foradia subscriutegrat

La participació no cau del cel

per Naiara Davó

Al darrer Plenari, alumnes de l’IES Pare E Vitòria presentaren una moció. Demanaven mesures per dinamitzar el centre d’Alcoi, entre elles: una programació completa d’activitats lúdiques i d’oci com cinema d’estiu, concerts, concursos de pintura I poesia, jocs infantils; un mercadet agroecològic de productes de proximitat; i condicionar parcs per a gossos. Les ubicacions, moltes i variades; la Glorieta, la placeta el Fossar, la placeta el Carbó, la plaça de Dins o el Parterre.

naiara_davo
La proposta d’aquestes alumnes de 3r d’ESO arriba al Plenari després d’un procés llarg i treballat.
Pluja d’idees sobre diferents àrees i propostes, i classificació d’aquestes. Una posterior selecció de les considerades més necessàries o oportunes. La redacció de la moció a presentar al Plenari; una exposició de motius ben argumentada i uns punts d’acord per presentar a la Corporació municipal. El registre de la moció en les dependències de l’Ajuntament, en temps i forma, i el pas final; la lectura de la mateixa al saló de Plens, davant dels diferents grups polítics. Un procés, ben llarg i treballat, pel que es mereixen les nostres felicitacions i l’enhorabona. L’alumnat i el professor que ens va obrir les portes del centre, Vicent Romans.

Però tot aquest procés de participació i implicació en la vida de la seua ciutat, no surt del no-res. Desafortunadament no tenim una societat suficientment empoderada, encara. Cosa normal si pensem en la nostra herència i cultura política.

És una obligació dels representants públics del segle XXI, promoure i fomentar la democràcia participativa, involucrant a tots els sectors de la societat en la vida del seu poble o ciutat.

Al saló de Plens el grup municipal del PP, afalagava la feina de l’alumnat i la importància i necessitat de la participació ciutadana. Felicitacions per haver descobert ara les virtuts positives d’aquesta, però, la participació no cau del cel. La participació ciutadana necessita uns principis i una metodologia. Necessita explicacions, pedagogia i voluntat política. Sobretot voluntat política, per potenciar-la i fer-la vinculant. És una obligació dels representants públics del segle XXI, promoure i fomentar la democràcia participativa, involucrant a tots els sectors de la societat en la vida del seu poble o ciutat.

És per això que quan els grups polítics del PP, el PSOE o Ciudadanos afalaguen al Plenari la participació ciutadana, haurien de preguntar-se què hi ha darrere d’aquesta participació (treball), per què aquests joves han plantejat propostes per a la seua ciutat, com han arribat al Plenari… La resposta és ben senzilla; amb voluntat política, perquè, com ja he dit, la participació no cau del cel.

 

Font: Naiara Davó, regidora de Guanyar Alcoi./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *