Material audiovisual escolar del patrimoni cultural comarcal
• Una forma d'aproximar el patrimoni oral i la cultura als centres educatius • Document amb contes narrats pels millors narradors orals valencians
La Coordinadora pel Valencià/ Escola Valenciana de l’Alcoià i el Comtat ha presentat la nova col·lecció d’audiovisuals per a l’escola. Es tracta de quatre gravacions, editades en DVD, enregistrades en diversos pobles de les nostres comarques que han acollit algun dels actes de l’entitat.
Els documentals han estat gravats per Diània Televisió i són, en paraules de Francesc Gisbert, coordindor dels projectes, “Audivisuals per a l’escola” i “Viatjant i llegint“, una forma d’aproximar el patrimoni oral i la cultura als centres educatius, en un moment en què la televisió en valencià continua sent un desig sense data.
Les produccions són: Antologia de Contacontes, un DVD doble que recull les històries que s’explicaren a la III Trobada de Contacontes de Penàguila.
Es tracta d’un document amb contes narrats pels millors narradors orals valencians: “Els tres estudiants”, de Jordi Raül Verdú; “Conte de por i de riure”, de Carles Cano; “La mosca”, d’Enric Lluch; “Contalles”, de Llorenç Giménez; “El Caro”, Víctor Labrado; “I queixalets també”, de Joan Borja; “La masera poregosa”, de Francesc Gisbert, “L’encantada”, de Rosanna Espinós, “El tio Voro i la rateta”, de Miquel Puig; “Els llops i la cabreta”, d’Anna Ballester; “Igual es volia morir”, Almudena Francés; i diverses cançons de Dani Miquel.
La representació teatral del Tractat d’Amisrà, a càrrec dels xiquets de l’escola Mare de Déu de Gràcia de Biar, que van oferir a Biar amb motiu de la concessió del Premi Valor de promoció del valencià al Patronat del Tractat d’Almisrà.
El DVD La màgia de les plantes i les rondalles de Valor, arreplega les intervencions de l’etnobotànic Daniel Climent en una ruta literària sobre Valor. Amb la col·laboració d’escriptors com ara Jordi Raül Verdú, Ximo Gadea, Mercè Climent, Víctor Labrado o Francesc Gisbert.
El DVD La festa dels nanos a Cocentaina, documenta la popular tradició de fer i penjar nanos pels carrers del raval de Cocentaina. En col·laboració amb El Guaret de Cocentaina i l’Ajuntament de Cocentaina.
Els materials són d’ús didàctic i no comercial. Es poden demanar a la Coordindora pel Valencià. Alguns d’ells, com l’Antologia de Contacontes, s’entregaran als centres educatius que participen en la Trobada d’Escoles en Valencià de l’Orxa, i també estan disponibles en xarxa al canal youtube de l’entitat. Són les primeres d’una sèrie de documentals i recursos audivisuals que continuaran en el futur.
Comenta i participa-hi