Joan Carles Miró: “el ioga ens pot aportar un món millor”
• Entrevista a Joan Carles Miró, mestre de ioga amb més de 30 anys d'experiència, un dels introductors del ioga a Alcoi.
Joan Carles Miró té més de 30 anys d’experiència al món del ioga. Forma part de l’Associació de ioga d’Alcoi. Va introduir-se en la disciplina de manera autodidacta en els anys 70’. En l’any 85’, va tindre lloc a Espanya el primer curs intensiu de ioga per part l’associació Sivananda, on va passar un mes instruint-se. Tot seguit va ampliar la seua formació durant 4 anys a Valencià amb el professor Carlos Fiel. A més a més ha ampliat el seu coneixement amb meditació budista, Tisú, Taichí… En l’actualitat té una dedicació plena a les seues classes.
- Bon dia Joan Carles, parla’ns un poc del ioga en general.
Hi ha diferents variants de Ioga: està el Hatha ioga, que treballa la part més física; el Nidra ioga, que consisteix en la relaxació; el Raja ioga, que és el ioga de la meditació; altre tipus de ioga consisteix a fer lectures i escoltar xerrades que produeixen canvis a la teua vida, es diu Jnana ioga; el Karma ioga, que és l’acció desinteressada que les persones fem per ajudar altres persones; i el Bhakti ioga, que és el ioga devocional, ioga de l’amor cap a alguna deïtat de la India.
“estem vivint un augment de la demanda del ioga, la societat ho necessita”
Quan jo vaig començar a soles es coneixia el Hatha ioga, però segons han eixit distintes escoles i mestres han tret la seua forma d’enfocar el ioga. El ioga físic consisteix en el fet que hi ha moments d’estar en l’acció física i mental, però també hi ha moments d’estar en la no acció, en la quietud mental, en la relaxació física. Però sempre cal tindre una ment atenta, centrada. D’aquest plantejament, hi ha hagut derivacions segons les escoles de ioga. És com la frase que diu que “cada maestrillo tiene su librillo”.
- D’alguna manera tu has sigut uns dels pioners a Alcoi en introduir la pràctica del ioga…
Diguem que no, a nivell professional tal volta sí. A finals dels 70’ hi havia un grup de gent que es reunia a La Salle a fer ioga, aquest grup va ser el primer que va iniciar ioga a Alcoi. I després va haver-hi un altre grup de gent iniciador del ioga a la nostra ciutat a través de l’Associació Vegetariana, que es diu la Gran Fraternitat Universal. És a dir, no he sigut jo l’iniciador del ioga a Alcoi, pot ser sí a nivell professional.
- Explica’ns un poc de la pràctica del ioga.
La idea del ioga és que sigues conscient de tot el que estàs efectuant, siga en la teua ment o siga amb el teu cos. La ment a voltes és com un mono que no para de saltar, salta cap al futur o salta cap al passat. I la idea és que si estàs fent exercicis de “pranayama”, que són exercissis respiratoris en els quals la ment es centra en la respiració, la idea és que visques la realitat en la qual estàs: si jo estic respirant, estic centrat en la respiració, no estic centrat en altra cosa. Per suposat que sorgeixen distraccions mentals, però tu tractes d’observar quina és la distracció i no fer-li cas.
“cal tindre una ment atenta, centrada”
La ment sempre necessita un objectiu d’atenció. En el ioga hi ha molta varietat de treball però la finalitat és sempre la mateixa: que el pensament estiga present ací i ara.
- Practicar ioga comporta una sèrie de canvis a la nostra vida, a la manera de veure el món i de desenvolupar-se en ell. Quins poden ser els beneficis que els practicants de ioga noten a la vida diària?
Hui en dia el ioga, si bé al principi era cosa de hippies per dir-ho d’alguna manera, té una gran demanda en el sentit de què els metges el recomanen davant una vida que portem poc o molt angoixada, amb problemes d’ansietat, nerviosisme, depressions… Molta gent recorre al ioga com a una forma de parar eixa vida que portem de bojos. I sí que hi ha un canvi a nivell físic, mental i emocional. Està clar que eixe canvi no surt de la nit al dia. El ioga requereix una continuïtat: és tot un procés. És així com es nota un benestar del teu ser, un benestar holístic.
Per donar un exemple concret, moltes persones venen amb dolor en l’esquena. Poden ser dolors que provenen de males postures o bé de qüestions emocionals. Moltes voltes el treball de ioga repercutirà en millorar tot el teu ser: tant a nivell físic com emocional i espiritual. És com deia Jesucrist, el que sembres és el que arreplegaràs.
- Qui pot practicar el ioga?
En eixe aspecte el ioga té molta riquesa. S’adapta a les possibilitats de totes les persones, siguen creients o no creients. Poden practicar-lo des de nens a majors. La gent major pot fer unes postures i la gent més jove fer altres. Hi ha persones que fan ioga en cadira de rodes. Perquè nosaltres no som a soles la part física, també som la part mental. De vegades el problema està en el fet que les persones posem impediments mentals. Cal obrir-se de ment.
“la finalitat és sempre la mateixa: que el pensament
estiga present ací i ara”
El que sí que estaria bé és que els adolescents practicaren ioga. Afortunadament el món del ioga està obrint-se en aquest sentit. I també estan aplicant-se a l’escola petites pràctiques que fan que el xiquet quan entra a l’escola prenguen consciència que ara toca estar a l’escola.
- Vivim en una societat que ens diu que la felicitat consisteix en acumular més diners, en tindre més propietats. És així?
Tots els sers humans busquem la felicitat, i moltes voltes la busquem fora de nosaltres quan en realitat la felicitat està dins de nosaltres, no està en el consumisme.
- Consideres que viuríem en una societat més saludable si es practicarà més el ioga?
Per suposat que sí. De fet estem vivint un augment de la demanda del ioga, la societat ho necessita. Vivim de pressa i corrent, amb ansietat i angoixa, i la gent està buscant solucions. Avui dia la meditació, el ioga i el Taichí estan aplicant-se com una forma de frenar aquest món deshumanitzat. El ioga ens pot aportar un món millor.
- Hem dit que la lectura pot ser un tipus de ioga, en el sentit que ens ajuda a interioritzar la seua filosofia i a obtenir canvis en la nostra ment. Quin llibre ens recomanaries?
Per a qui esté interessat en el ioga, recomanaria un llibre que és com la Bíblia dels ioguis, que es diu el Bhagavad-gïtä. No és un llibre pròpiament del ioga perquè parla de molts temes, com el tema de l’ego, que és el que moltes voltes no ens deixa a les persones evolucionar.
- Tens algun mestre o professor que siga un referent teu?
El meu professor, que a més és mestre, Carlos Fiel. Però jo pense que un després de ser alumne ha de ser creatiu en el seu treball perquè, si no, estem copiant el que altres han fet, i es tracta de traure la nostra forma d’interpretar i practicar el ioga. Hi ha una sèrie de pautes que cal seguir però després tu has de ser creatiu en el desenvolupament del teu treball.
Comenta i participa-hi