foradia subscriutegrat

Paco Agulló ens comenta l’actualitat de la Diputació i d’Alcoi

• 12 anys de treball a l’Ajuntament d’Alcoi com a regidor. Actualment exerceix com a assessor de la diputada Raquel Pérez a la Diputació d’Alacant • Paco Agullo: "El PSOE està fent una gestió ambigua: no es pot dir que estiga fent polítiques d’esquerres"

paco-agullo

Paco Agulló va començar la seua trajectòria política amb els moviments veïnals d’Alcoi, amb una sensibilitat especial per la qüestió mediambiental i sempre “des de la motivació de millorar el meu poble”. A partir d’aquest moment va entrar en contacte amb Esquerra Unida. Desenvoluparà 12 anys de treball a l’Ajuntament d’Alcoi com a regidor. Actualment exerceix com a assessor de la diputada Raquel Pérez a la Diputació d’Alacant.

 • Bon dia Paco, conta’ns un poc sobre la Diputació d’Alacant.

En el cas nostre, d’Esquerra Unida, estem a l’oposició. El PP va perdre la majoria després de molts anys. Portàvem unes legislatures de bipartidisme amb una dinàmica de repartir-se entre ells totes les subvencions, càrrecs i altres. Canvia el panorama i entren tres noves forces polítiques: Ciutadanos amb 1 diputat, Esquerra Unida amb altre i Compromís amb 3. Ara està tot per a construir. I et trobes que el PP ha perdut la majoria però no ho ha entés. S’ha mantingut amb un pacte explícit amb el diputat de C’S, Fernando Sepulcre, que s’ha eixit del partit, és un trànsfuga, per a mantenir el seu estatus i fer el que vol amb la Diputació.

 • Quina és la tasca d’EU en la Diputació?

En aquest sentit, la labor d’EU és traure tots els draps bruts del PP, i sobretot els de les etapes anteriors: totes les corrupteles que ha realitzat per tot el territori. Ja hi ha un expresident, Joaquin Ripoll, imputat per la gestió dels residus en les comarques de la Vega Baixa. I ara estem en la dinàmica del dia a dia de la fiscalització.

 • La Diputació és una institució de les més desprestigiades per l’opinió pública…

Ningú es presenta a les eleccions per a ser Diputat Provincial, es fa per designació indirecta. Per tant, nosaltres sempre hem compartit que la Diputació és una administració que cal “dinamitar”, ens l’hem de carregar. Perquè és un quart estat d’administració que en un estat amb autonomia no té cap sentit.

des del nostre punt de vista, ha de repartir les seues competències: dotar de més continguts als Ajuntaments, també de més diners” 

Un Estat democràtic integra als Ajuntaments amb els seus regidors, la Generalitat amb els diputats, el Congrés i el Senat. L’àmbit local, autonòmic i estatal. L’àmbit provincial, des del nostre punt de vista, ha de repartir les seues competències: dotar de més continguts als Ajuntaments, també de més diners, i que no hi haja una institució que fa de Reig Mago repartint subvencions, que és una de les funcions bàsiques que fa la Diputació. Això implica que “tonto l’últim”: qui puga rascar subvencions i qui puga demanar partides de pressupost concretes al President de la Diputació. La seua tasca es pot fer igual donant-li els diners directament als Ajuntaments amb el repartiment dels diners dels impostos de l’Estat o bé dotant de més recursos, competències i personal a la Generalitat. La Diputació implica una duplicitat d’esforços.

 • Perquè a alguns no els interessa “carregar-se-la”?

Perquè és un niu de prebendes, recursos, càrrecs i assessors; i perquè és una trinxera política del PP. Com el PP ha perdut la majoria a la Generalitat, la Diputació ha servit com a colador de la seua gent, que ha aterrat allí. Tot això és una cosa que anem a investigar a la comissió d’investigació, si ens deixen.

 • En què consisteix la comissió d’investigació?

Es va constituir dimecres dia 14 i volem que siga presidida per la diputada d’EU, Rosa Pérez. El problema és que el PP no vol: diuen que cal adherir-se a una norma que s’han tret de la cistella segons la qual els representants de la comissió han de ser representatius de la Corporació, és a dir si el PP és el que té majoria, ha de ser el PP el que presidisca la comissió. Ells volen posar al seu anterior Vicepresident, cosa que nosaltres estem en contra. Si al final aconsegueixen posar a presidir la comissió als seus serà com a posar a “vigilar el ganado a la rabossa”. Quin sentit té que les corrupteles del PP siguen investigades pels membres del PP?

 • Si aconseguireu constituir la comissió amb la diputada d’EU presidint què faríeu?

L’acord és investigar els dotze anys anteriors, tres legislatures. Demanarem tots els contractes. Es tracta d’una auditoria política. Volem saber què és el que han cobrat tots els diputats, els sous, els desplaçaments… Volem saber quants assessors hi havia i quant cobraven. Com s’han repartit les subvencions. En definitiva és posar blanc sobre negre.

 • D’on trau els diners la Diputació?

La Diputació no gestiona impostos, tots els diners que té li vénen de l’Estat. Per això dic que és com el Rei Mag, ho rep i el reparteix, però no de manera directa, que és com hauria de ser, sinó indirecta. Les Diputacions estan obsoletes.

que la neteja viària fóra pública. Però el PSOE per molt que diga no s’ho ha cregut mai, ha sigut una carrera d’obstacles”

 • Com es veu des de fora la realitat política alcoiana?

Respecte a les relacions amb la Generalitat s’ha millorat per la simpatia amb els Governs. El problema és que la ciutat està perdent energies per tindre un Govern en minoria, perquè, al estar en minoria, no avances el que la ciutat necessita. Això vol dir que poc s’ha calfat el cap el Govern per buscar aliats per a tindre un govern estable. El més raonable haguera sigut plantejar-se relacions amb Guanyar, una altra cosa és que Guanyar haguera volgut, però almenys buscar punts d’encontre.

 • Com valores la gestió del PSOE?

El PSOE està fent una gestió ambigua: no es pot dir que estiga fent polítiques d’esquerres. Soles has d’analitzar l’any que ha passat. Això situa a l’esquerra a l’oposició. Per exemple, ara està damunt de la taula el tema de la recuperació dels serveis públics. Quan Esquerra Unida estàvem en el Govern, no vam culminar la recuperació dels serveis però sí que teníem sobre la taula un plec de condicions que el PSOE ha passat d’ell: vam plantejar un concurs de recollida de brossa per a l’empresa privada i que la neteja viària fóra pública. Però el PSOE per molt que diga no s’ho ha cregut mai, ha sigut una carrera d’obstacles, no ha hagut una col·laboració clara. El PSOE ha canviat d’opinió respecte al que va pactar amb nosaltres i no es planteja separar els serveis, es planteja fer-ho tot de manera privada.

 Si externalitzes els serveis resulta més car per als contribuents”

 • Quina és l’actualitat de la gestió de l’aigua?

En el 2020 caduca el contracte privat a l’empresa que gestiona l’aigua d’Alcoi i jo crec que estem en l’escenari ideal per a recuperar el servei. El 24 de setembre des d’EU anem a fer unes jornades formatives a Asp per explicar el tema de la recuperació dels serveis públics.

 • Per què serveis públics i no privats?

Una per reconéixer la capacitat teua de gestionar, si tu et presentes per a gestionar l’Ajuntament, no s’entén perquè vols renunciar a fer-ho amb alguns sectors. L’empresa privada no vol dir que siga millor gestora. Si externalitzes els serveis resulta més car per als contribuents i, a més, resulta molt difícil la fiscalització.

 

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *