foradia subscriutegrat

Podem sense els bancs, Podem amb la gent

per Vicenta Jiménez

La transparència i el finançament a través de microcrèdits dels simpatitzants és un dels elements que fan singular a Podem. Les col·laboracions, els crowdfundings i els microcrèdits són eines de finançament innovadores i participatives inspirades en els valors de l’economia col·laborativa, que converteixen a la ciutadania en copartícipe del finançament dels projectes. Açò, unit a una austeritat en la despesa, converteix a la formació en el partit que més vots obté per cada euro invertit en cada campanya.

vicenta jimenez alcoi podemosGràcies a més de 12.000 aportacions ciutadanes, Podem va reunir 2,8 milions d’euros. Açò ens va permetre una vegada més afrontar uns comicis sense recórrer a crèdits bancaris com fan tots els grans partits que concorren a les eleccions. Comptabilitzant totes les eleccions, Podem ha recaptat 6.187.900 euros amb les aportacions de 25.396 persones, la qual cosa suposa una mitjana de 243 euros per cada préstec ciutadà.

A penes ha obtingut la subvenció del Ministeri de l’Interior pels resultats obtinguts, Podem ha retornat a la gent els microcrèdits de les campanyes autonòmiques i el 20D. Queda pendent la devolució dels 1.233.900 euros rebuts a través de microcrèdits per a la campanya del 26J, ja que l’Estat encara no ha pagat als partits la subvenció corresponent . La devolució d’aquest paquet de microcrèdits està prevista per al segon trimestre de 2017

Aquestes característiques confereixen a Podem un rang diferencial respecte a la resta de partits i el converteixen en un element estrany en el sistema, díscol, que no es deixa embridar fàcilment.

reconegut per diversos organismes internacionals com l’Institut per a l’Assistència Electoral i la Democràcia (organisme observador permanent en l’ONU)

Alhora, aquesta independència de Podem respecte als grans poders financers i mediàtics l’ ha convertit en blanc d’atacs que sovint han volgut embrutar aquesta solvència relacionant el finançament del partit amb tèrbols interessos. Com no podia ser d’una altra manera, un darrere l’altre totes aqueixes acusacions han sigut rebutjades i en mes de déu ocasions el Tribunal Suprem ha arxivat o no ha admés les denúncies.

D’altra banda, convé remarcar que el model de finançament i transparència de Podem ha sigut reconegut per diversos organismes internacionals com l’Institut per a l’Assistència Electoral i la Democràcia (organisme observador permanent en l’ONU) o l’observatori electoral de la OSCE.

Font: Vicenta Jiménez, Senadora per Alacant de Podem./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *