foradia subscriutegrat

Jocs de rol i estratègia: oci educatiu en expansió

• Realitzem una anàlisi del món cultural dels jocs de rol i d'estratègia. Les seues variants i els seus beneficis educatius. • L’octava edició de El Renacer de los Héroes a l’Àgora d’Alcoi els dies 13 i 14 de novembre.

rol1

César Montilla i Carlos Llopis són dos veterans dels jocs de rol i estratègia. La seua experiència en aventures de rol, wargames, jocs de taula i de cartes, els dóna un coneixement molt interessant dels jocs de rol i estratègia. Actualment formen part del grup de joc Los Miserables, amb el qual organitzen jornades i trobades. Parlem amb ells de l’actualitat del món del rol i els jocs d’estratègia.

Esteu fugint de la policia perquè pensen que heu robat un químic perillós, vosaltres no l’heu furtat però per una sèrie de motius prou llargs d’explicar la teniu a les vostres mans. Arribeu a una casa abandonada, creiu que esteu fora de perill, però al moment us adoneu que la casa està plena dels símbols de la banda terrorista que vol fer-se amb el químic per construir un arma de destrucció massiva. Sentiu gent dins de la casa. Entra algú per la porta que per la qual acabeu d’accedir. Ara què feu?

desenvolupes l’empatia, les habilitats socials, la capacitat de reacció”

En aquest moment, els teus companys i tu hauríeu de dir-li al narrador de la partida de rol (el màster) com voleu reaccionar. Potser vulgueu enfrontar-se a la banda, provar de fugir, intentar despistar-la, convéncer-la de què no teniu el químic… “Hi ha possibilitats infinites, tot depén del tipus de partida que esteu jugant, dels personatges que representeu i de la teua creativitat”, comenten César i Carlos. Perquè no us penseu que aquesta aventura és realitat, sinó una representació fictícia que feu asseguts a la taula, entre risses i tensions, rodejats inclús si voleu de llepolies.

rol3

Es tracta d’una aventura de rol. Un joc d’estratègia creativa que, des dels anys 70’ està en continu creixement. No a soles dins del sector de l’oci, sinó també en l’educació i la medicina. Perquè al jugar a aquest tipus d’aventures “desenvolupes l’empatia, les habilitats socials, la capacitat de reacció, la creativitat i la resolució de problemes”.

Hi ha moltes variants dels jocs de rol i estratègia, una d’elles són els wargames: jocs com el Warhammer, Flames of War o el Feels of Glory. “Històricament van tindre el seu precedent, durant el segle XIX, en la combinació entre els escacs i els simulacres de guerra militars”.

Els wargames consisteixen en representacions amb maquetes de batalles èpiques, siguen aquestes adaptades a la història, futuristes o fantàstiques. En aquests jocs, “has de construir el teu exèrcit amb figuretes i l’estratègia per a véncer. Però no soles això, sinó que a més tens la possibilitat de crear les teues històries i pintar les teues figures al teu gust: tot un desplegament d’art i creativitat”.

Això és el rol. Un tipus d’oci molt llunyà als prejudicis que s’han creat entorn d’aquest sector per part dels mitjans de comunicació. Encara recordem a l’assassí de la katana, un xic que estava psicològicament malalt que va assassinar a la seua família. Els grans mitjans de comunicació van tirar la culpa d’aquesta barbaritat als jocs de rol: “és com si diguérem que les pel·lícules de por o els jocs fan a les persones assassines, un despropòsit”.

jocs terapèutics que generen una ment saludable”

El cas és que durant anys s’ha estigmatitzat aquest tipus d’oci. I també als seus usuaris, als quals se’ls ha nomenat pejorativament friquis: “són prejudicis que els grans mitjans han implantat a la societat, però que són falsos. La gent que juga al rol i l’estratègia, que està en constant augment, és gent normal, que li agrada eixir amb els seus amics i passar-ho bé, que d’això es tracta. L’ésser humà és social per naturalesa, i aquest oci fomenta les relacions socials. A més, normalment és gent amb prou coneixements culturals, ja que aquests jocs fomenten un coneixement general (història, psicologia, literatura, sociologia…) i la curiositat d’aprendre i investigar”.

rol2

Així és, aquest tipus d’oci genera ciutadans cultes, crítics, creatius. Potser és això el que no interessa als poderosos… El fet és que el sector educatiu està estudiant els seus beneficis i cada vegada són més els professors que ensenyen els continguts amb jocs d’aquest tipus. El mateix està succeint a la medicina: “perquè són jocs terapèutics que generen una ment saludable”.

Hi ha molts jocs de taula que són també d’estratègia. I cada vegada hi ha més. Estem davant d’un sector d’oci en creixement: “hi ha moltíssima diversitat, alguns prou coneguts són el Catán, on has de crear l’imperi més gran, el Zombicide, que és com representar un Walking Dead…”.

I parlant del Walking Dead, per tots els alcoians és coneguda la partida de rol en viu que es va practicar a la nostra ciutat durant l’últim estiu, ja que va ser un èxit. “Una emulació d’una invasió zombi on els participants havien de passar una nit sencera pels carrers del centre superant les proves i evitant ser mossegat per un zombi”.

tot un desplegament d’art i creativitat”

El Magic és altra variant dels jocs de rol i estratègia, en aquest cas de cartes. Un joc molt professionalitzat que consisteix a triar les millors combinacions de cartes per guanyar les batalles que jugues amb els teus contrincants. “Cal afegir que n’hi ha milers de cartes per combinar, cosa la qual enriqueix el joc i obliga a exercitar la intel·ligència i la creativitat”.

Podem concloure que els jocs de rol i estratègia formen part d’un tipus d’oci educatiu que serveix, a més de per a gaudir una bona estona amb els amics, per adquirir cultura general, per desenvolupar habilitats socials i destresses humanes molt diverses (comunicació, art, creativitat, capacitat de reacció i resolució de problemes…).

Durant els dies 13 i 14 de novembre es durà a terme a l’Àgora d’Alcoi l’octava edició de El Renacer de los Héroes, un torneig de jocs de rol i estratègia: The 9th Age, Krosmaster, Magic, 40K i X-wing.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *