Alcoi cap a la quarta revolució industrial
• Com afectaran en un futur imminent els avanços tecnològics. • Una nova realitat que va implantant-se a passos vertiginosos. • Adaptar la societat a la quarta revolució industrial. • És imprescindible que s’òbriga un debat públic sobre aquest tema.
No vivim una època de canvis, sinó un canvi d’època. Però de vegades la realitat mediàtica ens inserta en una visió de curt termini que ens impedeix comprendre el moment històric en el qual vivim.
Els investigadors del Foro Econòmic Mundial, el Foro de Davos, comprés pels més destacats homes de negocis i poderosos internacionals, han publicat recentment un estudi que parla de com afectaran en un futur imminent els avanços tecnològics que ja s’estan produint en el món laboral. Com que vivim en un món cada vegada més interconnectat, els canvis tecnològics globals, que avancen a una velocitat de vertigen, afecten a totes les localitats. A Alcoi també.
Estem vivint una quarta revolució industrial que transformarà radicalment, ja està transformant, el món del treball, cosa la qual alterarà per complet la nostra societat i la nostra forma de viure i desenvolupar-se en el món.
La quarta revolució industrial està marcada pel desenvolupament i combinació de les noves tecnologies, la neurociència, la robòtica i la biotecnologia. Els avanços en aquest sentit són impressionants: des de reproduir òrgans humans, fins a la creació de robots amb intel·ligència artificial, passant per construir fàbriques sense treballadors.
si volem que les noves generacions tinguen una vida més o menys digna”
Aquests avanços ens estan apropant a una nova realitat que va implantant-se a passos vertiginosos. Una nova realitat que comporta formes de producció, de distribució i de consum. En la producció: hem arribat a un punt de desenvolupament productiu que permet que les màquines fabriquen màquines sense quasi mà d’obra humana, fàbriques intel·ligents. En quant la distribució, en un futur imminent, els drons, robots amb moviment automatitzat, seran els encarregats de conduir els vehicles i de distribuir els productes, en aquest fet ja estan centrades poderoses empreses globals com Mercedes i Google. I l’àmbit del consum trobem la tendència a què es consumisca més sense intermediaris ni dependents: a través d’internet o a través de caixers automàtics.
Aquests canvis, que pareixen ciència-ficció, ja estan donant-se, i estan afectant el món del treball. Segons l’estudi del Foro de Davos en un futur imminent la tecnologia reemplaçarà molta de la mà d’obra que coneixem: es destruiran molts llocs de treball, principalment en el sector de les oficines i administratius, en la producció manufacturera i fabricació i en construcció i extracció. Per altra banda, alguns sectors es veuran afavorits pels canvis, generant llocs de treball en les finances, la informàtica i l’enginyeria.
El balanç entre creació i destrucció de treballs serà sense cap mena de dubte negatiu. Les autoritats de Davos estan parlant de la desaparició d’un 47% dels treballs coneguts als països desenvolupats.
Si els empresaris, els polítics i els ciutadans no adaptem la societat a la quarta revolució industrial, ho avisen en l’estudi, ciutats com Alcoi poden ser víctimes de desastres socials.
Aquests canvis, que pareixen ciència-ficció, ja estan donant-se”
Des de l’empresariat no podem esperar que isquen grans solucions a la nova realitat. Les empreses simplement aprofitaran les oportunitats de negoci que apareguen. I ja que reduir els costos és llei de supervivència per a les empreses, si poden contractar a dos empleats en comptes de vint, ho faran. Aquesta és la tendència, i les noves tecnologies no fan sinó pronunciar-la.
Els ciutadans hauran de focalitzar els seus esforços a desenvolupar el seu talent a les noves demandes, que requeriran majoritàriament alta qualificació. El perill està en tota la població que no tinga una alta qualificació específica (que és la majoria de la població), eixe serà el sector amb més problemes d’integració en el nou món laboral.
Les implicacions dels nous avanços científics i tecnològics seran altament impactants, per això, per adaptar la societat a ells sense conseqüències catastròfiques, caldrà que s’apliquen mesures polítiques d’envergadura. Per això són els polítics els que tenen la responsabilitat d’aconseguir que en el futur no n’hi haja alts nivells d’exclusió social i precarietat. Ja hi ha molts (quasi un 35% dels valencians), i la tendència és creixent.
No vivim una època de canvis, sinó un canvi d’època”
És imprescindible que s’òbriga un debat públic sobre aquest tema, sobre els canvis que comportarà la quarta revolució industrial a la vida de la gent i a les poblacions, en aquest cas a Alcoi. Un debat que parle sobre com aprofitar les seues oportunitats de la millor manera. I sobretot, tal com estan alertant coneixedors del tema, un debat sobre com evitar les seues possibles conseqüències dràstiques.
El repte més important és que la societat siga capaç d’integrar a una part de la població que no tindrà l’oportunitat de trobar treball estable mai. Aquest fet ja succeeix, sabem que el cens alcoià cada vegada és més baix perquè els jóvens es veuen obligats a buscar oportunitats laborals en altres ciutats o països. Sabem que les xifres d’aturats oficials alcoianes diuen que hi ha entorn de 6.000 aturats (cal tindre en compte tota la gent que no s’inscriu en el SERVEF per ser una institució inútil quant a donar eixides laborals i cal tindre en compte que ara el 90% dels nous contractes són temporals i parcials).
En aquest context, si volem que les noves generacions (i no a soles les noves) tinguen una vida més o menys digna en un futur imminent, hem de pensar solucions de caràcter contundent que siguen realment efectives, perquè la realitat que ens ve damunt és molt radical.
Comenta i participa-hi