lasarga subscriutegrat

Alcoi en 15 dies: dels Pressupostos Municipals al Nadal Alcoià

• Un resum de les notícies més importants dels últims quinze dies alcoians.


L’ambient del Nadal Alcoià invadeix la ciutat. Però com tot adult sap, sense economia el Nadal, tal com el coneixem, no es pot dur a terme. Per aquest motiu, el primer que hem d’analitzar són els Pressupostos Municipals del 2017 que proposa el Govern del PSOE.

La tendència econòmica del Consistori no és roïna: d’un deute públic de 25 milions hem passat en tan sols un parell d’anys a 22.

A més, el pressupost anual ha augmentat un 4%, fins als 55 milions d’euros. No està mal, malgrat que, com denúncia l’Alcalde, “el Govern del PP asfixia als ajuntaments” (ací també convé que el PSOE recorde que Rajoy governa amb el seu suport).

La proposta del Govern d’Alcoi contempla destinar part d’aquests 55 milions a diferents projectes: entre ells, conversió del CADA en un centre cultural d’importància, una subseu de l’Institut Valencià d’Art Modern, IVAM.

Altre projecte destacable dels Pressupostos, que va ser una proposta de Guanyar Alcoi, és la creació d’una empresa pública que, per augmentar en efectivitat i solvència, gestione diferents serveis (per exemple, manteniment de parcs i jardins, la gestió del poliesportiu del Matadero…). A més podria significar la creació d’alguns llocs de treball.

a Alcoi tenim raons per a gaudir el Nadal amb màgia”

3 dels 55 milions estaran dedicats a benestar social: ajudar als alcoians i alcoianes que més ho necessiten, que no són pocs. Perquè els efectes de la mal anomenada crisi (podríem anomenar-la gran recessió o simplement gran estafa macroeconòmica) continuen castigant a les classes mitjanes i populars més del que es parla.

Un dels indicadors que demostren la perduda de poder adquisitiu de les famílies és la necessitat de destinar diners públics als menjadors socials. Durant el curs 2015-2016 han sigut 23.511,34 els euros que l’Ajuntament d’Alcoi ha destinat a les ajudes dels menjadors escolars.

El Govern destinarà 70.000 euros a contractar aturats de llarga duració, seran 20 els beneficiats. Un sector que reclama solucions urgents. Però són al voltant de 3.400 d’alcoians i alcoianes els que viuen en aquesta situació. Compromís denúncia l’abandó d’aquest sector de la població per part del Govern. Segons informa, s’han deixat escapar unes subvencions del Servef destinada al sector.

Perquè, per a arribar als nivells de benestar de fa 10 anys, no és prou que L’ONCE repartisca 1.740.000 euros a alguns alcoians i alcoianes, que benvinguts siguen (encara que no sabem molts diners d’Alcoi s’ha emportat).

De fet, associacions i entitats treballen cada dia més per tal d’ajudar a les famílies que pitjor estan.

Durant aquestes èpoques, moltes famílies passen fred. És la conseqüència d’una economia que no arranca i els abusius preus de les grans elèctriques. La pobresa energètica és un problema creixent. Per fortuna, n’hi ha associacions i organitzacions que estan mobilitzant-se per aconseguir pal·liar aquest problema.

 els moviments socials estan per tal d’ajudar a la societat”

És el cas de Cáritas, que ha promogut la campanya:que aquest hivern ningú passe fred”. També la Plataforma Comarcal contra el TTIP, que se suma a la campanya “no més retallades de llum”. En aquesta línia la plataforma Guanyar Alcoi realitzarà una moció contra la pobresa energètica.

Perquè els moviments socials estan per tal d’ajudar a la societat. Altres molt actius del nostre entorn són: Salvem el tren Alcoi-Xàtiva-València, que reivindica la millora i potenciació d’aquest transport públic; la Plataforma per la Llei de la Dependència, que s’ha mobilitzat per tot el País Valencià per tal de commemorar els deu anys de la Llei de la Dependència i de reivindicar la seua aplicació; o la Colla Ecologista La Carrasca, que ha proposat als poders públics incentivar el transport públic.

Per això ens anomenem conciutadans, perquè construïm la ciutat i el benestar comú entre tots, en cada acció, cada projecte, cada gest… Un concepte que, pel bé de tots, ha d’estar lligat al valor de la solidaritat. I més ara que estem a Nadal.

Per cert, Ciudadanos denuncia el mal gust de la il·luminació del Nadal Alcoià d’enguany, i no sense raó… Els d’alguns carrers alcoians pareixien Las Vegas.

La tendència econòmica del Consistori no és roïna”

Però el que s’ha d’il·luminar durant aquesta època és l’ànima dels xiquets i les famílies (també dels comerços). I és que a Alcoi tenim raons per a gaudir el Nadal amb màgia: el Tirisiti, els Betlems, la fira de la Glorieta, la pista de patinatge, la Cavalcada, el Campament dels Reis Mags… Un ambient màgic.

Només ens queda desitjar que siga un Nadal Alcoià més màgic que l’anterior, però menys que el vinent. En tots els sentits: econòmic, polític, social, cultural, comercial i espiritual.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *