrrec de Darius Tudela i Raquel Gras.

La vesprada es va iniciar amb Sandra Obiol, que va realitzar una anàlisi sociològic del que va suposar la pintura comercial a la zona. A continuació Ivo Vidal va realitzar una ponència al voltant de La pintura decorativa i l’espai arquitectònic.

La jornada del divendres va tancar amb la visita a l’exposició El rescat de la pintura en la qual els assistents van poder apreciar les clares influències sobre gran part de la pintura comercial posterior. Cal esmentar que en aquesta exposició estan presents prestigiosos pintors alcoians nascuts tots ells al segle XIX, com ara: Plàcid Francés Pascual, Ricard M. Navarrete, Antoni Gisbert Pérez, Francesc Jover Casanova, Eduard Soler Llopis, Llorenç Casanova Ruiz, Emili Sala Francés, Francesc Laporta Valor, Ferran Cabrera Cantó, Adolf Morrió Jordá, Adolf Durá Abad, Edmon Jordá Pascual, Roger Solroja Juliá, Agustí Espí Carbonell, Josep Mataix Monllor, Juli Pascual Espinós, Camil Llácer Muntó, Rigobert Soler Pérez

Vicent Martí va iniciar les jornades del dissabte parlant de les Implicacions històriques al voltant de la pintura comercial. L’última ponència va estar a càrrec de Josep Luis Antequera, que va fer una reflexió sobre la Crítica artística i la cultura visual popular.

Les jornades van ser tancades amb un col·loqui sobre La indústria de la pintura comercial, naixement, desenvolupament i declivi, per part de Roc Candela, Fernando Ramis, Darius Tudela i Neli Pérez.

Rafael Calbo va quedar molt satisfet amb les jornades, a més de per fer difusió del seu treball d’estudi, “han servit per aportar un debat i una reflexió que arriben a una conclusió: es pot reactivar un altre tipus d’indústria pictòrica, no com aquesta evidentment perquè els gustos han canviat i estem en altra època i cultura. Sí que hi ha un potencial creatiu entre els nostres jóvens que podria donar una eixida comercial i econòmica a l’art pictòric de la zona”.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *